Πέτρινο εξοχικό στην Τήνο με μεγάλες υπογραφές

katoikia 10-p01

Έργο:  Κατοικία 10
Σύλληψη & σχεδιασμός: Γιάννης Τσεκλένης, Αργύρης & Βαγγέλης Φόρτωμας
Αρχιτέκτονες: Χρόνης Λουλάκης, Γρηγορία Μπαλμπούζη
Πολιτικοί μηχανικοί: Βασίλης Κορωναίος, Βαγγέλης Φόρτωμας
Μηχανολόγος μηχ/κός: Γιάννης Παπαγρηγοράκης
Τοπογράφος μηχ/κός: Δημήτρης Μεγρέμης
Kατασκευή: Α & Β. Φόρτωμας
Εμβαδόν: 190 τ.μ.
Περιοχή: Τήνος, Κυκλάδες

Όταν γύρω από ένα τραπέζι καθίσει ο διάσημος σχεδιαστής Γιάννης Τσεκλένης και ο αναγνωρισμένος γλύπτης Αργύρης Φόρτωμας, το σίγουρο είναι ότι όλοι οι κοινοί θνητοί θα θαυμάσουμε ένα ακόμη εξαιρετικό έργο. Τα «Κελιά».

katoikia 10-p02
katoikia 10-p03
katoikia 10-p04
katoikia 10-p05
katoikia 10-p06
katoikia 10-p08
katoikia 10-p09
katoikia 10-p10

Το οικιστικό σύνολο «ΚΕΛΙΑ» βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Εξώμβουργου της νήσου Τήνου, ακριβώς πάνω από την παραλία των Κιονίων, ανάμεσα σε ειρηνικά γλυπτά χρηστικής γης, παλαιά αλώνια και αυλές, σε ικανό υψόμετρο ώστε να προσφέρει ανεμπόδιστη θέα προς τις Κυκλάδες.

Ο οικισμός αποτελείται από είκοσι κατοικίες, με διαφορετικό σχεδιασμό, μέγεθος και εμβαδό περιβάλλοντος χώρου και είναι δομημένος κατά τρόπον ώστε να συνδυάζει άριστα την ιδιωτικότητα με την αίσθηση κοινωνικότητας.

Καθοριστικό ρόλο στην δημιουργία του αρχιτεκτονικού concept και στην μορφολογία του έργου έπαιξε ο Γιάννης Τσεκλένης. Εν αντιθέσει προς το interior design που εκεί η συμμετοχή του ήταν ιδιαίτερα περιορισμένη.

katoikia 10-p11
katoikia 10-p13
katoikia 10-p14
katoikia 10-p15
katoikia 10-p16
katoikia 10-p17
katoikia 10-p18
katoikia 10-p19

Η «Κατοικία 10» βρίσκεται στην περιοχή που οι ντόπιοι ονόμαζαν «Σαμάκι». Σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Μία αρχιτεκτονική που θέλει τα κτίσματα απόλυτα ενταγμένα στην φύση, ώστε να συνυπάρχουν με αυτήν.

Τα 190 τ.μ. της εξοχικής κατοικίας, αναπτύσσονται σε τρία επίπεδα. Η κύρια είσοδος του σπιτιού, είναι στο μεσαίο επίπεδο. Σε αυτό το επίπεδο βρίσκεται το σαλόνι με πέτρινο τζάκι, η κουζίνα με όλες τις ανέσεις της σύγχρονης ζωής, η τραπεζαρία και ένα WC. Υπάρχει επίσης ένα υπαίθριο καθιστικό και τραπεζαρία με πέργκολα με υπέροχη θέα στο Αιγαίο και τα γύρω νησιά.

katoikia 10-p20
katoikia 10-p21
katoikia 10-p22
katoikia 10-p23
katoikia 10-p24

Η κατοικία διαθέτει τρία υπνοδωμάτια (δύο εκ των οποίων είναι σουίτες με ιδιωτικό μπάνιο) και ένα ξενώνα για δύο. Μία από τις σουίτες βρίσκεται στο επάνω επίπεδο και έχει δική της είσοδο, καθώς και ένα ευρύχωρο μπαλκόνι με συγκλονιστική θέα.

Στο χαμηλότερο επίπεδο της κατοικίας, βρίσκεται το άλλο master υπνοδωμάτιο με ένα ειδικά διαμορφωμένο σκιερό αίθριο, ιδανικό για στιγμές χαλάρωσης. Στο ίδιο επίπεδο βρίσκεται και το τρίτο υπνοδωμάτιο. Μια μικρή κουζίνα, ένα μπάνιο και ένα μικρό καθιστικό ολοκληρώνουν αυτό το επίπεδο.

Η μοναδικότητα των αρχιτεκτονικών λεπτομερειών της «Κατοικία 10» σε συνδυασμό με την σαγηνευτική ομορφιά του νησιού αιχμαλωτίζουν ιδανικές εικόνες.

Η θέα του απέραντου γαλάζιου και των αντικρινών νησιών, όπως η Μύκονος και το σύμπλεγμα νησίδων που είναι γνωστές ως Δήλες, η Πάρος και η Νάξος, η Σύρος και η Γυάρος, η Σίφνος και η Τζια στο βάθος, που είναι ορατά τις μέρες με καθαρό ορίζοντα, συντροφεύουν τις ονειροπολήσεις. 

katoikia 10-p25
katoikia 10-p26

katoikia 10-p27katoikia 10-p28katoikia 10-p29

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου, Α & Β. Φόρτωμας
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: kelia.gr