Loft με πισίνα στο ρετιρέ, στη Νέα Σμύρνη.

Apartment-building-in-Nea-Smyrni-by-MPLUSM-Architects p0Η ιδιαίτερης αισθητικής γωνιακή πολυκατοικία στη Νέα Σμύρνη, σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο MPLUSM Architects, με σκοπό να επιτρέπει τη μέγιστη δυνατή διαπερατότητα στα οροφοδιαμερίσματα της. Η θέση του οικοπέδου, το οποίο βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της περιοχής, επέτρεψε την απόλυτη αξιοποίηση της θέας που ανοίγεται μπροστά του.

Οι αρχιτέκτονες Μαρίτα Νικολούτσου και Μέμος Φιλιππίδης τοποθέτησαν το κλιμακοστάσιο της πολυκατοικίας στην μια άκρη του οικοπέδου, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο να είναι ευρύχωρο και φωτεινό σε αντίθεση με τα σκοτεινά κλιμακοστάσια άλλων πολυκατοικιών.

Ο κατακόρυφος αυτός πυρήνας κίνησης διαφοροποιείται και στην όψη με την χρήση u-glass. Η πολυκατοικία αποτελείται από τρία οροφοδιαμερίσματα, ένα διώροφο ως επί το πλείστο studio με πατάρι και έναν διώροφο χώρο εισόδου με διαμπερότητα στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου.

Πάνω από τα τρία τυπικά διαμερίσματα βρίσκεται ένα τριώροφο διαμέρισμα με πισίνα στην τελευταία του στάθμη απέναντι από το master bedroom και, ενδιάμεσα, πατάρι κοντά στο διώροφο καθιστικό του. Από την τελευταία στάθμη με την πισίνα και το master bedroom καδράρετε η θέα προς την Ακρόπολη.

Apartment-building-in-Nea-Smyrni-by-MPLUSM-Architects p00Οι μεταλλικές περιστρεφόμενες περσίδες που φιλτράρουν την ηλιακή ακτινοβολία,  διαφοροποιούν το διαμέρισμα από το υπόλοιπο κτίσμα, έτσι ο ελεγχόμενος φυσικός φωτισμός και αερισμός γίνονται φίλοι αλλά και μόνιμοι επισκέπτες του διαμερίσματος.

Η ιδιοκτήτρια του διαμερίσματος και interior designer Νότα Χρυσογόνου, σε συνεργασία με τους αρχιτέκτονες, σχεδίασαν ένα χώρο, που ενώ δεν καταλαμβάνει πολλά τετραγωνικά σε οριζόντια δόμηση, κάνει ιδανική εκμετάλλευση του ύψους, με αποτέλεσμα οι χώροι εμπλέκονται μεταξύ τους και αλληλοσυμπληρώνονται.

Στο πρώτο επίπεδο του σπιτιού σχεδιάστηκαν σε ανοικτή διάταξη, οι καθημερινοί χώροι διαβίωσης, το καθιστικό, η τραπεζαρία και η κουζίνα. Το κενό που δημιουργεί εσωτερικά η δεξαμενή της πισίνας, που βρίσκεται στον τελευταίο όροφο, η ομάδα το εκμεταλλεύτηκε ιδανικά, δημιουργώντας ένα πατάρι που φιλοξενεί το γραφείο και τον ξενώνα.

Το βράδυ, ο περαστικός αντιλαμβάνεται εύκολα την παρουσία της πισίνας, από τους ιριδισμούς του νερού, προσδίδοντας στο κτίσμα γενικά, αλλά και στο διαμέρισμα ειδικά, μια ξεχωριστή σχεδιαστική φυσιογνωμία. Η αρχιτεκτονική ομάδα  MPLUSM Architects και η ιδιοκτήτρια και interior designer Νότα Χρυσογόνου, σχεδίασαν μια πολυκατοικία ιδιαίτερης αισθητικής, που ξεφεύγει από τις φόρμες που χαρακτηρίζουν τις πολυκατοικίες.


Φωτογράφος: Εριέτα Αττάλη
Πηγή: architonic.com, mplusm.gr, openbuildings.com

Δημοσίευση: Μίκα Παπαδοπούλου
Θέμα: Αρχιτεκτονήματα