Διαμέρισμα στα νότια προάστια των Αθηνών

apartment in the southern suburbs of athens by ex-arch-p01

Έργο: Διαμέρισμα στα νότια προάστια των Αθηνών
Αρχιτεκτονικό γραφείο: ex-arch
Αρχιτέκτονας: Ιωάννης Εξάρχου
Εμβαδόν: 53 τ.μ.
Φωτογράφος: Σύλβια Διαμαντοπούλου

Την ανακαίνιση ενός μικρού διαμερίσματος με δυτικό προσανατολισμό, που βρίσκεται στον τελευταίο όροφο πολυκατοικίας με θέα προς τον Φαληρικό όρμο και τα παράλια του Πειραιά, ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο ex-arch.

apartment in the southern suburbs of athens by ex-arch-p02
apartment in the southern suburbs of athens by ex-arch-p03
apartment in the southern suburbs of athens by ex-arch-p04

Στην προηγούμενη διαρρύθμιση του χώρου, απουσίαζε η όποια ιεράρχηση των χώρων μπροστά στην θέα. Η νέα διαρρύθμιση όφειλε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες κατοίκισης δύο ατόμων με τους απαραίτητους χώρους υποστήριξης.

Μπροστά στην θέα παρατάχθηκε η καθημερινή λειτουργία της κατοικίας: η κουζίνα με τον αναρτημένο πάγκο της, το τραπέζι και η καθιστική γωνία. Εντός του χώρου επιλέχθηκε η εγκατάσταση ενός ξύλινου «κύβου» για να διαφοροποιήσει και να ενσωματώσει τις βοηθητικές και τις αθέατες πλευρές κατοίκισης.

apartment in the southern suburbs of athens by ex-arch-p06
apartment in the southern suburbs of athens by ex-arch-p07
apartment in the southern suburbs of athens by ex-arch-p08

Πίσω από το ξύλινο πέτασμα στην πλευρά της κουζίνας, βρίσκονται αποθηκευτικοί χώροι, και το εντοιχισμένο ψυγείο. Κατά μήκος του διαδρόμου βρίσκεται η είσοδος της τουαλέτας.

Το υπνοδωμάτιο βρίσκεται πίσω από την απόληξη του ξύλινου πετάσματος. Η ντουσιέρα με τον μικρό της προθάλαμο είναι προσβάσιμη μόνο από το υπνοδωμάτιο, πίσω από τον τοίχο του κρεβατιού. Σε συνέχεια με το παράθυρο του υπνοδωματίου βρίσκεται μικρό γραφείο.

apartment in the southern suburbs of athens by ex-arch-p09
apartment in the southern suburbs of athens by ex-arch-p11
apartment in the southern suburbs of athens by ex-arch-p12

Το σκηνικό της άναρχης πόλης το οποίο αποκαλύπτεται μέσα από τα ανοίγματα της κατοικίας βρίσκεται σε μία ενδιαφέρουσα αντίθεση με τις ήρεμες γραμμές του εσωτερικού.

Η παλέτα των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν παρέμεινε σκόπιμα μικρή: Το δάπεδο έχει μία ενιαία γκρι απόχρωση και διατρέχει όλους τους χώρους. Οι επιφάνειες και οι αποθηκευτικοί χώροι στην περίμετρο έχουν λευκή απόχρωση προκειμένου να περνούν απαρατήρητες. Οι ξύλινες κατακόρυφες επιφάνειες εισάγουν μία ενδιαφέρουσα σωματική εμπειρία στον χώρο και μία ήπια αντίθεση με τα υπόλοιπα υλικά.

apartment in the southern suburbs of athens by ex-arch-p13
apartment in the southern suburbs of athens by ex-arch-p14

Ο αρχιτέκτων Γιάννης Εξάρχου, προκειμένου να εντείνει την αίσθηση ευρυχωρίας ασχολήθηκε και με τον σχεδιασμό της περιορισμένης επίπλωσης του.

apartment in the southern suburbs of athens by ex-arch-p16
apartment in the southern suburbs of athens by ex-arch-p17

Δημοσίευση: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Κείμενο: Γιάννης Εξάρχου
Πηγή: ex-arch.gr