Πολυτέλεια, κομψότητα και αρμονία στην καρδιά της Βερόνας

maffei penthouse-p01

Έργο: Maffei Penthouse
Αρχιτεκτονικό γραφείο: ARCStudio PERLINI
Αρχιτέκτων: Michele Perlini
Εμβαδόν: 360 τ.μ.
Περιοχή: Βερόνα, Ιταλία
Φωτογράφος: Chiara Cadeddu
Βραβείο: Winner at CasaClima Awards 2016

Το διαμέρισμα βρίσκεται σε ένα ιστορικό κτίριο που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα και βρίσκεται ακριβώς στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Βερόνας, σε ένα παλάτι γεμάτο ιστορία και γοητεία, μεταξύ των πιο γνωστών στην πόλη που ο Σαίξπηρ έκανε σκηνή και έβαλε τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα, τους Καπουλέτους και τους Μοντέγους να πρωταγωνιστούν.

Πολλές διάσημες οικογένειες έζησαν εδώ, ξεκινώντας από την οικογένεια Dal Verme και στη συνέχεια από την οικογένεια Gattamelata. Εν συνεχεία από την οικογένεια Da Montes, ώσπου την κληρονόμησε η οικογένεια Maffei. Σε αυτήν την κατοικία  έζησε και πέθανε το 1755, ο Marquis Scipione Maffei, ένας παγκοσμίου φήμης αρχαιολόγος και συγγραφέας.

maffei penthouse-p02
maffei penthouse-p03
maffei penthouse-p04maffei penthouse-p06maffei penthouse-p01

Η κατοικία αναπτύσσεται στον τελευταίο όροφο του κτιρίου και έχει συνολική έκταση 360 τετραγωνικών μέτρων. Από τις δύο πανοραμικές βεράντες των 40 και 80 τετραγωνικών μέτρων που διαθέτει, έχει εκπληκτική θέα στην πόλη.

Στη μέση του ρετιρέ, υπάρχει ένας πύργος στο terra cotta που έχει θέα 360°. Είναι ένα από τα υψηλότερα σημεία της πόλης και διαθέτει μια από τις πιο πανοραμικές και συγκλονιστικές θέες της πόλης.

maffei penthouse-p07maffei penthouse-p08maffei penthouse-p09maffei penthouse-p11

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που είχε να λύσει ο αρχιτέκτων Michele Perlini, ήταν αυτό των τυφλών χώρων και η μεταφορά του φυσικού φωτός και του αέρα σε όλο το διαμέρισμα.

Με νέο χωρική διαρρύθμιση, ανοίγματα στους εσωτερικούς τοίχους, σωστή εκμετάλλευση του εσωτερικού αίθριου και τη χρήση ουδέτερων χρωμάτων, έλυσε σε μεγάλο ποσοστό το πρόβλημα.

maffei penthouse-p13
maffei penthouse-p14
maffei penthouse-p16

Ο Michele Perlini άλλαξε εντελώς την παλιά χωροθέτηση. Τώρα το καθιστικό, που βλέπει τον καθεδρικό ναό και την πόλη είναι το επίκεντρο του σπιτιού. Η κουζίνα μετατράπηκε σε έναν μεγάλο ανοικτό χώρο που επικοινωνεί άμεσα με το καθιστικό.

Με κυρίαρχο χρώμα το λευκό, τα χρώματα του καναπέ δείχνουν να δυναμιτίζουν την ατμόσφαιρα. Κρυμμένα φωτιστικά και έπιπλα ειδικού σχεδιασμού που συνδυάζονται αρμονικά με διάσημα έπιπλα, δημιουργούν ένα αποτέλεσμα που ικανοποιεί απόλυτα με την ισορροπία του.

maffei penthouse-p18maffei penthouse-p19maffei penthouse-p21

Η ζώνη διανυκτέρευσης περιλαμβάνει το εσωτερικό αίθριο που διαχωρίζει τα υπνοδωμάτια της οικογένειας από τον ξενώνα, τον χώρο μελέτης και τους αποθηκευτικούς και βοηθητικούς χώρους.

Στιγμές οικογενειακής χαλάρωσης προσφέρει το mini SPA που διαθέτει σάουνα, χαμάμ, χρωματοθεραπεία, αρωματοθεραπεία και ντουζ με μουσική. Το μεγάλο μπάνιο που μοιράζονται οι δύο ξενώνες, εντυπωσιάζει με την μπανιέρα Corian και τον πράσινο τοίχο με τη φυσική βλάστηση.

maffei penthouse-p22
maffei penthouse-p23
maffei penthouse-p24-1

Η σκάλα και η είσοδος μαζί με την σκάλα που ανεβάζει στον πύργο, που ο Maffei χρησιμοποιούσε ως αστρονομικό παρατηρητήριο, είναι ο όγκος που διαχωρίζει την ζώνη διημέρευσης από την ζώνη διανυκτέρευσης, με την είσοδο να λειτουργεί ως κεντρικό σημείο κίνησης προς όλους τους χώρους.

Η χρήση ουδέτερων χρωμάτων, μετατρέπει τους τοίχους σε τέλειο πλαίσιο για έπιπλα, έργα τέχνης και αντικείμενα σχεδιασμού. Το αποτέλεσμα της σχεδιαστικής γραφής του Michele Perlini, είναι η δημιουργία μίας κομψής και αρμονικής κατοικίας, με προσεγμένες λεπτομέρειες και φυσικά υλικά.

maffei penthouse-p26

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: arcstudioperlini.com