Διαμέρισμα στην Αγ. Κωνσταντίνου στο κέντρο της Αθήνας

the astrologers rarlour-p01

Έργο: The Astrologer’s Rarlour
Αρχιτεκτονικό γραφείο: ΜοΥ
Αρχιτέκτονες: Κατερίνα Χρυσανθοπούλου, Έλενα Ζαμπέλη
Περιοχή: Αθήνα, Αττική
Φωτογράφος: Νίκος Αλεξόπουλος

Το διαμέρισμα που ανακαινίστηκε από τις αρχιτεκτόνισσες Κατερίνα Χρυσανθοπούλου και Έλενα Ζαμπέλη, του αρχιτεκτονικού γραφείου ΜοΥ, βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, σε πολυκατοικία του μεσοπολέμου που παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

the astrologers rarlour-p02
the astrologers rarlour-p03 

Περιγραφή του αρχιτεκτονικού γραφείου ΜοΥ:

1ο στοιχείο: η πολυκατοικία, κάποτε πολυτελής τώρα ταλαιπωρημένη και εποχής μεσοπολέμου, είχε ακόμη στην πρόσοψη σημάδια από σκάγια εμφυλίου.
2ο στοιχείο: κανένα φως διαδρόμου δεν λειτουργούσε και ανεβήκαμε σε σχεδόν πλήρες σκοτάδι.
3ο στοιχείο: το κουδούνι, μια μπρούτζινη πλακέτα με σκαλισμένο πάνω το όνομα και την ιδιότητα γνωστής αστρολόγου του παρελθόντος, που ήταν η προηγούμενη ιδιοκτήτρια, ακουγόταν σαν κινέζικο γκόνγκ.

the astrologers rarlour-p04
the astrologers rarlour-p06

Όταν πια μπήκαμε μέσα, παρά την εγκατάλειψη, ο δυνατός χαρακτήρας του διαμερίσματος ήταν αμέσως εμφανής. Υπέροχο παρκέ μαρκετερί με μπορντούρες και γεωμετρικά σχήματα, καφασωτά ταβάνια με μεγάλο ύψος, παράθυρα με βιτρώ και το πιο εντυπωσιακό: το κεντρικό δωμάτιο (Σαλόνι; Υποδοχή; Τραπεζαρία; Γραφείο; Ποιος ξέρει…) ήταν ντυμένο από πάνω ως κάτω με ντουλάπια και ράφια όλων των ειδών, καμωμένα από σκουρόχρωμο γυαλιστερό ξύλο, σίγουρα συνομήλικα με το κτίριο.

Ακουμπισμένα στο πλάι υπήρχαν διάφορα καδραρισμένα πορτρέτα της αστρολόγου σε μεγάλο μέγεθος. Μας πήρε λίγα λεπτά να συνέλθουμε και να περιεργαστούμε το χώρο. Κάθε ντουλάπι που άνοιγε αποκάλυπτε ένα άλλο μυστικό, γραφείο, μίνι-μπαρ, σκακιέρα, πικ-απ και ηχεία ως και κλεισμένο πέρασμα σε διπλανό διαμέρισμα! Οι υπόλοιποι χώροι ήταν αρκετά κατεστραμμένοι και χρειάζονταν ριζική αλλαγή.

the astrologers rarlour-p07
the astrologers rarlour-p08

Το διαμέρισμα, που έμοιαζε ακόμη να κατοικείται από το πνεύμα της αστρολόγου, έπρεπε να μεταμορφωθεί σε ένα χώρο έτοιμο να δεχτεί νέους ενοίκους και η συγκατοίκηση έπρεπε να είναι αρμονική. Κρεμάσαμε το μεγαλύτερο πορτρέτο στο τοίχο και υπό το επικριτικό βλέμμα της «κυρίας» του σπιτιού αρχίσαμε αν οργανώνουμε το χώρο.

Ο κεντρικός χώρος κρατήθηκε αυτούσιος και συντηρήθηκε, ώστε όλα τα ντουλάπια με τις χρήσεις τους να λειτουργούν. Δόθηκε έμφαση στο φωτισμό του χώρου ώστε να αναδεικνύεται ο θεατρικός του χαρακτήρας και να αλλάζει με το πρωινό φως και τις βραδινές σκιές. Επίσης τοποθετήθηκαν επιλεγμένα έπιπλα και σύγχρονα αντικείμενα με χρώμα.

the astrologers rarlour-p09
the astrologers rarlour-p11

Το μπάνιο διαμορφώθηκε από την αρχή ως δωμάτιο - ντουσιέρα με παλαιό μαρμάρινο νιπτήρα, και νέο λευκό μάρμαρο βαλμένο χιαστή, με μαύρες μπορντούρες στους τοίχους και το πάτωμα, συνδυάζοντας το σύγχρονο με το διαχρονικό. Αποκαλύφθηκαν εκεί και δύο μικρά παράθυρα που ήταν καλυμμένα, τα οποία ανοίγουν κατά περίεργο τρόπο, στο διπλανό δωμάτιο.

Η κουζίνα σχεδιάστηκε από την αρχή ως μία μεταλλική κατασκευή με πόδια και ανοικτά ράφια, μαρμάρινο πάγκο και νεροχύτη, με στόχο την ευέλικτη χρήση.

Το παράθυρο με τα βιτρώ στην είσοδο φωτίστηκε από έξω έτσι ώστε να λειτουργεί σαν φωτιστικό στο χώρο. Οι χρωματισμοί, οι νέες διαρρυθμίσεις και οι στρατηγικές παρεμβάσεις και επισκευές συντέλεσαν εν τέλει σε μία ουσιαστική ανανέωση των χώρων χωρίς να χαθεί η αρχική ατμόσφαιρα και χωρίς να χρειαστούν εκτενείς εργασίες αποξήλωσης και αποκατάστασης.

the astrologers rarlour-p13
the astrologers rarlour-p14

Κείμενο: MoY
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: moystudio.gr