Το μινιμαλιστικό σπίτι των αρχιτεκτόνων

bare house jacobs-yaniv-p01

Έργο: Bare House
Αρχιτεκτονικό γραφείο: Jacobs-Yaniv Architects
Αρχιτέκτονες: Oshri Yaniv, Tamar Jacobs
Εμβαδόν οικοπέδου: 600 τ.μ.
Εμβαδόν κατοικίας: 270 τ.μ.
Περιοχή: Herzliya, Ισραήλ
Φωτογράφος: Amit Geron

Το Bare House βρίσκεται στην όμορη πόλη του Τελ Αβίβ, Herzliya και είναι το σπίτι των αρχιτεκτόνων Oshri Yaniv και Tamar Jacobs και των δύο παιδιών τους.

bare house jacobs-yaniv-p02
bare house jacobs-yaniv-p03
bare house jacobs-yaniv-p04

Ο σχεδιασμός του σπιτιού ήταν μια συνεχής διαδικασία περίπου 6 ετών. Εκείνη την εποχή οι αρχιτέκτονες έκαναν ασκήσεις επί χάρτου σε διαφορετικές μορφές, μεγέθη, υλικά και λεπτομέρειες που λόγω έλλειψης χρόνου δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν.

Η μεγάλη εμπειρία που απέκτησαν οι δημιουργοί του αρχιτεκτονικού γραφείου Jacobs-Yaniv Architects από τα έργα που είχαν αναλάβει όλα αυτά τα χρόνια, σε συνδυασμό με τα ερεθίσματα που είχαν πάρει μέσα από τις συνομιλίες και τα διλήμματα των πελατών τους που αναζητούσαν λύσεις, οδήγησαν στο να οριοθετήσουν με απόλυτη ακρίβεια τις ανάγκες και τις αξίες τους, αφήνοντας στην άκρη τα επουσιώδη και επιλέγοντας τον σπαρτιατικό σχεδιασμό που καλύπτει τα ουσιώδη.

bare house jacobs-yaniv-p06
bare house jacobs-yaniv-p07
bare house jacobs-yaniv-p08

Αφού έζησαν για πολλά χρόνια σε ένα μικρό σπίτι και βιώσαν τη ζωή με 2 μεγάλα πεκάν και πολλά άλλα οπωροφόρα δέντρα που είχε το οικόπεδο, γνώριζαν ότι το νέο κτίσμα θα γίνει μέρος του υπάρχοντος κήπου που υπήρχε εδώ και πολύ καιρό μπροστά από την μικρή τους κατοικία. Το πράσινο περιβάλλον, το ιδανικό φως της ημέρας και η δυτική αύρα από την κοντινή ακτή της Μεσογείου ήταν η αφετηρία του έργου.

Η επιλογή των υλικών είχε αποφασιστεί από την αρχή, αφού η αγάπη των αρχιτεκτόνων είναι τα γυμνά, φυσικά και απλά υλικά. Τα ίδια δομικά υλικά χρησιμοποιήθηκαν και στους εξωτερικούς και στους εσωτερικούς χώρους, σε μία προσπάθεια να γίνουν δυσδιάκριτα τα όρια τους. Το σκυρόδεμα και τα τούβλα από κυψελωτό σκυρόδεμα είναι τα πιο κοινά οικοδομικά υλικά στο Ισραήλ.

bare house jacobs-yaniv-p11
bare house jacobs-yaniv-p13
bare house jacobs-yaniv-p14

Το ύψος του σπιτιού προέρχεται από τις διαστάσεις των τετραγώνων και από μια λεπτή αναζήτηση της ισχυρής αρμονίας σε κλίμακα μεταξύ ανθρώπων και χώρου, μεταξύ του δρόμου και του σπιτιού, ανάμεσα στη γη και τα δέντρα.

Μια λεπτή στέγη σκυροδέματος κρέμεται πάνω από τον κεντρικό χώρο, επιτρέποντας μια συνεχή θέαση στον ουρανό και τις κορυφές δέντρων, ενώ παράλληλα κάνει το «βαρύ υλικό» να αιωρείται.

bare house jacobs-yaniv-p15
bare house jacobs-yaniv-p16
bare house jacobs-yaniv-p17

Στον κοινόχρηστο χώρο μια σιδερένια βιβλιοθήκη διπλής όψης που βρίσκεται ανάμεσα στην κουζίνα και το σαλόνι χωρίζει διακριτικά τους δύο χώρους. Ο σχεδιασμός της βιβλιοθήκης δημιουργεί σκόπιμα δύο «πύλες» μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι αρχιτέκτονες χώρισαν την περιοχή των παιδιών από την ιδιωτική τους περιοχή, τοποθετώντας τα υπνοδωμάτια στα άκρα της κατοικίας, ενώ το σημείο συνάντησης για όλους είναι στο κέντρο, όπου βρίσκεται το σαλόνι, η κουζίνα και η τραπεζαρία.

bare house jacobs-yaniv-p18
bare house jacobs-yaniv-p19
bare house jacobs-yaniv-p21
bare house jacobs-yaniv-p22

Τα μεγάλα ανοίγματα προσφέρουν στο καθιστικό άμεση επαφή με τον κήπο, ενώ δίνουν την αίσθηση μίας κλειστής σκεπασμένης αυλής. Μιας επέκτασης του κήπου μέσα στο σπίτι.

bare house jacobs-yaniv-p24
bare house jacobs-yaniv-p25

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: jacobs-yaniv.com