Villa Anemolia στη μαγευτική Σαντορίνη

Villa-Anemolia p0

Έργο: Villa Anemolia
Αρχιτεκτονικό γραφείο: mplusm architects
Αρχιτέκτονες: Μαρίτα Νικολούτσου, Μέμος Φιλλιπίδης
Εμβαδόν: 120 τ.μ.
Περιοχή: Μεγαλοχώρι, Σαντορίνη, Κυκλάδες

Στη Σαντορίνη, στο νησί με την άγρια ομορφιά, τα μοναδικά ηλιοβασιλέματα, την καταγάλανη θάλασσα, την υπέροχη αρχιτεκτονική με τα υπόσκαφα σπίτια, την εξαιρετική φυσική ομορφιά του ηφαιστείου, τους πανέμορφους παραδοσιακούς οικισμούς και τον μύθο της χαμένης Ατλαντίδος, η αρχιτεκτονική ομάδα MPLUSM Architects, ανέλαβε να ανακαινίσει μια παλιά μονώροφη κατοικία στο Μεγαλοχώρι.

Villa-Anemolia p01
Villa-Anemolia p02
Villa-Anemolia p03

Το Μεγαλοχώρι βρίσκεται σε απόσταση 5 χλμ νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας. Είναι το πρώτο χωριό που συναντάει ο επισκέπτης του νησιού, ανεβαίνοντας από το λιμάνι του Αθηνιού. Είναι ένα ιδιαίτερα γοητευτικό χωριό, που συνδυάζει μοναδικά τη παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, με την αρχοντιά των νεοκλασικών κατοικιών.

Την κατοικία, που αν και κτισμένη πριν το 1955, διατηρεί την παραδοσιακή ρύθμιση των κατοικιών του 1900, με τα εν σειρά υπόσκαφα δωμάτια που διαθέτουν ανοίγματα μόνο προς την πλευρά της αυλής, ανακαίνισαν με πολύ σεβασμό στην αρχιτεκτονική ιστορία του νησιού οι αρχιτέκτονες Μαρίτα Νικολούτσου και Μέμος Φιλλιπίδης της ομάδας MPLUSM Architects και ο πολιτικός μηχανικός Γεώργιος Τζιώτης.

Villa-Anemolia p04
Villa-Anemolia p06

Οι τρείς κύριοι θολωτοί χώροι διατηρήθηκαν με ελάχιστες παρεμβάσεις, ενώ έμφαση δώθηκε στην απλότητα του σχεδιασμού και στον τεχνητό με φωτεινές κόγχες στους τοίχους και στον φυσικό φωτισμό με διάνοιξη πρόσθετων φεγγιτών, που διατηρούν την μονολιθικότητα του κελύφους αλλά επιτυγχάνουν μια ήπια φωτεινότητα.

Η 'Villa Anemolia'' είναι ένα παραδοσιακό ανακαινισμένο κτίριο των 120 τ.μ., που διαθέτει δύο υπνοδωμάτια με το μπάνιο τους, κουζίνα, τραπεζαρία και καθιστικό.

Η ανακαίνιση της κατοικίας ολοκληρώνεται με πολύ προσεγμένη σχεδίαση του υπαιθριου χώρου, που διαθέτει θερμαινόμενο Jacuzzi και roof garden για στιγμές χαλάρωσης με θέα τη κοινότητα.

Villa-Anemolia p07
Villa-Anemolia p08
Villa-Anemolia p09
Villa-Anemolia p10
Villa-Anemolia p11
Villa-Anemolia p12
Villa-Anemolia p13

Villa Anemolia by mplusm.

This renovation is in Megalochori, an introverted and quiet village in Santorini. Dealing with a preexisting house, we wanted the new hotel to reach a level of heightened simplicity. The three vaulted rooms were preserved with minimum alterations. All previous furniture was removed -we chose built-in beds, wardrobes that merge with the walls and wooden sofa beds that flank the living area.

Traditional vaulted structures in Santorini are typically cavernous, embedded in the volcanic soil and this unit is no exception: windows open only to the side of the courtyard. Thus we opted for additional light sources: new skylights and small wall recesses with embedded lights offer a dispersal of luminosity from hidden light sources. New planted areas in the courtyard and roof terrace upgrade all outdoor areas and become the primary backdrop for a pleasant stay.

Villa-Anemolia p14
Villa-Anemolia p15
Villa-Anemolia p16
Villa-Anemolia p17
Villa-Anemolia p18
Δημοσίευση: Λητώ Θεοδοσίου
Θέμα: Αρχιτεκτονήματα

Πηγή: mplusm.gr