Σύγχρονη ανακαίνιση με ιδιαίτερο σχεδιασμό

musico iturbi-p01

Έργο: Musico Iturbi
Αρχιτεκτονικό γραφείο: Roberto Di Donato Architecture
Αρχιτέκτων: Roberto di Donato
Περιοχή: Βαλένθια, Ισπανία
Φωτογράφος: João Morgado

Το 2017, το βραβευμένο με RIBA αρχιτεκτονικό γραφείο Roberto Di Donato Architecture, ολοκλήρωσε την απαιτητική ανακαίνιση ενός μικρού διαμερίσματος που βρίσκεται σε ένα διατηρητέο κτίριο του 20ού αιώνα, στην καρδιά της Βαλένθια.

musico iturbi-p02
musico iturbi-p04
musico iturbi-p05
musico iturbi-p07
musico iturbi-p08

Όταν το διαμέρισμα αγοράστηκε από τον νέο ιδιοκτήτη, ήταν μόνο ένα κενό κέλυφος, μετά από τα πολλά χρόνια εγκατάλειψης, Αυτό δυνητικά δημιουργεί πολλές ευκαιρίες και προκλήσεις στην ομάδα σχεδιασμού.

Η προσέγγιση στο έργο καθοδηγείται από την επιθυμία να δημιουργηθούν ξεχωριστοί και σύγχρονοι χώροι διαβίωσης που αφήνουν σχεδόν αδιατάρακτη την υπάρχουσα δομή.

musico iturbi-p09
musico iturbi-p11
musico iturbi-p12
musico iturbi-p13
musico iturbi-p14

Η επιλογή του αρχιτέκτονα Roberto di Donato ήταν η δημιουργία μη συμβατικών διαχωριστικών, καθιστώντας όλο το βάθος του χώρου ορατό και αλληλοσυνδεόμενο.

Ο χώρος διαθέτει μία συνεχόμενη ροή από τη μια περιοχή στην άλλη, με τον διαχωρισμό μεταξύ νυκτερινών και ημερησίων χώρων, να γίνεται από δύο ψηλά ξύλινα στοιχεία. Αυτά τα ειδικά σχεδιασμένα στοιχεία περιλαμβάνουν τις ντουλάπες του υπνοδωματίου και τρεις πόρτες που επιτρέπουν ποικίλους βαθμούς ιδιωτικότητας.

musico iturbi-p16
musico iturbi-p17
musico iturbi-p18
musico iturbi-p19

Το ύψος της οροφής θεωρήθηκε επίσης ιδιαίτερα χρήσιμο στοιχείο στην ανακαίνιση. Η δομή της στέγης αποκαταστάθηκε και διατηρήθηκε εντελώς εκτεθειμένη. Παράλληλα κανένα στοιχείο του νέου σχεδίου δεν έρχεται σε επαφή με αυτήν, υπογραμμίζοντας έτσι τον σεβασμό στο παρελθόν και επιτρέποντας την πλήρη αντίληψη του χώρου και του όγκου του διαμερίσματος.

Ο αρχιτέκτονας παίζει παιχνίδι με την "κατεύθυνση" των στοιχείων σχεδιασμού, που άλλα τοποθετεί κάθετα, οριοθετώντας το ύψος και άλλα οριζόντια, προσπαθώντας να σπάσει τα στενά όρια του πλάτους.

musico iturbi-p21
musico iturbi-p22
musico iturbi-p23
musico iturbi-p24

Με μειωμένο χώρο και χαμηλό προϋπολογισμό, το έργο πέτυχε να εισαγάγει μια σύγχρονη σχεδιαστική γλώσσα, ενισχύοντας παράλληλα τον χαρακτήρα και την υλικότητα του παλαιού χώρου.

musico iturbi-p26
musico iturbi-p27

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: rddarchitecture.com