Minimal μονοκατοικία στη Φιλοθέη

filothei house by blp01

Έργο: Filothei house
Studio: blp architects
Αρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη: Χριστίνα Λουκοπούλου, Ηρώ Μπερτάκη, Κωστής Πανηγύρης
Συνεργάτες Αρχιτέκτονες: Αλεξία Αναστασοπούλου, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Μαρία Μαϊοπούλου
Στατική μελέτη: Μάνος Κυριαζής
Η/Μ μελέτη: Δημήτρης Μαντάς
Αρχιτεκτονική τοπίου: E-Landscape, Έλλη Παγκάλου
Εμβαδόν οικοπέδου: 605 τ.μ.
Εμβαδόν κατοικίας: 340 τ.μ.
Περιοχή: Φιλοθέη, Αττική
Φωτογραφίες: Ηλίας Χανδέλης
Βραβείο: Best built works 2010-2012, ”Domes” international review 2013 Awards

Οι αρχιτέκτονες Χριστίνα Λουκοπούλου, Ηρώ Μπερτάκη και Κωστής Πανηγύρης που κλήθηκαν να σχεδιάσουν μία κατοικία στη Φιλοθέη, είχαν να αντιμετωπίσουν ένα οικόπεδο που χαρακτηρίζεται από τη γενική έλλειψη θέας στο επίπεδο του εδάφους και μία μεσοτοιχία, σπάνια για το προάστιο αυτό, στη νοτιοανατολική πλευρά που εμποδίζει τον ηλιασμό.

filothei house by blp02
filothei house by blp03
filothei house by blp04
filothei house by blp05
filothei house by blp06

Ένας από τους λόγους που επιλέγεται η προαστιακή κατοίκηση είναι η επαφή που προσφέρει με την φύση, γιαυτό η μελέτη του studio blp architects αποσκοπεί να διορθώσει τα προβλήματα που υπάρχουν και να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε να υπάρχει άμεση ηλιακή επαφή με την κατοικία, σύνδεση με την φύση και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για εκμετάλλευση της θέας.

Δημιουργούνται έτσι δύο διαφορετικοί και αυτόνομοι άξονες, από την μία πλευρά βρίσκεται η αναζήτηση της άμεσης επαφής με τα φυσικά στοιχεία, από την άλλη αναζητείται η οπτική επαφή με την θέα και η εκ νέου σύνδεση με τα σημεία αναφοράς του τοπίου.

filothei house by blp07
filothei house by blp08
filothei house by blp09
filothei house by blp11
filothei house by blp12

Οι περισσότεροι χώροι συγκεντρώνονται σε έναν στενό γραμμικό και ψηλό τετραώροφο όγκο, που τοποθετήθηκε στη βορειοδυτική πλευρά του οικοπέδου για να έχει ικανοποιητική απόσταση από την διπλανή κατοικία που εμποδίζει τον ήλιο.

Έτσι δημιουργείται μια ανοιχτή ζώνη με έντονες αστικές αναλογίες ανάμεσα στον κατακόρυφο όγκο του σπιτιού και του γειτονικού κτίσματος, του οποίου η μεσοτοιχία αντιμετωπίζεται ως μέρος της σύνθεσης.

filothei house by blp13
filothei house by blp14
filothei house by blp15
filothei house by blp16
filothei house by blp17

Η ανοικτή ζώνη του ισογείου στεγάζει το καθιστικό και την τραπεζαρία, κάτω από μια πλάκα που εκτείνεται πέρα από το περίγραμμα των κλειστών χώρων, εφάπτεται στη μεσοτοιχία, σκιάζει τις διαφανείς όψεις και καλύπτει μέρος της πισίνας καθώς και τα υπαίθρια καθιστικά. Αυτή η πλάκα προσδιορίζει ένα οριζόντιο επίπεδο οπτικής από το εσωτερικό του σπιτιού με σταθερή αναφορά στον κήπο.

Ο γραμμικός κάθετος όγκος χαρακτηρίζεται από τη ζώνη κυκλοφορίας που εκτείνεται κατά μήκος της βορειοδυτικής πλευράς, ενώ όλοι οι άλλοι χώροι ανοίγουν προς τα νοτιοανατολικά. Η άνοδος κατά μήκος αυτής της ζώνης είναι συνεχής και κορυφώνεται σε έναν μεγάλο χώρο εργασίας με διπλό ύψος και συνεχίζει στην διαμορφωμένη ταράτσα.

filothei house by blp18
filothei house by blp19
filothei house by blp20
filothei house by blp21

Η θέα κατά την ανάβαση, εστιάζεται στο φυσικό περιβάλλοντα χώρο και τους γύρω λόφους ενώ από το δώμα έχει θέα της κορυφογραμμές της Πεντέλης και του Υμηττού.

filothei house by blp23
filothei house by blp24
filothei house by blp25
filothei house by blp26

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου, blp architects
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: blp.gr, ktirio.gr, ehandelis.com