Σύγχρονη ανακαίνιση με το βλέμμα στο παρελθόν

habitatge m11 by ffwd-p01

Έργο: Habitatge M11
Studio: FFWD
Αρχιτέκτονες: Laia Guardiola Raventós, David Benito Cortázar
Περιοχή: Βαρκελώνη, Ισπανία
Φωτογράφος: David Benito Cortázar

Το διαμέρισμα που ανέλαβε να ανακαινίσει το studio FFWD, βρίσκεται στην περιοχή Eixample της Βαρκελώνης και η εικόνα του είχε αλλοιωθεί τόσο πολύ που θύμιζε τυπικό διαμέρισμα της δεκαετίας του 1980.

habitatge m11 by ffwd-p02
habitatge m11 by ffwd-p03
habitatge m11 by ffwd-p04

Με μία πρώτη ματιά, φαινόταν ότι μία πολύ πρόχειρη ανακαίνιση είχε σβήσει όλα τα αυθεντικά και ιδιαίτερα στοιχεία του χώρου, ο οποίος χρονολογείται από το 1875.

Μετά όμως από ένα προσεκτικό «καθαρισμό» αποκαλύφθηκαν κάποια από τα πρωτότυπα δομικά στοιχεία και οι αρχιτέκτονες Laia Guardiola Raventós και David Benito Cortázar, συνειδητοποίησαν ότι θα μπορούσαν να γίνουν το σημείο αναφοράς του νέου χώρου.

habitatge m11 by ffwd-p05
habitatge m11 by ffwd-p06
habitatge m11 by ffwd-p07

Τα στοιχεία αυτά ήταν παραδοσιακά καταλανικά τσιμεντοπλακάκια και δομικά στοιχεία του κτιρίου, όπως εμφανή τούβλα στους τοίχους και ξύλινα δοκάρια στις οροφές. Μετά από προσεκτική συντήρηση έμειναν εκτεθειμένα για να γίνουν γέφυρα ανάμεσα στο χθες και το σήμερα.

Τα τσιμεντοπλακάκια βγήκαν προσεκτικά, συντηρήθηκαν και επανατοποθετήθηκαν σε επιλεγμένα σημεία ώστε να οργανώνουν διακριτές θέσεις. Ο τρόπος που τοποθετήθηκαν θυμίζουν χαλί.

habitatge m11 by ffwd-p09
habitatge m11 by ffwd-p11
habitatge m11 by ffwd-p13

Σε αντίθεση, στα νέα υλικά δόθηκαν ουδέτερα χρώματα από την παλέτα του γκρι. Αυτό δημιούργησε μια σαφή αντίθεση ανάμεσα στις χρονολογίες κατασκευής των υλικών και δίνει πρωταγωνιστικό ρόλο στα αρχικά στοιχεία.

Η προϋπάρχουσα διάταξη δεν ταίριαζε στις ανάγκες των ιδιοκτητών, ενώ απείχε από τις απαιτήσεις της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, στον τομέα της αισθητικής, του αερισμού και του φυσικού φωτισμού, αφού στο ένα υπνοδωμάτιο δεν υπήρχε κανένα παράθυρο ή άλλο άνοιγμα και το ένα μπάνιο άνοιγε απευθείας μέσα στο σαλόνι.

habitatge m11 by ffwd-p14
habitatge m11 by ffwd-p15
habitatge m11 by ffwd-p16
habitatge m11 by ffwd-p17
habitatge m11 by ffwd-p18

Ο νέος σχεδιασμός άλλαξε εντελώς την διάταξη των περιοχών της κατοικίας. Η ημερήσια ζώνη που περιλαμβάνει μια ανοιχτή κουζίνα, γραφείο, τραπεζαρία και σαλόνι, σε ανοιχτό σχήμα L, τοποθετήθηκε στην πλευρά του δρόμου, εκεί που στο παρελθόν ήταν τα υπνοδωμάτια.

Από την άλλη πλευρά του διαμερίσματος, με θέα στην εσωτερική αυλή ενός από τα διάσημα Eixample blocks της Βαρκελώνης, τοποθετήθηκαν τα δύο ευρύχωρα και πολύ φωτεινά υπνοδωμάτια και τα δύο μπάνια.

habitatge m11 by ffwd-p21
habitatge m11 by ffwd-p23
habitatge m11 by ffwd-p24

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: ffwd.es