Παλιό αρχοντικό στην Χώρα της Πάτμου

VILLA Amalia Patmos-p01

Έργο: Villa Amalia
Designer: Ιλεάνα Μακρή
Περιοχή: Χώρα, Πάτμος

Η Χώρα της Πάτμου, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1999, είναι κτισμένη κάτω από τα τείχη της οχυρωμένης βυζαντινής Μονής τού Αγίου Ιωάννη τού Θεολόγου, την οποίαν και περιστοιχίζει.

VILLA Amalia Patmos-p02
VILLA Amalia Patmos-p03VILLA Amalia Patmos-p05
VILLA Amalia Patmos-p07VILLA Amalia Patmos-p08-1

 

Η Χώρα έχει κρατήσει μέχρι σήμερα τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του μεσαιωνικού οικισμού από τον οποίον προήλθε: στενά, δαιδαλώδη σοκάκια με μέγιστο πλάτος 1,5μ., μεγαλοπρεπή αρχοντικά και ταπεινά σπίτια που εφάπτονται το ένα με το άλλο, ψηλοί αυλότοιχοι και επίπεδες στέγες που δημιουργούν έναν υπέργειο δρόμο.

Λιτές γραμμές και εκτυφλωτικό άσπρο, που κρύβουν προσεγμένους εσωτερικούς χώρους και πολύχρωμες, ανθισμένες αυλές, ολοκληρώνουν μία εικόνα μοναδικής ομορφιάς.

VILLA Amalia Patmos-p10
VILLA Amalia Patmos-p11
VILLA Amalia Patmos-p12
VILLA Amalia Patmos-p13
VILLA Amalia Patmos-p14
VILLA Amalia Patmos-p15

Ένα από τα πολυτελή ακίνητα της Χώρας, με τα ψηλά αύλεια τείχη του που είναι ενωμένα με εκείνα των άλλων μεγάλων σπιτιών και αποτελούν μέρος του τείχους γύρω από τη Χώρα, επανασχεδιάστηκε από την διεθνούς φήμης σχεδιάστρια κοσμημάτων Ιλεάνα Μακρή.

 

Η ανακαίνιση της κατοικίας, που είναι βγαλμένη από την βυζαντινή περίοδο, αποπνέει διακριτική πολυτέλεια με μία μποέμ αίσθηση. Η επιλογή των επίπλων, το μείγμα των υφασμάτων, και ο μαλακός φωτισμός που αντανακλάται σε κομψά αντικείμενα και έργα τέχνης, δημιουργούν ξεχωριστούς και χαριτωμένους εσωτερικούς χώρους. Επιπλέον τα παραδοσιακά, ψηλά ταβάνια, προσθέτουν μια αίσθηση ηρεμίας και γαλήνης.

VILLA Amalia Patmos-p16
VILLA Amalia Patmos-p17VILLA Amalia Patmos-p18-1VILLA Amalia Patmos-p19
VILLA Amalia Patmos-p20VILLA Amalia Patmos-p22

Η κατοικία αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα. Στο ισόγειο υπάρχει το καθιστικό, η τραπεζαρία, η κουζίνα, δύο δίκλινα δωμάτια με en-suite μπάνιο και ένα ευρύχωρο ακόμη ευρύχωρο υπνοδωμάτιο, ενώ στο δεύτερο επίπεδο είναι το master υπνοδωμάτιο με en-suite μπάνιο και ιδιωτική βεράντα. Ένας ανεξάρτητος ξενώνας με το δεύτερο master υπνοδωμάτιο με en-suite μπάνιο και μία κουζινίτσα, συμπληρώνουν τους εσωτερικούς χώρους.

Η Ιλεάνα Μακρή έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στους εξωτερικούς χώρους και δημιούργησε μία υπέροχη βεράντα με γωνιές για φαγητό και χαλάρωση με μαγευτική θέα στο Αιγαίο, στη Σκάλα και στο επιβλητικό Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη.

Η ανακαίνιση δημιούργησε μία εξοχική κατοικία που διαθέτει όλες τις σύγχρονες ανέσεις, ενώ διατηρεί το τοπικό χρώμα και την αισθητική της Πάτμου.

VILLA Amalia Patmos-p23
VILLA Amalia Patmos-p24
VILLA Amalia Patmos-p25
VILLA Amalia Patmos-p26
VILLA Amalia Patmos-p27VILLA Amalia Patmos-p28

Κείμενο: Λητώ Θεοδοσίου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα

Πηγή: villasofdistinction.com, patmos.gr