Οι τρεις γάμοι της Μαρίας Γκρούμπε

Oi Treis Gamoi Tis Marias GkroumpeΗ Μαρία Γκρούμπε είναι υπαρκτό πρόσωπο. Έζησε σε μια εποχή, τον 17ο αιώνα, όπου η γυναικεία χειραφέτηση ήταν ακόμη μακρινό όνειρο. Κόρη ενός επαρχιώτη γαιοκτήμονα με αριστοκρατική καταγωγή, βρέθηκε στην καρδιά των πολιτικών εξελίξεων στη βασιλική Αυλή της Κοπεγχάγης, την εποχή των πολεμικών συγκρούσεων μεταξύ Δανίας και Σουηδίας.

Το ιστορικό μυθιστόρημα "Οι τρεις γάμοι της Μαρίας Γκρούμπε" (Fru Marie Grubbe - 1876) θεωρείται το πρώτο έργο στην ιστορία της δανικής λογοτεχνίας που αντιμετωπίζει τη γυναίκα ως σεξουαλικό όν. Ο Γιάκομπσεν σκιαγραφεί με αριστοτεχνικό τρόπο το πορτρέτο μιας ξεχωριστής, χειραφετημένης γυναίκας, που απεμπολεί την υψηλή κοινωνική της θέση για να ακολουθήσει τα προστάγματα της καρδιάς της.

Ο Δανός συγγραφέας Γενς Πέτερ Γιάκομπσεν, (Jens Peter Jacobsen) γεννήθηκε στη πόλη Thisted του νομού Jutland στις 7 Απριλίου 1847 και πέθανε 30 Απριλίου 1885 και ήταν ο μεγαλύτερος από τα πέντε παιδιά ενός εύπορου εμπόρου.
Ξεκίνησε τις σπουδές του το 1868 στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και σπούδασε φυσική και χημεία και στη συνέχεια βοτανική που τον συνεπήρε, ίσως και εξ αιτίας της στενής επαφής με τη φύση που είχε τα παιδικά του χρόνια.
Αν και το 1870 είχε ήδη αρχίσει να γράφει κρυφά ποίηση, υιοθέτησε βοτανική ως επάγγελμα. Ως βοτανολόγος εστάλη από την πατρίδα του να μελετήσει την χλωρίδα των νησιών Anholt και Læsø, δύο νησιών μεταξύ Δανίας και Σουηδίας.
Jens Peter Jacobsen-p01Οι θεωρίες του Charles Darwin άρχισαν να τον συναρπάζουν και συνειδητοποιώντας ότι το έργο του Δαρβίνου δεν ήταν γνωστό στη Δανία, μετέφρασε το έργο Η Καταγωγή των Ειδών και το The Descent of Man. Παράλληλα όμως με τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα, ο Jens Peter Jacobsen καλλιεργούσε εντατικά την ποίηση.
Στην άφθονη λυρική παραγωγή των νεανικών του χρόνων, αξιόλογος είναι ο κύκλος Τραγούδια του Γκούρε (1870), που σημειώνει την απαρχή ενός νέου λυρισμού στη Δανία. Η επίδραση του Ζορζ Μπραντές (ο οποίος τον χαρακτήρισε «ποιητή του νατουραλισμού») και η μελέτη των Γάλλων μυθιστοριογράφων (Φλομπέρ, Σταντάλ και Ζολά) συναντώνται στην καλύτερη παραγωγή του Jens Peter Jacobsen. Σε αυτήν ανήκουν η νουβέλα Μόγκενς (1872), γραμμένη σε μια γλώσσα μουσική και πλούσια σε χρώματα, και το μυθιστόρημα Μαρία Γκρούμπε (1876). Αξιομνημόνευτα είναι και τα πολυάριθμα λυρικά έργα του, που τα διέσωσε ο Στέφαν Γκεόργκε, ο οποίος, όπως και ο Ρίλκε, είχε εντυπωσιαστεί πολύ από το έργο του Γενς Πήτερ Γιάκομπσεν. Το αριστούργημά του υπήρξε το μυθιστόρημα Νιλς Λίνε, που με την αργή και βασανιστική διαδικασία της σύνθεσής του (από το νεανικό πρωτόλειο Ο άθεος έως την τελική του έκδοση το 1880) έγινε το έργο της ζωής του. Το μυθιστόρημα αυτό, που άσκησε μεγάλη επίδραση στη σκανδιναβική πεζογραφία και ποίηση, έχει καθαρά βιογραφικό χαρακτήρα.


Τίτλος: Οι τρεις γάμοι της Μαρίας Γκρούμπε
Ξενόγλωσσος τίτλος: Marie Grubbe
Συγγραφέας: Jens Peter Jacobsen   
Μετάφραση: Αλέξης Εμμανουήλ
Εκδότης: Μέδουσα

 

logo-3d-small