Ανακαίνιση διαμερίσματος του ‘70 στο κέντρο της Γλυφάδας

apartment in glyfada by plaini-p01

Έργο: Apartment in Glyfada
Αρχιτεκτονικό γραφείο: Plaini and Karahalios Architects
Αρχιτέκτονες: Γιάννης Καραχάλιος, Ελισάβετ Πλαΐνη
Εμβαδόν: 100 τ.μ.
Περιοχή: Γλυφάδα, Αττική
Φωτογράφος: Νίκος Παπαγεωργίου

Το διαμέρισμα, που φέρει την σχεδιαστική υπογραφή του αρχιτεκτονικού γραφείου Plaini and Karahalios Architects, βρίσκεται σε διώροφο συγκρότημα διαμερισμάτων της δεκαετίας του ‘70, σε κεντρικό δρόμο της Γλυφάδας.

apartment in glyfada by plaini-p02
apartment in glyfada by plaini-p03
apartment in glyfada by plaini-p04
apartment in glyfada by plaini-p06

Το ακανόνιστο τεθλασμένο περίγραμμα του διαμερίσματος είναι αποτέλεσμα της έντονης και πολύπλοκης διαμερισματοποίησης του αρχικού εσωτερικού του. Η κάτοψη επανασχεδιάστηκε ριζικά γιατί οι λειτουργικές ανάγκες του διαμερίσματος άλλαξαν.

Στο νέο πρόγραμμα η κάτοψη οργανώνεται σαν ενιαίος και ελεύθερος χώρος και το όριο του δημόσιου με το ιδιωτικό γίνεται πιο δυσδιάκριτο. Ο χώρος της διημέρευσης, η κουζίνα, ο ξενώνας-καθιστικό και η κρεβατοκάμαρα μετατρέπονται από ακριβώς προκαθορισμένα δωμάτια σε πεδία που το ένα επικαλύπτει το άλλο.

apartment in glyfada by plaini-p07
apartment in glyfada by plaini-p08
apartment in glyfada by plaini-p09

Με αυτό τον τρόπο οι δημόσιοι και ημιδημόσιοι χώροι του διαμερίσματος αρθρώνονται προς δύο κάθετες κατευθύνσεις και τέμνονται στην καρδιά του σπιτιού.

Στην τομή αυτή τοποθετείται ένα ελεύθερο πρίσμα το οποίο εμπεριέχει βασικές λειτουργίες, ενώ οργανώνει και υπαινίσσεται τους παρακείμενους χώρους. Ο κύριος ιδιωτικός χώρος της κρεβατοκάμαρας προκύπτει στο άκρο του διαμερίσματος σαν μέρος μιας νοητής περιοχής, που ωστόσο γίνεται να απομονωθεί με το κλείσιμο συρόμενων πανέλων.

apartment in glyfada by plaini-p11
apartment in glyfada by plaini-p12
apartment in glyfada by plaini-p13

Όλες οι επιφάνειες που ορίζουν το αρχικό κέλυφος (δάπεδα, τοίχοι, οροφές) αντιμετωπίζονται από τους αρχιτέκτονες Γιάννη Καραχάλιο και Ελισάβετ Πλαΐνη με τη λογική της μονοχρωμίας, ενοποιώντας την υπάρχουσα διασπασμένη γεωμετρία. Στη συνθήκη αυτή το κεντρικό πρίσμα λειτουργεί σαν ένα ελεύθερο μαύρο κουτί, που το σχήμα του και η παρουσία του είναι απολύτως ορισμένα. Πρόκειται για ένα δίπολο έντασης τόσο χρωματικά όσο και γεωμετρικά.

Η επιλογή για το γενικό φωτισμό του δημόσιου χώρου είναι ένα σύστημα από προβολείς σε κρεμαστές ράγες που σχηματίζουν σταυρό και διατρέχουν όλο το διαμέρισμα, δημιουργώντας ένα δεύτερο επίπεδο ενοποίησης. Ο φωτισμός στους υπόλοιπους χώρους και στις δευτερεύουσες λειτουργίες είναι διακριτικός και περιγραφικός.

apartment in glyfada by plaini-p14
apartment in glyfada by plaini-p16
apartment in glyfada by plaini-p17
apartment in glyfada by plaini-p18
apartment in glyfada by plaini-p19

Το φλύαρο κέλυφος του διαμερίσματος στη Γλυφάδα λειτούργησε σαν εφαλτήριο μιας γεωμετρίας αλληλοκαλυπτόμενων σχημάτων. Αυτή η λογική οδήγησε σε ένα σχεδιασμό που δημιουργεί διαφορετικές συνθήκες χώρου, όχι χρησιμοποιώντας σκληρά όρια και διαχωρισμούς, αλλά μέσα από την ώσμωση και τη συνύπαρξη.

apartment in glyfada by plaini-p21

Δημοσίευση: Μίκα Παπαδοπούλου
Κείμενο: Plaini and Karahalios Architects
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: plainiandkarahalios.com, epikyklos.gr