Ανακαίνιση παραδοσιακού διώροφου κτιρίου στις Καρυές της Λακωνίας

house in karyes ii-p01

Έργο: House in Karyes II
Studio: Plaini and Karahalios Architects
Αρχιτέκτονες: Γιάννης Καραχάλιος, Ελισάβετ Πλαΐνη
Αρχιτέκτων τοπίου: Ελένη Τσιριντάνη
Special Structures: Γιώργος Μαθιουδάκης
Εμβαδόν: 150 τ.μ.
Περιοχή: Σπάρτη, Λακωνία
Φωτογράφος: Νίκος Παπαγεωργίου

Στον οικισμό Καρυές, που είναι χτισμένος στις δυτικές πλαγιές του Πάρνωνα, στην θέση της ομώνυμης αρχαίας πόλης στην οποία οφείλουν το όνομά τους οι Καρυάτιδες του Ερεχθείου, οι αρχιτέκτονες Γιάννης Καραχάλιος και Ελισάβετ Πλαΐνη, ανέλαβαν την ριζική ανακαίνιση ενός διώροφου κτιρίου των αρχών του 20ου αιώνα.

house in karyes ii-p02
house in karyes ii-p03
house in karyes ii-p04

Το κτίριο είναι ένα τυπικό διώροφο χωριάτικο σπίτι, με το κατώι και το βαγενί, χώρους ισόγειους και ημιυπόγειους, προορισμένους για τις γεωργικές λειτουργίες και την φύλαξη του κρασιού, αλλά και την χειμερινή διαβίωση της οικογένειας και το ανώι που ήταν η κατοικία.

Η προσαρμογή του κτιρίου σε ένα σύγχρονο σπίτι διακοπών βασίστηκε σε δύο βασικές αρχές. Από τη μία πλευρά οι χώροι διατάχθηκαν με ένα ρευστό και συνεχή τρόπο, χωρίς τον καθορισμό αυστηρών ορίων. Από την άλλη πλευρά ήταν σημαντικό να υπογραμμιστεί η διαφοροποίηση των δύο επιπέδων.

house in karyes ii-p06
house in karyes ii-p05

house in karyes ii-p07
house in karyes ii-p08

Στο ανώι ο σχεδιασμός είναι μία υπενθύμιση της παλιάς κύριας κατοικίας που διατηρεί τα αστικά της χαρακτηριστικά ακολουθώντας μία τυπική διάταξη, σε αντίθεση με το κατώι που διατηρεί μία πιο ζεστή και οικεία ατμόσφαιρα.

Ο χώρος στο κατώι χωρίζεται σε τρία διαδοχικά επίπεδα, που εξυπηρετούν ένα διαφορετικό κομμάτι της ιδιωτικής ζωής. Οι πέτρινοι ασβεστωμένοι τοίχοι δεν κρύβουν τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις του κτιρίου.

house in karyes ii-p09
house in karyes ii-p11
house in karyes ii-p12

Η οροφή και οι τοίχοι στο ανώι βάφτηκαν πράσινοι, δημιουργώντας ένα διάλογο με το γύρω τοπίο. Η σκάλα και το πράσινο κουτί που φιλοξενεί το μπάνιο οργανώνουν διαδοχικά τις περιοχές του ενιαίου χώρου, με το καθιστικό, την τραπεζαρία και την κουζίνα να βρίσκεται σχετικά απομονωμένη πίσω από το μπάνια.

Πατητή τσιμεντοκονία, τσιμεντοπλακάκια και ξύλο βελανιδιάς είναι τα τρία διαφορετικά υλικά δαπέδου που καθορίζουν τις διαφορετικές περιοχές. Το παλιό μωσαϊκό σε σχήμα L, γίνεται πρωταγωνιστής και οδηγεί τους σχεδιαστές στην δημιουργία ιδιαίτερων λύσεων, όπως του γυάλινου τελειώματος στον τοίχο του μπάνιου, έτσι ώστε να συνεχίζεται η οπτική επαφή μαζί του.

house in karyes ii-p13
house in karyes ii-p14
house in karyes ii-p15

Η διαφορά των επιπέδων γίνεται αισθητή και στις προσόψεις, όπου το ασβεστωμένο ισόγειο έρχεται σε αντίθεση με το τμήμα των προσόψεων του ορόφου, που έμεινε ανέγγιχτο εκφράζοντας το πέρασμα του χρόνου.

Το αρχιτεκτονικό δίδυμο του studio Plaini και Karahalios Architects, Γιάννης Καραχάλιος και Ελισάβετ Πλαΐνη, έχουν θετικά δείγματα γραφής στην ανακατασκευή παλαιών κτιρίων, που χωρίς να καταστρέφουν την αρχιτεκτονική τους ταυτότητά, τα μετατρέπουν σε σύγχρονες κατοικίες.

house in karyes ii-p17house in karyes ii-p18house in karyes ii-p19house in karyes ii-p20
house in karyes ii-p21

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: plainiandkarahalios.com