Μικρή minimal σοφίτα

ss apartment paulo martins-p01

Έργο: SS Apartment
Αρχιτεκτονικό γραφείο: PAULO MARTINS ARQ&DESIGN
Αρχιτέκτων: Paulo Martins
Εμβαδόν: 46 τ.μ.
Περιοχή: Sever do Vouga, Aveiro, Πορτογαλία  
Φωτογράφος: ITS – Ivo Tavares Studio

Στο μικρό Πορτογαλικό χωριό με την πλούσια φυσική ομορφιά, Sever do Vouga, ο αρχιτέκτονας Paulo Martins ανέλαβε τον επανασχεδιασμό ενός διαμερίσματος 46 τ.μ., που βρίσκεται στην σοφίτα ενός κτιρίου 70 ετών.

ss apartment paulo martins-p02
ss apartment paulo martins-p03
ss apartment paulo martins-p04
ss apartment paulo martins-p06
ss apartment paulo martins-p07

Ο αρχιτέκτων για να εκμεταλλευτεί σωστά τον προσανατολισμό της κατοικίας, άλλαξε την χωροταξία των περιοχών. Έτσι στην ανατολική πλευρά, στην θέση που ήταν στο παρελθόν η ζώνη ημερήσιας χρήσης, μεταφέρθηκε η ζώνη ύπνου.

Στην δυτική πλευρά μεταφέρθηκε ο ενιαίος χώρος της ημερήσιας χρήσης που περιλαμβάνει το καθιστικό, την κουζίνα και την τραπεζαρία. Ο χώρος έχει πλέον άμεση πρόσβαση σε ένα μεγάλο μπαλκόνι. Στην ανατολική πλευρά μεταφέρθηκε η ζώνη ύπνου.

ss apartment paulo martins-p08
ss apartment paulo martins-p09
ss apartment paulo martins-p11
ss apartment paulo martins-p12
ss apartment paulo martins-p13
ss apartment paulo martins-p14
ss apartment paulo martins-p15

Στο κέντρο του διαμερίσματος δημιουργήθηκε ένα κουτί στο οποίο τοποθετήθηκαν οι υγρές περιοχές. Η χρήση του σκούρου χρώματος, που έρχεται σε αντίθεση με το λευκό του υπόλοιπου χώρου, οριοθετεί την περιοχή. 

ss apartment paulo martins-p17
ss apartment paulo martins-p18

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: paulomartins.com.pt