Παραθαλάσσια εξοχική κατοικία που αγκαλιάζει απαλά τον βράχο

es garbi by nook-p26

Έργο: ES GARBI
Αρχιτεκτονικό γραφείο: Nook Architects
Αρχιτέκτονες: Rubén Férez, Ana Garcia, Joan Cortés
Εμβαδόν: 202 τ.μ. + 41 τ.μ. βεράντες
Περιοχή: Costa Brava, Girona, Ισπανία
Φωτογράφος: Marcela Grassi

Κοντά στη Μεσόγειο Θάλασσα, το Camí de Ronda είναι ένα ιστορικό μονοπάτι που συνδέει τα χωριά και τις παραλίες της Costa Brava. Κατά μήκος του δρόμου, βρίσκεται η κατοικία ES GARBI που είναι μέρος ενός προστατευόμενου συγκροτήματος και διαθέτει εξαιρετική θέα και άμεση επαφή με την θάλασσα.

es garbi by nook-p01es garbi by nook-p03
es garbi by nook-p04
es garbi by nook-p05

Το σπίτι αναπτύσσεται σε τέσσερις ορόφους, με τον πρώτο όροφο να είναι στο επίπεδο του δρόμου ενώ οι υπόλοιποι «γλιστράνε» απαλά ακολουθώντας την απότομη κλήση του εδάφους, μέχρι ο τελευταίος όροφος να συναντήσει την θάλασσα, στην οποία υπάρχει ιδιωτική προβλήτα και χώρος αποθήκευσης των ιστιοσανίδων.

Η οικογένεια αναζητούσε μια απλή και άνετη κατοικία, η οποία θα επέτρεπε την ανεξάρτητη χρήση των ξενώνων και θα διέθετε έναν άνετο ενιαίο καθιστικό χώρο που θα επικοινωνούσε με την κύρια βεράντα.

es garbi by nook-p07
es garbi by nook-p08
es garbi by nook-p09

Για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες της οικογένειας, ήταν απαραίτητο να γίνουν ορισμένες προσαρμογές στο αρχικό σχέδιο του σπιτιού, μετατρέποντας μια σκεπαστή βεράντα στον δεύτερο όροφο σε ένα νέο υπνοδωμάτιο και προσθέτοντας μπάνια στον δεύτερο και στον τρίτο όροφο.

Την ανακαίνιση ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο Nook Architects, το οποίο πραγματοποίησε εργασίες αποκατάστασης σε όλο το κτίριο. Ο συνολικός όγκος του σπιτιού διατηρήθηκε, όπως και το χαρακτηριστικό μεσογειακό χρώμα, η σύνθεση και η αισθητική του.

es garbi by nook-p11
es garbi by nook-p12
es garbi by nook-p13

Η εσωτερική διάταξη του σπιτιού τροποποιήθηκε και άνοιξαν νέα ανοίγματα τα οποία μεγιστοποιούν την θέα και πλημμυρίζουν ολόκληρο το κτίριο με φυσικό φως. Η σκάλα λειτουργεί ως νήμα που συνδέει και τους τέσσερις ορόφους. Η σοφίτα, οι κοινόχρηστοι χώροι και τα υπνοδωμάτια έχουν όλα άμεση πρόσβαση στην παραλία.

Τα παράθυρα της παραθαλάσσιας πρόσοψης προσφέρουν πλήρη έκθεση στην θέα, ελαχιστοποιώντας τη διαίρεση μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Αυτή η σύνδεση εξασφαλίζει ότι οι κύριοι κοινόχρηστοι χώροι είναι σε άμεση επαφή με την βεράντα η οποία γίνεται μια εξωτερική επέκταση του καθιστικού.

es garbi by nook-p16
es garbi by nook-p14
es garbi by nook-p17
es garbi by nook-p19

Πολλά από τα αρχικά δομικά υλικά του σπιτιού, όπως το δάπεδο με τα τσιμεντοπλακάκια και τα ξύλινα δοκάρια, ανακτήθηκαν για να διατηρήσουν τον παραδοσιακό χαρακτήρα του κτιρίου.

Αυτά τα πρωτότυπα χαρακτηριστικά αλληλεπιδρούν με τα πιο σύγχρονα υλικά όπως το ξύλο, το τσιμέντο, τον χάλυβα και τα κεραμικά εξαρτήματα. Το αποτέλεσμα είναι αναμφισβήτητα μία σύγχρονη κατοικία που παραμένει όμως πιστή στον αυστηρό χαρακτήρα της αρχικής κατασκευής.

es garbi by nook-p21
es garbi by nook-p22
es garbi by nook-p23
es garbi by nook-p24
es garbi by nook-p25

Ο σχεδιασμός και η κατασκευή επίπλων επί παραγγελία είχε ιδιαίτερη σημασία για αυτό το έργο, συμβάλλοντας στην λειτουργική αξία του κάθε δωματίου. Είτε διαιρώντας τον χώρο είτε διασκορπίζοντας το φυσικό φως, τα έπιπλα αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στη δημιουργία διαφορετικών εσωτερικών χώρων.

es garbi by nook-p26
es garbi by nook-p27

Το αποτέλεσμα της αποκατάστασης και ανακαίνισης είναι ένα σπίτι που είναι πιστό στις παραδοσιακές, μεσογειακές του καταβολές και, ταυτόχρονα, είναι αναμφισβήτητα σύγχρονο στο σχεδιασμό του. Το φυσικό φως, η εκπληκτική θέα αλλά και η αμεσότητα με την θάλασσα, είναι τα μοναδικά χαρακτηριστικά του ακινήτου, που ενδυναμώνονται από την λιτό και προσεγμένο σχεδιασμό. 

es garbi by nook-p28es garbi by nook-p29es garbi by nook-p31es garbi by nook-p32

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: marcelagrassi.com