Βιοκλιματική μονοκατοικία με πολλά βραβεία

blue door-p01

Έργο: Blue Door
Studio: Hall + Bednarczyk Architects
Αρχιτέκτονες: Martin Hall, Kelly Bednarczyk
Εμβαδόν: 256 τ.μ.
Περιοχή: Far Hill, Monmouthshire, Ηνωμένο Βασίλειο
Φωτογράφος: Leighton Morris
Βραβείο: 2011 RIBA National Awards (Winner), 2011 Eisteddfod (Selected Exhibit for Architecture Pavilion), 2011 RIBA Manser Medal (Long-list nomination), 2010 Brick Awards (Double Finalist (Best House. Most Innovative Use of Clay Products)

Το Blue Door είναι ένα νεόκτιστο σύγχρονο σπίτι σχεδιασμένο για να καλύψει τις ανάγκες των  συνταξιούχων ιδιοκτητών του και βρίσκεται σε μια περιοχή εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς στην αγροτική περιοχή της Αγγλίας, Monmouthshire.

blue door-p03
blue door-p04
blue door-p06
blue door-p07

Ο σχεδιασμός, η βιοκλιματική κατασκευή, η επιλογή των υλικών και ο τρόπος ενσωμάτωσής της κατοικίας στο φυσικό περιβάλλον, χάρισαν στο studio Hall + Bednarczyk Architects, πολλά αρχιτεκτονικά βραβεία.

Τμήματα της προσόψεως είναι επενδυμένα με οξειδωμένα κεραμικά πλακίδια επικαλυμμένα με χαλκό και μασίφ ξύλο κέδρου, η monocoque ξύλινη οροφή είναι επενδυμένη με ψευδάργυρο, ενώ τα καμπυλωτά γωνιακά παράθυρα ενισχύουν τη ρευστότητα του κτιρίου και δημιουργούν στο εσωτερικό ιδανική θέση για την συλλογή κεραμικών των ιδιοκτητών.

blue door-p08
blue door-p09
blue door-p10
blue door-p11

Η μονοκατοικία που είναι χτισμένη σε μια υπερυψωμένη τοποθεσία σε μια απότομη πλαγιά, αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα και τα 260 τ.μ. κατανέμονται σε ένα μεγάλο καθιστικό, τραπεζαρία, κουζίνα, τέσσερα υπνοδωμάτια, μπάνια, w.c. και βοηθητικούς χώρους.

blue door-p14
blue door-p15
blue door-p16blue door-p17

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: hallbednarczyk.com