Ο θησαυρός του χρόνου

O THISAYROS TOY XRONOYΗ αρρώστια, η απώλεια, το κενό είναι γεγονότα που στους κοινούς θνητούς δίνουν πόνο και λύπη και τους δημιουργούν αποσπασματικές υπαρξιακές αναζητήσεις, ενώ το ίδιο γεγονός, ο ίδιος πόνος, η ίδια απώλεια, μπορεί να δώσει τροφή στη φαντασία των συγγραφέων.

Όταν τον Σεπτέμβριο του 2010 έφυγε από τη ζωή η Λιλή Κουμανταρέα, αγαπημένη σύζυγος του συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα, το κενό που άφησε πίσω της, ο συγγραφέας, μας το διηγιέται μέσα από τις σελίδες του τελευταίου του μυθιστορήματος. Ο θησαυρός του χρόνου είναι ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο και όπως όλα τα έργα του Κουμανταρέα, είναι ένα βιβλίο ιδιαίτερα ρεαλιστικό.

Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε ότι «...Τον περισσότερο καιρό πίνοντας και κουτσοπίνοντας άκουγα με δέκα αυτιά αυτές τις ιστορίες που, είτε γνήσιες είτε πλαστές, είχαν ένα ενδιαφέρον για μένα, που ζητούσα να ξεφύγω από τη δική μου ιστορία. Μία μόνο προϋπόθεση έθετα: αυτός που τις έλεγε να ξέρει να τις αφηγείται, να σε μεταφέρει αλλού και να σου εξάπτει τη φαντασία. Τότε με έκαναν να θέλω να πω κι εγώ μια ιστορία. Μα εγώ, βλέπεις, προτιμώ να τις γράφω...»

Ένα μυθιστόρημα για την απώλεια. Την απώλεια όχι μόνο ενός ανθρώπου, αλλά και την απουσία που αυτή συνεπάγεται.
Μια αφήγηση ανάμεσα στην παραίσθηση και στην άγρια πραγματικότητα.
Μια περιπέτεια που οδηγεί στην αναζήτηση και απόκτηση ενός θησαυρού.
Να είναι τάχα αυτός ο θησαυρός του χρόνου;


KOUMANTAREASΟ πεζογράφος, δοκιμιογράφος και μεταφραστής, Μένης Κουμανταρέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1931. Αποφοίτησε από το Πρότυπο Λύκειο Αθηνών Κάρολος Μπερζάν, φοίτησε στη Νομική και Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάστηκε κατά καιρούς σε ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρείες.

Είναι ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και από το 1982 ως το 1986 ήταν μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Έργα του μεταφράστηκαν στα αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά.
Ο Μένης Κουμανταρέας τοποθετείται χρονολογικά στη λεγόμενη δεύτερη μεταπολεμική γενιά της ελληνικής πεζογραφίας. Η γραφή του κινείται στα όρια ανάμεσα στον κοινωνικό ρεαλισμό με έμφαση στην απεικόνιση των αλλοτριωτικών κοινωνικών μηχανισμών και την ποιητική έκφραση του αισθήματος της φθοράς και της χαμένης αθωότητας της νεανικής ηλικίας.
Τόπος όπου ζουν οι ήρωές του είναι η Αθήνα, στην οποία ζει και ο ίδιος και σπάνια απομακρύνεται από αυτήν.
KoumandareasMenisΜε θητεία σχεδόν πενήντα χρόνων στα Γράμματα, ο Mένης Kουμανταρέας έχει γράψει έξι μυθιστορήματα, ανάμεσά τους Ο ωραίος λοχαγός και το Δυο φορές Έλληνας, έξι νουβέλες, όπως Το κουρείο, και πολλά διηγήματα. Έχει μεταφραστεί στην Ευρώπη και στην Εγγύς Ανατολή. Ο ίδιος έχει μεταφράσει έργα Αμερικανών συγγραφέων, όπως το Tρεις απόκληροι του Χέρμαν Μέλβιλ, που κυκλοφορεί από τις Eκδόσεις Καστανιώτη. Η Ξεχασμένη φρουρά είναι ο τρίτος τόμος κειμένων στην ιδιότυπη φόρμα που ο Mένης Kουμανταρέας συνηθίζει να γράφει, κάτι ανάμεσα σε αυτοβιογραφία και δοκίμιο.
Τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο διηγήματος (1967 για το Αρμένισμα) και το κρατικό βραβείο μυθιστορήματος (1975 για τη Βιοτεχνία υαλικών), με το Blue Book της Φρανκφούρτης κ.α.


Τίτλος: Ο θησαυρός του χρόνου
Συγγραφέας: Μένης Κουμανταρέας
Επιμέλεια: Άγης Μπράτσος
Εκδότης: ΠΑΤΑΚΗΣ
Πηγή: ekebi.gr

logo-3d-small