Εξοχική κατοικία στα Λιβάδια Κισσάμου Χανίων

country house in livadia-p01

Έργο: Country house in Livadia
Studio: AG Varoudakis Architects
Αρχιτέκτονες: Αριστομένης Βαρουδάκης, Γιώργος Βαρουδάκης
Συνεργάτες Αρχιτέκτονες: Ξένια Παπατριανταφύλλου, Στέφη Φιλιπποπούλου
Πολιτικός Μηχ/κός: Λευτέρης Δασκαλάκης
Ηλεκτρολόγοι Μηχ/κοι: Ηλίας Κανατάκης, Κυριάκος Κουκλάκης, Λευτέρης Κουκλάκης
Εμβαδόν: 200 τ.μ.
Περιοχή: Λιβάδια Κισσάμου, Χανιά, Κρήτη
Φωτογραφίες: Γιάννης Λουκής, Δημήτρης Καλαποδάς

Μια βραχώδης πλαγιά με νότιο προσανατολισμό σε ένα μαγευτικό παραθαλάσσιο τοπίο της νοτιοδυτικής Κρήτης είναι ο τόπος χωροθέτησης της κατοικίας που σχεδίασε το αρχιτεκτονικό γραφείο AG Varoudakis Architects. Το άμεσο, ηφαιστειακής προέλευσης, περιβάλλον με επίκεντρο ένα μεγάλο προεξέχοντα βράχο ήταν η αφετηρία του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. 

country house in livadia-p02
country house in livadia-p03
country house in livadia-p04
country house in livadia-p05
country house in livadia-p06
country house in livadia-p08
country house in livadia-p09

Η επιβλητική παρουσία αυτού του ιδιαίτερου φυσικού περίγυρου οδήγησε στην συνειδητή αποφυγή συμβατικής κατασκευής ώστε να αποφευχθεί η διατάραξη του τοπίου κατά την διάρκεια της κατασκευής έτσι θεωρήθηκε αναγκαία η χρήση ενός μεταλλικού συναρμολογούμενου σκελετού και ενός ξύλινου – υάλινου κελύφους, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η αλλοίωση στο άμεσο περιβάλλον από την εργοταξιακή διαδικασία (δρόμος πρόσβασης βαρέων οχημάτων, εκτεταμένες εκσκαφές, μπάζα κ.λ.π).

Τα υλικά από την ελάχιστη βραχώδη εκσκαφή για τη δημιουργία επιπέδων χρησιμοποιήθηκαν για το κτίσιμο της λιθοδομής στις βόρειες – τυφλές όψεις του κτίσματος.

country house in livadia-p11
country house in livadia-p12
country house in livadia-p13
country house in livadia-p15
country house in livadia-p17
country house in livadia-p18

Η κατοικία περιλαμβάνει τρία δωμάτια – ιδιωτικούς χώρους σε δύο επίπεδα με αυτόνομους χώρους υγιεινής. Λόγω του αρκετά μεγάλου μεγέθους των ιδιωτικών χώρων η μπανιέρα και η πάγκοι νιπτήρων χωροθετούνται μέσα στον κυρίως χώρο ώστε να μπορούν να εκμεταλλεύονται τις νότιες θεάσεις.

Ο ενιαίος χώρος εισόδου- καθιστικού – τραπεζαρίας – κουζίνας βρίσκεται στο επάνω επίπεδο του κτίσματος ενοποιούμενος με τον υπαίθριο χώρο(deck) τραπεζαρίας – καθιστικού μέσω συρόμενων υαλοστασίων.

country house in livadia-p19
country house in livadia-p22
country house in livadia-p23
country house in livadia-p25
country house in livadia-p26
country house in livadia-p27-1
Υπάρχουν δύο υδάτινες επιφάνειες (η κολυμβητική δεξαμενή και η διακοσμητική υγρή ζώνη) μπροστά από τα δύο κάτω υπνοδωμάτια ενώ τα δώματα όλων των χώρων είναι φυτεμένα με τοπική χλωρίδα και βότανα για καλύτερη αφομοίωση στο τοπίο και αποδοτικότερη βιοκλιματική συμπεριφορά.

Έγινε αποφυγή τοίχων πλήρωσης και αντικατάστασή τους από γυαλί ώστε να γίνονται αισθητά το βραχώδες τοπίο και η θαμνώδης βλάστηση του περιβάλλοντος από το εσωτερικό του κτιρίου.

country house in livadia-p28
country house in livadia-p29
country house in livadia-p30
country house in livadia-p32
country house in livadia-p33
country house in livadia-p34

Γυαλί, χάλυβας, ξύλο και νερό είναι τα τέσσερα στοιχεία με τα οποία χρησιμοποίησαν οι αρχιτέκτονες Αριστομένης και Γιώργος Βαρουδάκης για να ολοκληρώσουν μία εξοχική κατοικία με minimal σχεδιασμό που αναζητά τα όρια της διακριτικής πολυτέλειας, αλλά διατηρεί την ελαφρότητα και ηρεμία που αναζητάμε από τις διακοπές. 

country house in livadia-p36
country house in livadia-p37
country house in livadia-p38
country house in livadia-p39
country house in livadia-p41

Δημοσίευση: Μαρία Λελεδάκη
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: kataskevesktirion.gr, yiannisloukis.com, vrbo.com