Ιn[n] Athens. Design hotel σε ιστορικό κτίριο

in-n-athens-p01

Αρχιτεκτονική μελέτη άδειας: Νίκος Μανιουδάκης, Μιχάλης Γιανναδάκης
Κατασκευή: Νίκος Μανιουδάκης
Συνεργάτης αρχιτέκτονας: Μιχάλης Γιανναδάκης
Interior design: Διονύσης Σοτοβίκης
Σχεδιασμός και κατασκευή επίπλων & χώρων υγιεινής: Workshop Διονύσης Σοτοβίκης AE
Συνεργάτες αρχιτέκτονες: Βαγγέλης Βογιατζής, Ζωή Βιαροπούλου, Φωτεινή Διπλαράκου, Κωνσταντίνος Λαυράνος
Σύμβουλος: Νίνα Πετροπουλέα
Μελέτη φωτισμού: Lightworks
Κείμενο: Ζωής Βιαροπούλου & Μίκας Παπαδοπούλου
Styling:Νίνα Πετροπουλέα
Φωτογράφος: Βαγγέλης Πατεράκης

Το κτίριο, που σήμερα στεγάζει το design hotel Ιn[n] Athens, έχει ιστορία σχεδόν 100 ετών, αφού κτίστηκε από την οικογένεια Ράλλη με σκοπό να στεγάσει πρόσφυγες από την Μικρά Ασία.

in-n-athens-p02
in-n-athens-p03
in-n-athens-p04

Το Ιn[n] Athens εξωτερικά είναι ένα πανέμορφο διατηρητέο κτίριο, ενώ εσωτερικά είναι μοντέρνο και λιτό με λειτουργικό design και διακριτική πολυτέλεια.

Οι αρχιτέκτονες Διονύσης Σοτοβίκης και Νίκος Μανιουδάκης, που είναι και ένας εκ των τριών συνεταίρων, υπογράφουν την ανάπλαση του διατηρητέου κτιρίου που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και στη καρδιά ενός οικοδομικού τετραγώνου.

in-n-athens-p05
in-n-athens-p06
in-n-athens-p08

Η θέση αυτή του προσδίδει έναν ιδιότυπο χαρακτήρα, καθώς περικλείεται από κτίρια τα όποια περιορίζουν τις οπτικές φυγές, δημιουργώντας, όμως, έτσι μια ήρεμη εσωστρέφεια.

Η πρόσβαση στο τριώροφο διατηρητέο γίνεται μέσα  από το πέρασμα μιας στοάς με καταστήματα, που λειτουργεί ως φυσικό φιλτράρισμα για τον επισκέπτη, οδηγώντας τον από την βοή της πόλης στην εσωτερικότητα.

in-n-athens-p10
in-n-athens-p11
in-n-athens-p12
in-n-athens-p14

Τα 22 συνολικά δωμάτια χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες, ανάλογες με τα τετραγωνικά και τον όροφο. Η CLASSIC ROOM με 20 τ.μ., η DELUXE ROOM με 30 τ.μ., η IN[N]ATHENS SUITE και η GROUND FLOOR SUITES με 30 τ.μ. αντίστοιχα. Κάθε δωμάτιο είναι διαφορετικό από τα άλλα με υλικά προσεκτικά επιλεγμένα.

Σε κανένα από τα 22 δωμάτια δεν υπάρχει τυποποίηση. Βασική πρόθεση όσον αφορά στην επίπλωση των χώρων, αποτέλεσε η ανάδειξη της απλότητας του σχεδιασμού των επίπλων μέσω της χρήσης πρωτογενών ακατέργαστων υλικών αλλά ταυτόχρονα και η ανάδειξη των ίδιων των υλικών ως επίπλων μέσω της σχεδιαστικής  λιτότητας.

in-n-athens-p15
in-n-athens-p17
in-n-athens-p18
in-n-athens-p20

Χαρακτηριστικό δείγμα αποτελούν τα κρεβάτια από μαύρη λαμαρίνα, τα κομμάτια μαρμάρου που λειτουργούν ως κομοδίνα αλλά και το έπιπλο της reception, στο οποίο, ο μαρμάρινος όγκος που έχει τοποθετηθεί στη βάση του, λειτουργεί ως αντίβαρο.

Οι αντανακλάσεις που προκύπτουν στις γυάλινες φιμέ επιφάνειες δημιουργούν καινούργιες εικόνες και προσδίδουν διαφορετικά νοήματα και ερμηνείες των χώρων.

in-n-athens-p21
in-n-athens-p22
in-n-athens-p26
in-n-athens-p27

Κάθε μπάνιο είναι διαφορετικό καθώς τα μάρμαρα που επενδύουν την πλάτη των νιπτήρων αλλά και οι ίδιοι οι μαρμάρινοι νιπτήρες  έχουν επιλεγεί το κάθε ένα ξεχωριστά, και φέρουν πάνω τους την διαδικασία εξόρυξής τους, την διάβρωση, το τυχαίο, το αποσπασματικό, τον ίδιο το χρόνο. Τίποτα δεν είναι τέλειο και αυτό είναι που μας δένει με την φυσική και ευαίσθητη πλευρά του εαυτού μας.

Τέλος, τα έργα που δημιουργήθηκαν από τον Διονύση Σοτοβίκη και την Μελίνα Πολυχρονοπούλου ειδικά για τον χώρο αλλά και τον χρόνο αυτό, βοηθούν στην ανάγνωσή του και  εμπλουτίζουν την εννοιολόγησή του. Εξάλλου ο χρόνος, ο τόπος, το φως αλλά και η ψυχολογία μας καθορίζει την αντίληψή μας για το περιβάλλον μας.

in-n-athens-p24
in-n-athens-p25
in-n-athens-p28
in-n-athens-p23

Ο Διονύσης Σοτοβίκης και η ομάδα του, αναζήτησαν και πέτυχαν μέσα από την σχεδιαστική του πρόταση να δημιουργήσουν διαλόγους ανάμεσα στα υλικά και να σχεδιάσουν αντικείμενα με γλυπτικότητα και minimal φόρμες.

in-n-athens-p29in-n-athens-p30in-n-athens-p31

Δημοσίευση: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα

Πηγή: workshop-s.com, innathens.com