Εξοχική κατοικία στις Καμάρες της Πάρου

kamares holiday house-p01

Έργο: Kamares Holiday House
Αρχιτέκτων: Νικόλας Κουρέτας
Περιοχή: Καμάρες, Πάρος, Κυκλάδες
Εμβαδόν: 320 τ.μ.
Φωτογράφος: Πυγμαλίων Καρατζάς

Η εξοχική κατοικία στο χωριό Καμάρες της Πάρου, φέρει την σχεδιαστική υπογραφή του Νικόλα Κουρέτα και είναι ένας αρμονικός συνδυασμός παραδοσιακού και σύγχρονου κυκλαδίτικου οικιστικού σχεδίου.

kamares holiday house-p02
kamares holiday house-p03
kamares holiday house-p06
kamares holiday house-p07
kamares holiday house-p08

Η κατοικία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του χωριού σε μια μικρή πλαγιά και μέσα σε ένα αμπελώνα, με θέα στον κόλπο της Παροικιάς και στο ιστορικό μοναστήρι του Λογγοβάρδα.

Οι ιδιοκτήτες ορίζοντας τις ανάγκες τους, ζήτησαν μία κατοικία που θα καλύπτει τις ανάγκες άνετης διαβίωσης μιας τετραμελούς οικογένειας και επιπλέον χώρους για τους επισκέπτες.

kamares holiday house-p11
kamares holiday house-p12
kamares holiday house-p13
kamares holiday house-p14
kamares holiday house-p15

Το εξοχικό κτίσμα αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα. Το ισόγειο έχει σχεδιαστεί ως ανεξάρτητη μονάδα με καθιστικό, κουζίνα, τρία υπνοδωμάτια και δύο μπάνια. Το πρώτο επίπεδο οργανώνεται σε δύο ζώνες. Η ζώνη διημέρευσης έχει σχεδιαστεί ως ενιαίος χώρος με ημιαυτόνομες ζώνες. Το καθιστικό, η τραπεζαρία και η κουζίνα έχουν ξεχωριστούς χώρους αλλά δεν χάνουν την οπτική σύνδεση και τη συνέχεια τους. Η ζώνη ύπνου οργανώνεται στην ανατολική πλευρά της κατοικίας. 

Μια σκάλα οδηγεί στο δεύτερο επίπεδο το οποίο διαθέτει εσωτερικό και εξωτερικό σαλόνι μαζί με μια μεγαλύτερη ταράτσα με πανοραμική θέα στην κοιλάδα, τα βουνά και τον κόλπο.

kamares holiday house-p19
kamares holiday house-p21
kamares holiday house-p22
kamares holiday house-p23
kamares holiday house-p24

Το περιβάλλον οικόπεδο σχεδιάζεται με συνδυασμό μαλακού και σκληρού τοπίου. Πεζοδρόμιο για την είσοδο του αυτοκινήτου στα βόρεια, χαλίκι για τη στάθμευση στη βορειοανατολική γωνία, και ένα μεγάλο καθιστικό κάτω από μια πέργκολα με BBQ, παραδοσιακό φούρνο, μονάδες αποθήκευσης και κλειστό doushe στη δυτική πλευρά. Το νότιο και ανατολικό τμήμα του οικοπέδου παραμένει για τον αμπελώνα.

Η φέρουσα κατασκευή είναι με οπλισμένο σκυρόδεμα, ενώ όλοι οι εξωτερικοί τοίχοι έχουν πάχος 50 cm. και είναι κατασκευασμένοι από τοπική πέτρα. Οι ορατές πέτρινες επιφάνειες τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, καθώς και οι κεφαλές των παραθύρων και οι εσωτερικές τοιχοποιίες επιλέχθηκαν με προσωπική φροντίδα του αρχιτέκτονα από λατομείο στην Αντίπαρο και κατασκευάστηκαν από τοπικούς μαστόρους σύμφωνα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής.

kamares holiday house-p26
kamares holiday house-p27
kamares holiday house-p28
kamares holiday house-p29
kamares holiday house-p31

Ο συνολικός σοβατισμός των τοίχων έγινε με ελεύθερο χέρι με ειδικό γάντι για να δημιουργηθεί μια πιο γλυπτική επιφάνεια έναντι του ισχυρού φωτός του Αιγαίου.

Η κύρια ιδέα της σύνθεσης είναι ένας πέτρινος πύργος αγκαλιασμένος γύρω από μια κυματοειδή πτέρυγα και μια γλυπτική καμινάδα. Ένα οργανικό γραμμικό ξεδίπλωμα με βάση τις αναλογίες, την ισορροπία, την υλικότητα, το φως και την ιστορία.

kamares holiday house-p33
kamares holiday house-p34
kamares holiday house-p35
kamares holiday house-p36
kamares holiday house-p37
kamares holiday house-p38

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: divisare.com