Πέτρινη κατοικία διακοπών στην Κέα

vacation-house-p01

Έργο: Κατοικία στην Τζια
Αρχιτεκτονικό γραφείο: ISV architects
Περιοχή: Ιουλίδα, Κέα, Κυκλάδες

Η εξοχική κατοικία βρίσκεται στην πλαγιά ενός λόφου, σε μια ήσυχη, απομονωμένη τοποθεσία στην ανατολική πλευρά της Τζιας, σε μικρή απόσταση από τη γραφική πόλη της Ιουλίδας.

Η τοποθεσία του οικοπέδου προσφέρει πανοραμική θέα στο γαλανά νερά του Αιγαίου και τα κοντινά νησιά της Κύθνου, της Άνδρου και της Εύβοιας, ενώ οι ανατολές είναι πραγματικά μαγευτικές.

vacation-house-p02
vacation-house-p03
vacation-house-p04
vacation-house-p05

Χτισμένη με τοπική πέτρα, η εξοχική κατοικία δένει αρμονικά με το τοπίο. Το κτίσμα, σχεδιασμένο από τον ιδιοκτήτη αρχιτέκτονα και το αρχιτεκτονικό γραφείο ISV architects, με σεβασμό στην πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά του νησιού, διαθέτει ένα μοναδικό συνδυασμό της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με μινιμαλιστικά στοιχεία.

Σε δύο διαφορετικά επίπεδα έχουν κατασκευαστεί οι δύο μονοκατοικίες που χωρίζονται από μια πισίνα. Η χωροθέτηση των κτισμάτων μέσα σε 4 στρέμματα, πλούσια με βελανιδιές και ενδημικά φυτά έγινε με κριτήριο η κάθε κατοικία να έχει απομόνωση και ηρεμία, χωρίς να χάνεται η αμεσότητα της συγκατοίκησης.

vacation-house-p07
vacation-house-p08
vacation-house-p09

Η κύρια κατοικία διαθέτει καθιστικό με τζάκι, ενιαίο χώρο τραπεζαρίας και κουζίνας, μικρό καθιστικό που παίρνει φως από άνοιγμα στην οροφή, υπνοδωμάτιο και ξενώνας με τα αντίστοιχα μπάνια. Ο ξενώνας αποτελείται από ένα καθιστικό με τζάκι, δύο υπνοδωμάτια, ένα μεγάλο και ένα μικρότερο (10 τ.μ.) και ένα μπάνιο.

Οι λίθινες κατασκευές των κατοικιών εξασφαλίζουν δροσερό εσωτερικό. Τα μελετημένα ανοίγματα βάσει του προσανατολισμού, προσφέρουν καλά αεριζόμενους χώρους.

vacation-house-p10
vacation-house-p11
vacation-house-p12
vacation-house-p13
vacation-house-p14

Εκτός από την κύρια κατοικία και τον μεγάλο ξενώνα, υπάρχει και ένας ακόμη ξενώνας στην είσοδο του οικοπέδου με ένα μονό κρεβάτι, ιδιωτικό μπάνιο και άνετο υπαίθριο καθιστικό, το οποίο είναι ιδανικό για να φιλοξενήσει ένα επιπλέον άτομο.

Ο αρχιτέκτονας σχεδίασε τον μικρό ξενώνα της εισόδου σε απόλυτα μινιμαλιστική φόρμα που αποτελεί την απόλυτη αντίθεση με την παραδοσιακή πέτρινη κατοικία, χωρίς όμως να χάνεται η αρμονία. Μεγάλα ανοίγματα προς την θέα, ιδιαίτερα φωτεινός χώρος με νεανική διακόσμηση.

vacation-house-p15
vacation-house-p16
vacation-house-p17
vacation-house-p18
vacation-house-p19

Και τα δύο κτίσματα έχουν διαμορφωμένους υπαίθριους χώρους, αλλά εκτός από αυτούς, έχει διαμορφωθεί και ένας κοινός χώρος με υπαίθριο ντους και μια μικρή κουζίνα με άμεση πρόσβαση στο χώρο της πισίνας. Ένα τραπέζι και παγκάκια στη σκιά μιας βελανιδιάς προσφέρουν ανεκτίμητες ώρες ηρεμίας και χαλάρωσης με φόντο τα γαλανά νερά του Αιγαίου.

vacation-house-p20
vacation-house-p21
vacation-house-p22
vacation-house-p23
vacation-house-p24
vacation-house-p25
vacation-house-p26
vacation-house-p27
vacation-house-p28

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: hipawayvillas.com,  isv.gr