Gallaria. Η μεταμόρφωση μίας παλιάς γαλαρίας τραίνων στον Πλαταμώνα

gallaria by onLine design-p01

Έργο: Gallaria
Αρχιτεκτονικό γραφείο: OnLine Design Architecture & Lighting
Αρχιτέκτονες: Χρήστος Νταούκας-Γκαρρόνε, Ζωή Μπάμπου
Περιοχή: Πλαταμώνας, Πιερίας
Φωτογράφος: Nikos Vavdinoudis – Christos Dimitriou | studiovd.gr

Μια παλιά γαλαρία τρένων ενός αιώνα ‘’μεταμορφώνεται’’ από τους αρχιτέκτονες Χρήστο Νταούκα–Γκαρρόνε και Ζωή Μπάμπου, σε χώρο πολιτισμού και αναψυχής. Ο πολυχώρος Gallaria βρίσκεται σε ένα μαγευτικό, παραθαλάσσιο τοπίο, στην παλιά γαλαρία τρένων, κάτω από το βυζαντινό κάστρο του Πλαταμώνα.

gallaria by onLine design-p02
gallaria by onLine design-p03
gallaria by onLine design-p04
gallaria by onLine design-p06

Η αρχιτεκτονική επέμβαση αφορά στη γαλαρία- στο ανοιχτό με αψίδες βόρειο τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής μέχρι το σημείο που αρχίζει το τούνελ, στον Πύργο-Πυροβολείο καθώς και στον ανοιχτό χώρο γύρω από αυτήν. Η γραμμή, ο πύργος, η γαλαρία αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα Νεώτερης Βιομηχανικής Αρχιτεκτονικής.

Η γαλαρία της σιδηροδρομικής γραμμής κατασκευάζεται από γαλλική εταιρεία το 1916 με σκοπό να συνενώσει την απελευθερωμένη Μακεδονία με την υπόλοιπη Ελλάδα. Στη συνέχεια, το 1940 κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κατασκευάζεται πυροβολείο-πύργος μπροστά από την γαλαρία για να ελέγχει το εξαιρετικά στρατηγικής σημασίας πέρασμα. Γαλαρία και πύργος αγκαλιάζουν την θάλασσα σε μία απίστευτης ομορφιάς τοποθεσία και συντροφεύουν τους ταξιδιώτες του τρένου ως το 2004 όπου και εγκαταλείπεται λόγω της Νέας Σιδηροδρομικής Γραμμής και του τούνελ του Πλαταμώνα.

gallaria by onLine design-p07
gallaria by onLine design-p08
gallaria by onLine design-p09
gallaria by onLine design-p11

Έμπνευση του αρχιτεκτονικού γραφείου OnLine Design Architecture & Lighting αποτέλεσε η αύρα του χώρου, ο ήχος του τρένου, η αμαξοστοιχία, οι μαυρισμένοι τοίχοι, η κίνηση των βαγονιών. Και τι πιο ενδιαφέρον από την αφήγηση της ιστορίας του μνημείου μέσω μιας έκθεσης που φιλοξενείται ανάμεσα σε βαγόνια που σύρονται στις υπάρχουσες γραμμές. Ταυτόχρονα με τη δημιουργία κινητών βαγονιών καθίσταται η αρχιτεκτονική επέμβαση ανά πάσα στιγμή αναστρέψιμη αφήνοντας το μνημείο στην αρχική του εικόνα.

Έτσι στο εσωτερικό της γαλαρίας γεννιούνται τέσσερις κατασκευές που θυμίζουν εμπορικά βαγόνια τρένου του περασμένου αιώνα, με μεταλλικό σκελετό επενδεδυμένα με ξύλο, εδραιωμένα στις υπάρχουσες σιδερένιες ράγες φιλοξενώντας τις χρήσεις των BAR, των βοηθητικών χώρων και των WC.

gallaria by onLine design-p12
gallaria by onLine design-p13
gallaria by onLine design-p14
gallaria by onLine design-p16

Για την προστασία των παλιών σιδερένιων γραμμών δημιουργείται ένα υπερυψωμένο δάπεδο, στηριζόμενο σε μεταλλικό σκελετό το οποίο σημειακά γίνεται γυάλινο για την θέαση τους με διακριτικό φωτισμό. Στον πέτρινο τοίχο της σήραγγας ξεδιπλώνεται μόνιμα η φωτογραφική ιστορία του μνημείου κι έτσι ο χώρος μεταμορφώνεται σε χώρο πολιτισμού και αναψυχής.

Ο πύργος συντηρείται, εξωτερικά πλαισιώνεται από χώρους πρασίνου και αναδεικνύεται το ανάγλυφο της πέτρας του μέσω νυχτερινού φωτισμού. Εσωτερικά δημιουργούνται δύο εκθεσιακοί χώροι σε Π διάταξη πάνω σε μια αυτοφερόμενη μεταλλική κατασκευή η οποία δεν επιβαρύνει τον φέροντα οργανισμό του πύργου.

gallaria by onLine design-p17
gallaria by onLine design-p18
gallaria by onLine design-p19
gallaria by onLine design-p21
gallaria by onLine design-p22

Τέλος, στον εξωτερικό χώρο τα υλικά επίστρωσης επιλέγονται με βάση το ύφος του χώρου, το χρώμα, και την υφή. Τοίχοι με σαρζανέτ, βοτσαλωτά  χυτά δάπεδα, ομαλές  βαθμίδες,  φυτά που φύονται στην γύρω περιοχή και διακριτικός φωτισμός συντελούν στη  διατήρηση του φυσικού κάλλους με ήπιας μορφής παρέμβαση.

gallaria by onLine design-p23

Κείμενο: OnLine Design
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: online-design.gr