Φτηνή θέρμανση? Ενεργειακό τζάκι βέβαια!


dorvehellas2
Όλοι γνωρίζουμε ότι το πετρέλαιο θέρμανσης και ακολούθως το φυσικό αέριο που έχει τιμή άμεσα εξαρτώμενη από το πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και η ΔΕΗ είναι πλέον οικονομικώς απλησίαστα.

Ναι, αλλά τώρα τι κάνουμε? Τη λύση έρχεται να μας δώσει το τζάκι. Όχι όμως το τζάκι με την ανοικτή εστία, αλλά το ενεργειακό.

Τι είναι όμως ενεργειακό τζάκι ή ενεργειακή εστία? Είναι η κλειστού τύπου εστία η οποία έχει απόδοση μεγαλύτερη από 60% σε σχέση με το τζάκι ανοικτού τύπου και παράγει ζεστό αέρα. Μερικές φορές η απόδοσή του αγγίζει και το 75 έως 80% πάντα σε σχέση με το παραδοσιακό τζάκι. Μπορεί ακόμη να έχει και ενσωματωμένο αεροθάλαμο ή ειδικό βεντιλατέρ ώστε να διαχέει τον θερμό αέρα που παράγει σε όλο το σπίτι.

Ανάλογα τώρα με το μέγεθος του χώρου ή της κατοικίας που θέλουμε να θερμάνουμε οι ειδικοί θα μας συμβουλέψουν ποιες είναι οι θερμιδικές απαιτήσεις που πρέπει να έχει το ενεργειακό τζάκι.

Ένα άλλο είδος ενεργειακής εστίας είναι αυτό που αντί να θερμαίνει τον αέρα, θερμαίνει νερό στα διπλά τοιχώματα της εστίας. Το ζεστό νερό μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε είτε για χρήση μέσω του θερμοσίφωνα είτε για θέρμανση μέσω των σωμάτων καλοριφέρ, όπως ακριβώς και με τον λέβητα πετρελαίου. Στην προκειμένη περίπτωση αντί να έχουμε λέβητα πετρελαίου έχουμε την εστία καλοριφέρ και αντί για πετρέλαιο έχουμε ξύλα.

dorvehellas3
Η θέρμανση που λαμβάνουμε από τα ενεργειακά τζάκια, ανάλογα πάντα το μοντέλο, είναι της τάξης 8.000 έως 30.000 kcal/ώρα. Αυτό σημαίνει λιγότερα έως και καθόλου χρήματα για πετρέλαιο. Αν τώρα το συγκρίνουμε με τις εστίες ανοικτού τύπου, το ενεργειακό τζάκι καταναλώνει 2 με 3 φορές λιγότερα ξύλα με απόδοση έως και 80% περισσότερο.

Όλες οι εστίες κλειστού τύπου έχουν σύστημα ρύθμισης του αέρα με αποτέλεσμα να είναι δυνατή η ρύθμιση της έντασης της φωτιάς, επιλέγουμε δηλ. Αν θέλουμε δυνατή ή σιγανή την φωτιά.

Όταν το τζάκι λειτουργεί με κλειστή πόρτα είναι εντελώς ακίνδυνο άρα μπορεί να συνεχίζει να λειτουργεί και το βράδυ ή ακόμη να το αφήσουμε αναμμένο αν χρειαστεί να φύγουμε από το σπίτι (πάντα βέβαια σε λογικά πλαίσια).

Όσοι έχουν εστία ανοικτού τύπου, μπορούν να την μετατρέψουν σε ενεργειακή. Το κόστος μιας τέτοιας μετατροπής θα αποσβεστεί γρήγορα από την γενικότερη εξοικονόμηση χρημάτων.

Τελικά μήπως το ενεργειακό είναι η λύση για τη θέρμανση σε περίοδο οικονομικής κρίσης?

 Δημοσίευση: Μίκα Παπαδοπούλου
Θέμα: Άρθρα

 

 
sxediastiko