Ένα κουτί μέσα σε ένα κουτί

achille by batiik-p01

Έργο: Achille
Αρχιτεκτονικό γραφείο: Batiik studio
Αρχιτέκτων: Rebecca Benichou
Αρχιτέκτων έργου: Joanna Pera
Εμβαδόν: 32 τ.μ.
Περιοχή: Παρίσι, Γαλλία
Φωτογράφος: Bertrand Fompeyrine

Ένα κουτί μέσα σε ένα κουτί. Αυτή είναι η ιδέα που κάνει αυτό το στούντιο των 32 τετραγωνικών μέτρων, που βρίσκεται στο 10ο διαμέρισμα του Παρισιού, τόσο ξεχωριστό.

achille by batiik-p02
achille by batiik-p03

Δεδομένου ότι η πόλη γίνεται όλο και πιο πυκνοκατοικημένη και ακριβή, η ζωή σε πολύ μικρούς χώρους γίνεται σχεδόν μονόδρομος για τους νέους ανθρώπους. Έτσι είναι φυσιολογικό που οι interior designers καλούνται όλο και συχνότερα να σχεδιάσουν ολοκληρωμένες κατοικίες σε χώρους με περιορισμένα τετραγωνικά.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Batiik studio, ανέλαβε να μετατρέψει το μονόχωρο διαμέρισμα, στο καταφύγιο ενός άνδρα που αγαπά την vintage διακόσμηση και τα πρωτότυπα υλικά και αναζητούσε ο χώρος του να αντικατοπτρίζει απόλυτα την προσωπικότητά του.

achille by batiik-p04
achille by batiik-p06

Η καρδιά του έργου είναι ένας μαύρος κύβος που ενσωματώνει το κρεβάτι, τη ντουλάπα και το μπάνιο. Πλήρως κατασκευασμένο από ξύλο και με αποθηκευτικούς χώρους σε κάθε γωνιά, αυτός ο συμπαγής και κομψός κύβος είναι ένα ζεστό κουκούλι.

Κάθε λεπτομέρεια έχει μελετηθεί προσεκτικά από τις αρχιτεκτόνισσες Rebecca Benichou και Joanna Pera, για να καλύψει απόλυτα τις ανάγκες του ιδιοκτήτη. Από τις μικρές και λειτουργικές εσοχές στο ξύλο μέχρι το φως που ενισχύει την θαλπωρή του ξύλου, δημιουργώντας μια οικεία και αισθησιακή ατμόσφαιρα.

achille by batiik-p07
achille by batiik-p08

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του μικρού διαμερίσματος είναι ο τρόπος που εμφανίζονται τα παλιά στρώματα χρώματος και ταπετσαρίας στους τοίχους. Ο ιδιοκτήτης έμεινε εκεί για λίγο πριν αποφασίσει να κάνει την ανακαίνιση και κατέληξε να αγαπά αυτά τα ίχνη στους τοίχους που οι ακανόνιστες αποχρώσεις λένε μια ιστορία και φυλάσσουν το παρελθόν του σπιτιού, ενώ ο μαύρος κύβος ενσωματώνει το παρόν και το σύγχρονο με την διακριτική και πολυλειτουργική του όψη.

Ο διάλογος μεταξύ αυτών των δύο διαστάσεων δίνει στο διαμέρισμα ένα μοναδικό χαρακτήρα. Τα πάντα εδώ είναι εξατομικευμένα - τόσο ο χώρος όσο και ο χρόνος - και παίζουν με αντιθέσεις: φωτεινά και σκοτεινά, ανοιχτά και κλειστά, παλιά και νέα. Αυτό το σπίτι απορρίπτει τη μονοτονία και την τυποποίηση, δημιουργώντας μια μη συμβατική ισορροπία και μια πιο διεγερτική και έξυπνη προσέγγιση της αστικής ζωής.

achille by batiik-p09
achille by batiik-p11

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: batiik.fr