Minimal loft στο παλιό ξυλουργείο

loft mdp-p01

Έργο: Loft MdP
Studio: FFWD Arquitectes
Αρχιτέκτονες: Laia Guardiola Raventós, David Benito Cortázar
Εμβαδόν: 122 τ.μ.
Περιοχή: Βαρκελώνη, Ισπανία
Φωτογράφος: David Benito Cortázar

Όταν οι αρχιτέκτονες Laia Guardiola Raventós και David Benito Cortázar ξεκίνησαν να σχεδιάζουν την ριζική ανακαίνιση του παλιού ξυλουργείου που βρίσκεται στην γειτονιά Poble Sec της Βαρκελώνης, στόχος τους ήταν να σεβαστούν την γοητεία και την μοναδικότητα του κτίσματος και να δημιουργήσουν μία κατοικία που θα διατηρούσε σχεδόν ανέπαφα τα δομικά του στοιχεία. 

loft mdp-p02
loft mdp-p03
loft mdp-p04
loft mdp-p05
loft mdp-p06
loft mdp-p09

Το κτίριο ήταν κακοσυντηρημένο και αφημένο στον χρόνο, ενώ οι πέτρινοι τοίχοι και τα παλιά τούβλα ήταν κρυμμένα κάτω από ένα παχύ στρώμα ασβεστοκονιάματος. Ενώ τα δοκάρια της ξύλινης οροφής ήταν σε πολλά σημεία πολύ κατεστραμμένα από τους τερμίτες, στοιχείο που θα μπορούσε να επηρεάσει ολόκληρη την σταθερότητα του κτιρίου.

Στα θετικά του γωνιακού κτιρίου πιστώνονται τα πολλά ανοίγματα και η ύπαρξη ενός εσωτερικού αίθριου. Αυτό επέτρεψε στην ομάδα μελέτης να χρησιμοποιήσει ημιδιαφανές γυαλί στα παράθυρα του δρόμου για να προφυλάξει την ιδιωτικότητα της κατοικίας. Οι κύριοι χώροι του σπιτιού συνδέονται οπτικά με την αυλή, η οποία παίζει κεντρικό ρόλο στην ζωή των κατοίκων.

loft mdp-p08
loft mdp-p11
loft mdp-p13
loft mdp-p14
loft mdp-p15
loft mdp-p16
loft mdp-p17
loft mdp-p18

Τα πολύτιμα δομικά υλικά του κελύφους και της οροφής αποκαταστάθηκαν προσεκτικά για να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον επανασχεδιασμό. Η υψομετρική διαφορά ανάμεσα στις δύο εισόδους εκτονώθηκε από την δημιουργία ενός χαμηλότερου επιπέδου κατά 45 εκ. Στο χαμηλότερο επίπεδο τοποθετήθηκε το καθιστικό και το αίθριο.

Τα σταθερά έπιπλα, όπως καθιστικό, οι κουζίνες, τα μπάνια είναι ειδικές κατασκευές, που καλύπτονται από πατητή τσιμεντοκονία, όπως και το δάπεδο. Κλειστά κουτιά περιέχουν τις περισσότερες ιδιωτικές χρήσεις του σπιτιού, όπως μπάνια και γκαρνταρόμπα. Παράλληλα λειτουργούν και ως διαχωριστικά ανάμεσα στα υπνοδωμάτια και την ημερήσια ζώνη.

loft mdp-p19
loft mdp-p20-1
loft mdp-p21
loft mdp-p22
loft mdp-p23

Η διάταξη της κατοικίας προέκυψε από τις απαιτήσεις του ιδιοκτήτη που ήθελε να έχει ένα μικρό ανεξάρτητο διαμέρισμα για τους συχνούς επισκέπτες που θα φιλοξενούν κατά τη διάρκεια του έτους. Ταυτόχρονα, ο χώρος αυτός θα χρησιμοποιηθεί ως στούντιο του, όταν δεν υπάρχουν οι επισκέπτες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το σπίτι έχει σχεδιαστεί με δύο ξεχωριστούς χώρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανεξάρτητα αν απαιτηθεί.

loft mdp-p24
loft mdp-p25

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: ffwd.es