Ανακαίνιση μικρού διαμερίσματος.

ROC3-by-nook p01Με το διαμέρισμα ROC3, η αρχιτεκτονική ομάδα Nook Architects έφτασε στο τέλος ενός κύκλου, με την ανακαίνιση των τριών, πολύ παρόμοιων, αλλά ταυτόχρονα και διαφορετικών διαμερισμάτων σε ένα κτίριο στην Γοτθική Συνοικία της Βαρκελώνης.

Η λογική πάνω στην οποία βάσισαν και τις τρεις ανακαινίσεις είναι η οικονομία και η βελτιστοποίηση των διαθέσιμων πόρων, σε καιρούς οικονομικής κρίσης.

Η αρχιτεκτονική ομάδα καθαίρεσε το μεγαλύτερο μέρος της τοιχοποιίας, αφήνοντας, σαν ένα παιχνίδι με τον χρόνο, μόνο το παλιό δάπεδο να θυμίζει την προϋπάρχουσα διαρρύθμιση.
ROC3-by-nook p02
ROC3-by-nook p03
ROC3-by-nook p04
ROC3-by-nook p04-1
ROC3-by-nook p05
ROC3-by-nook p06
ROC3-by-nook p07
ROC3-by-nook p08
ROC3-by-nook p09

Η κουζίνα και το καθιστικό τοποθετήθηκαν στον ενιαίο χώρο της εισόδου με το υπνοδωμάτιο να ενσωματώνει τον ανοικτό πλέον διάδρομο προς την βεράντα της εσωτερικής αυλής.

Ένας χαμηλός τοίχος και τρεις αιωρούμενοι μεταλλικοί κύβοι διαχωρίζουν το μπάνιο από το υπνοδωμάτιο. Η επανάληψη των μεταλλικών κύβων που χρησιμοποιούνται ως κομοδίνα, δίνει την διακοσμητική συνέχεια στον ενιαίο χώρο.

Εφαρμόζοντας νέες ιδέες για τις νέες προκλήσεις, αλλά διατηρώντας ταυτόχρονα το ίδιο σχεδιαστικό πνεύμα όπως και στις δύο άλλες ανακαινίσεις στο ίδιο κτίριο, οι αρχιτέκτονες κατάφεραν να έχουν μία διακριτική παρέμβαση ώστε να δημιουργήσουν μία άνετη και σύγχρονη κατοικία μέσα στο πλαίσιο του σεβασμού για την ιστορία του κτιρίου και της ανάγκης για οικονομικές λύσεις.
ROC3-by-nook p10
ROC3-by-nook p11
ROC3-by-nook p12
ROC3-by-nook p13
ROC3-by-nook p14
ROC3-by-nook p15
ROC3-by-nook p16
ROC3-by-nook p17
ROC3-by-nook p18
ROC3-by-nook p19
ROC3-by-nook p20
ROC3-by-nook p21
ROC3-by-nook p22
ROC3-by-nook p23
ROC3-by-nook p24

Φωτογράφος: Nieve
Πηγή: dezeen.com 

Δημοσίευση: Μίκα Παπαδοπούλου
Θέμα: Αρχιτεκτονήματα