Γράφοντας τις ζωές των άλλων.

GRAFONTAS-TIS-ZOES-TON-ALLONΜε εκτίµηση, αν όχι µε άδολη αγάπη, αλλά και µε ειρωνεία και χιούµορ ο Ισπανός Χαβιέρ Μαρίας, ένας µεγάλος συγγραφέας της εποχής µας, φιλοτεχνεί το ιδιαίτερο πορτρέτο συγγραφέων όπως ο Φώκνερ, ο Κόνραντ, ο Κόναν Ντόυλ, ο Ναµπόκοφ, η Ντίνεσεν, ο Χένρυ Τζέηµς, ο Κίπλινγκ, ο Τουργκένιεφ κ.α..

Η συγγραφέας Ελίντε Πιτταρέλλο, λέει στον πρόλογο του βιβλίου, ότι ο Χαβιέρ Μαρίας, δεν είχε πρόθεση να γίνει ένας ακόμη αξιόπιστος βιογράφος, αλλά αντίθετα παραδέχεται εξαρχής ότι όχι μόνο έχει τροποποιήσει κάποια δεδομένα, αλλά και ότι έχει μετατρέψει τις πηγές των πληροφοριών του σε κρυφά δολώματα.

Ο συγγραφέας με όπλο την μυθοπλασία πλησίασε τις ζωές μεγάλων δημιουργών επιχειρώντας να ξαναδώσει πίσω την ανθρώπινη διάστασή τους. Έτσι  τόλμη και μέτρο, αυθάδεια και σεβασμός είναι τα συστατικά με τα οποία συντάσσει μικροσκοπικά κωμικά σενάρια, όπου κάθε συγγραφέας πρωταγωνιστεί σε λίγες, σύντομες σκηνές βγαλμένες από τη ζωή του.

Μέσα από ιδιωτικές στιγµές και ανασύροντας από τη λήθη λεπτοµέρειες, ο Μαρίας αποκαλύπτει το µεγαλείο αλλά και τις µικρότητες αγαπηµένων συγγραφέων, ξεσκεπάζει τις ξεκαρδιστικές αλλά και ανησυχητικές µανίες δηµιουργών που, για µια φορά, γίνονται µυθιστορηµατικοί χαρακτήρες.

Το σύνολο των είκοσι συγγραφέων συµπληρώνουν έξι «άπιαστες γυναίκες», υπαρκτά πρόσωπα κι αυτές, που –η καθεµιά µε τον δικό της τρόπο– αποφάσισαν να µην ακολουθήσουν την πεπατηµένη, όπως τους επέβαλλε η εποχή και το φύλο τους.

Δίκην κολοφώνα, και στους αντίποδες του γραπτού κειµένου, το κεφάλαιο «Τέλειοι καλλιτέχνες» προσφέρει στον αναγνώστη την αληθινή εικόνα των λογοτεχνών που προσωπογραφούνται, σ’ ένα φωτογραφικό υλικό από την ιδιωτική συλλογή του συγγραφέα.

Κριτικές:
«Μια µοναδική συλλογή σύντοµων ιδιοφυών πορτρέτων... Για τον Μαρίας οι µεγάλοι συγγραφείς δεν είναι αινίγµατα προς λύση, αλλά παράδοξα προς απόλαυση...»
The New York Times Book Review

«Ένα θαυµάσιο βιβλίο, που θέλεις να το διαβάζεις ξανά και ξανά».
ElPeriodico

«Ο Χαβιέρ Μαρίας εντυπωσιακός και ως δοκιµιογράφος».
Frankfurter Rundschau

«Κατά τη γνώµη µου ένας από τους καλύτερους σύγχρονους Ευρωπαίους συγγραφείς».
J.M. Coetzee

«Ακαταµάχητο, για όλους όσοι αγαπούν να διαβάζουν γι’ αυτούς που γράφουν...»
The Washington Post

«Εγκυκλοπαιδικό. Αριστοτεχνικό. Απαραίτητο».
EastBay Express

«Ο Μαρίας καταφέρνει να παρουσιάσει την “αντιπροσωπευτική οµάδα” της κορυφής της παγκόσµιας λογοτεχνίας χωρίς ούτε για µια στιγµή να κουράσει τον αναγνώστη του!»
SundayTelegraph

GRAFONTAS-TIS-ZOES-TON-ALLON p01O Χαβιέρ Μαρίας γεννήθηκε στη Μαδρίτη στις 20 Σεπτεμβρίου 1951. Σπούδασε Φιλοσοφία και Λογοτεχνία και δίδαξε σε πανεπιστήμια στην Αγγλία, στις ΗΠA και στην Ισπανία. Έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη λογοτεχνία σε ηλικία είκοσι ετών με το μυθιστόρημα Τα λημέρια του λύκου (1971). Έχει γράψει άλλα οκτώ μυθιστορήματα, μεταξύ των οποίων τα: O αιώνας (1983), O αισθηματικός άντρας (1986), Όλες οι ψυχές (1989), Καρδιά τόσο άσπρη (1992), Αύριο στη μάχη να με σκεφτείς (1994) και Η μαύρη ράχη του χρόνου (1998). Έχει εκδώσει επίσης συλλογές με διηγήματα και άρθρα του σε ισπανικές εφημερίδες, καθώς και δύο βιβλία αφιερωμένα σε δύο από τους αγαπημένους του συγγραφείς, τον Φώκνερ και τον Ναμπόκοφ. Έχει μεταφράσει στα ισπανικά Χάρντυ, Στερν, Στήβενσον, Ναμπόκοφ, Φώκνερ, Γέητς, Κόνραντ κ.ά. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχουν γνωρίσει τεράστια επιτυχία. Το 1977 τιμήθηκε για το σύνολο του έργου του με το βραβείο Νέλλυ Σακς της πόλης του Ντόρτμουντ. O έγκριτος Γερμανός κριτικός Μαρσέλ Ράιχ-Ρανίκι έχει προτείνει να τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ.

Τίτλος: Γράφοντας τις ζωές των άλλων.
Υπότιτλος: Αποκαλυπτικά πορτρέτα συγγραφέων-μύθων
Συγγραφέας : Μαρίας Χαβιέρ
Πρόλογος: Elide Pittarello
Μεταφραστής : Γεωργία Ζακοπούλου
Εκδότης : ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

logo-3d-small