Φτηνή ανακαίνιση, ακριβό αποτέλεσμα

UL CHMIELNA GDAŃSK-p01

Έργο: Ul Chmielna Apartment
Studio: Raca Architekci
Design Team: Marta Raca, Michał Raca
Εμβαδόν: 41 τ.μ.
Περιοχή: Γκντανσκ, Πολωνία
Φωτογράφος: Adam Ościłowski

Οι Πολωνοί αρχιτέκτονες Marta Raca και Michał Raca, του studio Raca Architekci, αναλαμβάνοντας την ανακαίνιση του διαμερίσματος των 41 τ.μ. στο Γκντανσκ, είχαν να αντιμετωπίσουν την ανάγκη των ιδιοκτητών που ήθελαν ένα σύγχρονο διαμέρισμα αλλά είχαν ένα πολύ χαμηλό προϋπολογισμό.

UL CHMIELNA GDAŃSK-p02
UL CHMIELNA GDAŃSK-p04
UL CHMIELNA GDAŃSK-p05
UL CHMIELNA GDAŃSK-p06
UL CHMIELNA GDAŃSK-p07
UL CHMIELNA GDAŃSK-p08
UL CHMIELNA GDAŃSK-p09

Η επιθυμία των ιδιοκτητών για την χρήση όσο το δυνατόν πιο φυσικών υλικών, δόμησης και διακόσμησης, σε συνδυασμό με την έλλειψη πόρων που ανάγκασε τους σχεδιαστές να βρουν δημιουργικές λύσεις, έδωσε τελικά μία ξεχωριστή ταυτότητα στο διαμέρισμα.

Για να μειωθεί το κόστος ανακαίνισης δεν καθαιρέθηκαν τοίχοι, ούτε και έγινε καμία άλλη σημαντική παρέμβαση. Οι αλλαγές περιορίστηκαν στις απολύτως απαραίτητες όπως η αλλαγή των ντουλαπιών της κουζίνας, τα νέα είδη υγιεινής, τα τσιμεντοπλακάκια της εισόδου και το ξύλινο δάπεδο.

UL CHMIELNA GDAŃSK-p10
UL CHMIELNA GDAŃSK-p12
UL CHMIELNA GDAŃSK-p14
UL CHMIELNA GDAŃSK-p15
UL CHMIELNA GDAŃSK-p16

Το χρώμα και οι αντιθέσεις του είναι το κυρίαρχο σχεδόν στοιχείο της ανακαίνισης. Η αντίθεση άσπρου-μαύρου, οι τόνοι του γκρι και του μπλε, αλλά και τα ασπρόμαυρα μοτίβα που επαναλαμβάνονται σε διάφορα σημεία, δίνουν το στίγμα ενός σύγχρονου διαμερίσματος με ξεχωριστό στυλ.

Με τελικό κόστος τις 10,000$, τίποτα δεν είναι πολύ ακριβό, αλλά και τίποτα δεν δείχνει φτηνό. Αντίθετα ο συνδυασμός των υλικών, των διακοσμητικών, των υφών, αλλά κυρίως των χρωμάτων τονίζει το minimal και νεανικό χαρακτήρα που ζήτησαν οι ιδιοκτήτες.

UL CHMIELNA GDAŃSK-p18
UL CHMIELNA GDAŃSK-p19
UL CHMIELNA GDAŃSK-p20
UL CHMIELNA GDAŃSK-p21
UL CHMIELNA GDAŃSK-p22

Κείμενο: Λητώ Θεοδοσίου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα

Πηγή: raca-architekci.pl