Ένα σπίτι, μία αγκαλιά

hug house by react-p01

Έργο: The Hug
Αρχιτεκτονικό γραφείο: React Architects
Αρχιτέκτονες: Νατάσσα Δεληγιάννη, Γιώργος Σπυρίδωνος
Στατική Μελέτη: Χρήστος Σμυρνής
Εμβαδόν κατοικίας: 150 τ.μ.
Εμβαδόν οικοπέδου: 11.000 τ.μ.
Περιοχή: Νάουσα, Πάρος, Κυκλάδες
Φωτογράφος: Γιώργος Μεσσαριτάκης

Η αγκαλιά, είναι μία πηγή θετικών συναισθημάτων, που προσφέρει αδιαπραγμάτευτα, αγάπη, ηρεμία και προστασία. Αυτά τα θετικά συναισθήματα, προσπάθησαν να αποτυπώσουν σχεδιαστικά η Νατάσσα Δεληγιάννη και ο Γιώργος Σπυρίδωνος με τους δύο πέτρινους τοίχους που αγκαλιάζουν τα κτίρια.

hug house by react-p02
hug house by react-p03
hug house by react-p04
hug house by react-p06
hug house by react-p07
hug house by react-p08
hug house by react-p09

Η κατοικία, που βρίσκεται δίπλα στο Περιβαλλοντικό Πάρκο του Αγίου Ιωάννη Δέτη στο νησί της Πάρου και έχει θέα προς τη θάλασσα και τον κόλπο της Νάουσας, χρησιμοποιεί τα χαρακτηριστικά της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, με σκοπό να αφήσει το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στο περιβάλλον.

Οι αρχιτέκτονες του γραφείου React Architects, για να αποφύγουν την δημιουργία ενός μεγάλου κτιριακού όγκου, ο οποίος θα ερχόταν σε αντίθεση με το φυσικό περιβάλλον, σχεδίασαν δύο κτίρια με κοινόχρηστο υπαίθριο χώρο και πισίνα.

hug house by react-p11hug house by react-p12
hug house by react-p13
hug house by react-p14
hug house by react-p16
hug house by react-p17
hug house by react-p18

Τα κτίρια είναι απέναντι από την θέα. Η κεντρική αυλή με την πισίνα είναι τοποθετημένη στο κέντρο της κοινόχρηστης περιοχής και δημιουργεί μια σύνδεση μεταξύ των δύο κατοικιών, ενώ παράλληλα είναι προστατευμένη από τους βόρειους ανέμους.

Οι πέτρινοι τοίχοι περικυκλώνουν και «αγκαλιάζουν» το κτίριο, προστατεύοντάς το από τα αδιάκριτα μάτια. Σε ορισμένα σημεία γίνονται οι εξωτερικοί τοίχοι του κτιρίου, ενώ σε άλλα δημιουργούν αυλές, προσαρμοσμένες στο έδαφος και στο περιβάλλον.

hug house by react-p19hug house by react-p21
hug house by react-p22
hug house by react-p23
hug house by react-p24
hug house by react-p26
hug house by react-p27

Ένας από τους βασικούς στόχους της μελέτης, ήταν η ελάχιστη επιβάρυνση της προστατευόμενης περιοχής με μια οικοδομική μάζα. Στην πίσω αυλή, η οποία είναι προστατευμένη από τους ισχυρούς ανέμους, τοποθετήθηκε μία από τις τραπεζαρίες.

Η δημιουργία ενός πυρήνα με άμεση αναφορά στις μάζες των κτιρίων, θυμίζει τις παραδοσιακές «κατοικιές», ενώ συναντιέται και στα μοναστήρια, τα οποία έχουν τα κελιά στην περίμετρο και την εκκλησία στο κέντρο.

hug house by react-p28hug house by react-p29hug house by react-p31hug house by react-p32hug house by react-p33hug house by react-p34hug house by react-p36

Ο μετασχηματισμός των μορφολογικών χαρακτηριστικών της Κυκλαδικής αρχιτεκτονικής με σκοπό τη δημιουργία μιας σύγχρονης αρχιτεκτονικής γλώσσας είναι, μαζί με την ενσωμάτωσή της στο φυσικό τοπίο, η βασική αρχή του σχεδιασμού.

hug house by react-p37hug house by react-p38

Κείμενο: Μαρία Λελεδάκη
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: divisare.com, re-act.gr