Μικρό διαμέρισμα και γραφειακοί χώροι εφοπλιστικής εταιρείας στον Πειραιά

office spaces small apartment-p01

Έργο α: Small Apartment in Piraeus
Έργο β: Office Spaces For A Maritime Company in Piraeus
Studio: Kipseli Architects
Αρχιτέκτων: Κίρκη Μαριολοπούλου
Design team: Μυρτώ Τζώρτζη
Πολιτικός Μηχανικός: Χρήστος Μπέτσης
Περιοχή: Πειραιάς
Φωτογράφος: Δημήτρης Κλεάνθης

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Kipseli Architects ανέλαβε να διαμορφώσει τρεις διαφορετικούς χώρους για μία ιδιοκτήτρια -δύο γραφειακοί και μία μικρή κατοικία, που διαπραγματεύονται με ξεχωριστές συμβολικές και χωρικές επεμβάσεις την σχέση του ανθρώπου με τη θάλασσα.

office spaces small apartment-p02
office spaces small apartment-p03
office spaces small apartment-p04
office spaces small apartment-p05
office spaces small apartment-p06

Περιγραφή από το studio Kipseli Architects:

Κατοικία

Η κατοικία στον τελευταίο όροφο δημιουργήθηκε με στόχο να προσδιορίσει την έννοια του ταξιδιού. Ένας χώρος που προσπαθεί να σαλπάρει αλλά ταυτόχρονα και να καλύψει τα απαραίτητα, μία χωρική βαλίτσα με θήκες για τα πάντα, ανοικτή προς το λιμάνι.

Ενσωματώνει διττές και πολλαπλές χρήσεις σε έπιπλα και ειδικές κατασκευές, κρύβει εκπλήξεις, απροσδόκητα, αυταπάτες. Ο εξωτερικός της χώρος απλώνεται σαν κατάστρωμα, με μία τάση φυγής, σαν να κινείται, να ταξιδεύει μαζί με τον ιδιοκτήτη. Ακόμα και το ξύλο που έχει χρησιμοποιηθεί, μέσα και έξω, ζει, αναπνέει, σκουραίνει και αλλάζει καθώς το κτυπούν η θάλασσα και ο ήλιος.

office spaces small apartment-p07
office spaces small apartment-p08
office spaces small apartment-p09
office spaces small apartment-p10
office spaces small apartment-p11

Γραφειακοί χώροι

Ο πρώτος όροφος γραφείων διαπραγματεύεται την αίσθηση της θάλασσας. Σχεδιάστηκε πάνω σε ένα μπλε βαθύ φόντο, με τα ξύλινα γραφεία να επιπλέουν διακριτικά σαν σχεδίες εντείνοντας την αίσθηση της ταλάντευσης μεταξύ σταθερού και μη σταθερού εδάφους. Το φως είναι διάχυτο σαν το φως του ήλιου, δυνατό και αδιάκριτο, προσθέτοντας στο λευκό μεγαλύτερη ένταση και αναδεικνύοντας  ακόμα περισσότερο το βαθύ μπλε δάπεδο.

office spaces small apartment-p12-1
office spaces small apartment-p13
office spaces small apartment-p13-1

Ο δεύτερος όροφος γραφείων διαπραγματεύεται τη δύναμη της θάλασσας τόσο από την  επιχειρηματική της διάσταση, ναυτιλία, εξάπλωση, όσο και τις φυσικές ιδιότητες του νερού της θάλασσας, άνωση, αντανάκλαση, διαφάνεια, στιλπνότητα.

Τα πλοία μέσω της αντανάκλασης πολλαπλασιάζονται και η αίσθηση της κυριαρχίας  μεγαλώνει.  Στο τραπέζι του συμβουλίου η στεριά γίνεται διάφανη και την σκυτάλη παίρνει η θάλασσα. Οι ψευδοροφές επιπλέουν μαζί με τα έπιπλα σε μία προσπάθεια να προσδιοριστεί όχι η ελαφρότητα αλλά η δύναμη της άνωσης που τα ανεβάζει.

office spaces small apartment-p15
office spaces small apartment-p16
office spaces small apartment-p17
office spaces small apartment-p18

Ο διαχωρισμός του χώρου υποδοχής με τους επιμέρους γραφειακούς χώρους επιτυγχάνεται με μία ενιαία γυάλινη επιφάνεια που καμπυλώνει ελαφρά, αποτυπώνοντας έτσι την αίσθηση της θάλασσας όταν η επιφάνειά της είναι τελείως αρυτίδωτη από κύματα.

Στο γραφείο της διεύθυνσης πάτωμα και στηθαίο επενδύονται με ξύλο, ένα υλικό που επιπλέει και είναι συγχρόνως συνδεδεμένο με τη ναυτιλία, τονίζοντας έτσι την αίσθηση της προστασίας και της ασφάλειας.

office spaces small apartment-p19
office spaces small apartment-p20
office spaces small apartment-p21
office spaces small apartment-p22
office spaces small apartment-p23

Δημοσίευση: Μίκα Παπαδοπούλου
Θέμα: Αρχιτεκτονήματα

Πηγή: kipseli-architects.com, mpetsis.com