Η γοητεία της καμπύλης

tverrfjellhytta by snohetta-p01

Έργο: Tverrfjellhytta
Αρχιτεκτονική εταιρεία: Snøhetta Oslo AS
Αρχιτέκτων: Kjetil Traedal Thorsen
Project Team: Knut Bjørgum landscape architect (Design Team Leader), Kjetil T. Thorsen (Partner in charge, Principal architect), Erik Brett Jacobsen, Margit Tidemand Ruud, Rune Grasdal, Martin Brunner (Architects) Heidi Pettersvold (Interior Architect)
Εμβαδόν: 90 τ.μ.
Περιοχή: Hjerkinn, Dovrefjell, Νορβηγία
Πελάτης: Norwegian Wild Reindeer Foundation
Φωτογράφος: Rasmus Hjortshøj

Το Pavilion Center Wild Reindeer βρίσκεται στην περιοχή Hjerkinn στα περίχωρα του εθνικού πάρκου Dovrefjell στην Νορβηγία και έχει θέα στον ορεινό όγκο Dovre. Το κτίριο των 90 τ.μ. είναι ανοικτό για το κοινό και χρησιμεύει ως παρατηρητήριο για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Norwegian Wild Reindeer Foundation. Ένα φυσικό μονοπάτι 1,5 χλμ. Φέρνει τους επισκέπτες σε αυτή τη θεαματική περιοχή, 1200 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

tverrfjellhytta by snohetta-p02
tverrfjellhytta by snohetta-p03
tverrfjellhytta by snohetta-p04
tverrfjellhytta by snohetta-p06
tverrfjellhytta by snohetta-p07

Το Dovrefjell είναι μια οροσειρά που αποτελεί το φυσικό εμπόδιο μεταξύ της βόρειας και νότια περιοχής της Νορβηγίας και είναι ο φυσικός οικότοπος για πολλά σπάνια φυτά και ζώα και η πατρίδα των τελευταίων βοοειδών των ευρωπαϊκών ταράνδων.

Εκτός από το φυσικό και πολιτιστικό τοπίο, τα βουνά Dovre έχουν επίσης σημαντική σημασία στη νορβηγική συνείδηση. Μύθοι, ποίηση (Ibsen) και μουσική (Grieg) γιορτάζουν τις μυστικιστικές και αιώνιες ιδιότητες αυτού του ισχυρού και ιδιαίτερου τόπου.

tverrfjellhytta by snohetta-p08
tverrfjellhytta by snohetta-p09tverrfjellhytta by snohetta-p11tverrfjellhytta by snohetta-p12tverrfjellhytta by snohetta-p13

Αυτό το μοναδικό φυσικό, πολιτιστικό και μυθικό τοπίο έχει διαμορφώσει τη βάση της αρχιτεκτονικής ιδέας. Ο σχεδιασμός του κτιρίου βασίζεται σε ένα άκαμπτο εξωτερικό κέλυφος και έναν οργανικό εσωτερικό ξύλινο πυρήνα. Ο νότιος εξωτερικός τοίχος και το εσωτερικό δημιουργούν ένα προστατευμένο και ζεστό μέρος συγκέντρωσης, διατηρώντας παράλληλα τη θέα του επισκέπτη στο θεαματικό περιβάλλον.

Ο αρχιτέκτων Kjetil Traedal Thorsen και η μελετητική ομάδα του studio Snøhetta, έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα και αντοχή των υλικών ώστε να αντέξουν το σκληρό κλίμα. Ο σχεδιασμός του περιπτέρου παρατήρησης ταράνδων αντικατοπτρίζει τις καμπύλες των γύρω βουνών.

tverrfjellhytta by snohetta-p14
tverrfjellhytta by snohetta-p15
tverrfjellhytta by snohetta-p16
tverrfjellhytta by snohetta-p19
tverrfjellhytta by snohetta-p22
tverrfjellhytta by snohetta-p27

Το ορθογώνιο πλαίσιο είναι κατασκευασμένο από ακατέργαστο χάλυβα που μοιάζει με το σίδηρο που βρίσκεται στο τοπικό υπόστρωμα. Η απλή μορφή και η χρήση των φυσικών υλικών παραπέμπουν στις τοπικές οικοδομικές παραδόσεις. Ωστόσο, έχουν χρησιμοποιηθεί προηγμένες τεχνολογίες τόσο στο σχεδιασμό όσο και στη διαδικασία κατασκευής.

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: coastarc.com