Φωτεινό σπίτι με αυλές στη θέση ενός γκαράζ

the courtyard house-p01

Έργο: The Courtyard House
Studio: De Rosee Sa Architects
Αρχιτέκτονες: Max de Rosee, Claire Sa
Αρχιτέκτων έργου: Edward Martin
Εμβαδόν: 110 τ.μ.
Περιοχή: Λονδίνο, Αγγλία
Φωτογράφος: Alexander James Photography

Το ιδιαίτερα μακρόστενο οικόπεδο, σφηνωμένο στην πίσω πλευρά 16 συνεργείων στο Δυτικό Λονδίνο, πριν κατεδαφιστεί εξυπηρετούσε τις ανάγκες ενός μονώροφου γκαράζ. Το δύσκολο οικόπεδο, ο αυστηρός οικοδομικός κανονισμός και οι απαιτήσεις των ιδιοκτητών έκαναν το έργο των μελετητών του studio De Rosee Sa Architects, να φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο.

the courtyard house-p02
the courtyard house-p03
the courtyard house-p04
the courtyard house-p05

Για να φέρουν φυσικό φως και αέρα σε κάθε σημείο της κατοικίας, δημιουργήθηκαν τρεις αυλές, εκ των οποίων η μία είναι εξωτερική και οι άλλες δύο εσωτερικές. Επειδή δεν μπορούσαν να τοποθετήσουν παράθυρα στις πλευρές του οικοπέδου, λόγω μεσοτοιχίας με τα όμορα οικόπεδα, επέλεξαν να δημιουργήσουν μεγάλους φεγγίτες πάνω από κάθε δωμάτιο, για να ενισχύσουν το φυσικό φως.

Παράλληλα οι αρχιτέκτονες Max de Rosee, Claire Sa και Edward Martin, έπρεπε να ικανοποιήσουν τις σύγχρονες ανάγκες διαβίωσης των ιδιοκτητών, που απαιτούσαν δύο υπνοδωμάτια και άνετους χώρους ημερήσιας διαβίωσης, αλλά και να τηρήσουν τον αυστηρό οικοδομικό κανονισμό που επιτρέπει μόνο μονώροφα κτίσματα.

the courtyard house-p07
the courtyard house-p08
the courtyard house-p09
the courtyard house-p11

Η λύση ήταν η δημιουργία ενός υπογείου που θα στέγαζε το ένα υπνοδωμάτιο με το μπάνιο και τους βοηθητικούς του χώρους, έτσι μία αυλή δημιουργήθηκε στο επίπεδο του υπογείου. Πάνω, στο ισόγειο, το προαύλιο χωρίζει το δεύτερο υπνοδωμάτιο από τους χώρους ημερήσιας διαβίωσης.

Στο ισόγειο η δεύτερη αυλή που χωρίζει την κουζίνα και την τραπεζαρία από το σαλόνι, φέρνει το φως και τον αέρα στη μέση του σπιτιού. Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, ανοίγουν οι χαλύβδινες πόρτες και δημιουργείται ένας μεγάλος ενιαίος χώρος.

the courtyard house-p12
the courtyard house-p13
the courtyard house-p14
the courtyard house-p16
the courtyard house-p17

Επενδύσεις κέδρου, μασίφ δάπεδα βελανιδιάς, χαλύβδινες πόρτες και υπόλευκα χρώματα, συνδυάζονται με έπιπλα, που άλλα είναι καινούργια, άλλα προέρχονται από την τοπική υπαίθρια αγορά και άλλα αποτελούν οικογενειακά κειμήλια, αποδίδοντας μία εικόνα ηρεμίας και θαλπωρής.

the courtyard house-p21
the courtyard house-p22the courtyard house-p23
the courtyard house-p24the courtyard house-p26
the courtyard house-p27

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: deroseesa.com