Μονοκατοικία στο Διόνυσο

dionysos house by gfra-p01

Έργο: Dionysos House
Studio: gfra architecture
Ομάδα μελέτης: Τάσος Γούσης, Joost Frijda, Έντυ Ρόμπερτς, Νότα Τσάλτα, Φωτεινή Αναγνώστου
Στατική μελέτη: Φίλιππος Γαβαλάς
Αρχιτεκτονική τοπίου: Greenways
Περιοχή: Διόνυσος, Αττική
Φωτογράφος: Παναγιώτης Βουμβάκης, Φώτης Τραγανουδάκης

Η μονοκατοικία αναπτύσσεται σε ένα ιδιαίτερα επικλινές οικόπεδο στο Διόνυσο και σχεδιάστηκε από το studio gfra architecture για να στεγάσει τις ανάγκες μιας 3μελούς οικογένειας.

dionysos house by gfra-p02
dionysos house by gfra-p03
dionysos house by gfra-p04
dionysos house by gfra-p05
dionysos house by gfra-p08
dionysos house by gfra-p09

Η επιθυμία για ενιαίους λειτουργικά χώρους στη βασική στάθμη της κατοικίας με συνέχεια μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, σε συνδυασμό με το ανάγλυφο του εδάφους, οδήγησε στη δημιουργία ενός και μόνο όγκου τοποθετημένου κεντροβαρικά στο οικόπεδο.

Για να επιτευχθεί αυτό, ήταν απαραίτητη στο σχεδιασμό η αυστηρή οργάνωση της κάτοψης. Τόσο η μελέτη όσο και η κατασκευή βασίστηκαν στην καθαρότητα των γραμμών και την εναρμόνιση των υλικών στις κατασκευαστικές λεπτομέρειες όπου τίποτα δεν είναι τυχαίο, όλα είναι στην θέση τους, προσεκτικά τοποθετημένα και ευθυγραμμισμένα.

dionysos house by gfra-p11
dionysos house by gfra-p12
dionysos house by gfra-p13
dionysos house by gfra-p14
dionysos house by gfra-p16
dionysos house by gfra-p17

Το κτίριο αναπτύσσεται σε δύο κύριες στάθμες και μια υπόγεια. Η κύρια μεσαία στάθμη, η στάθμη της εισόδου, ανοίγει προς τον πίσω κήπο, όπου δημιουργείται ο βασικός χώρος εκτόνωσης της κατοικίας, διαφυλάσσοντας με τον τρόπο αυτό την ιδιωτικότητα που επιθυμούσε η οικογένεια.

Στις πλαϊνές και τη μπροστινή πλευρά, όπου τα όμορα κτίρια είναι κοντά, τα ανοίγματα είναι πιο προσεκτικά σχεδιασμένα και ένα ξύλινο πέτασμα στο πλήρες ανάπτυγμα της όψης περιορίζει την ορατότητα οπό το δρόμο.

dionysos house by gfra-p18
dionysos house by gfra-p19
dionysos house by gfra-p21
dionysos house by gfra-p22
dionysos house by gfra-p23
dionysos house by gfra-p24
dionysos house by gfra-p25

Οι χώροι της κουζίνας, τραπεζαρίας και καθιστικού που χωροθετούνται στη στάθμη αυτή, έχουν πλήρη διαφάνεια προς την πισίνα και την αυλή που διαμορφώνονται στο πίσω μέρος του οικοπέδου.

Ο κλειστός χώρος εκτείνεται προς τα έξω κάτι που ενισχύεται περισσότερο και οπτικά, καθώς τόσο το εσωτερικό δάπεδο περνάει στον εξωτερικό χώρο με τη μορφή ξύλινου deck όσο και ο υπερκείμενος εξώστης είναι σε συνέχεια της εσωτερικής οροφής.

dionysos house by gfra-p27
dionysos house by gfra-p28

Κείμενο: gfra architecture
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: gfra.gr, ktirio.gr