Επιχείρηση «Αριάδνη».

EPIXEIRHSH ARIADNHΥπότιτλος: Ο μυστικός πόλεμος για τη σωτηρία της Κρήτης από τους ναζί.

Η απίστευτη αληθινή ιστορία των κατασκόπων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, συμπεριλαμβανομένων των Patrick Leigh Fermor, τον William Stanley Moss ως υπαρχηγό και της ομάδας Xan Fielding, Sandy Rendel και John Pendlebury, οι οποίοι αγωνίστηκαν για να σώσουν την Κρήτη και να μπλοκάρουν την πορεία του Χίτλερ προς την Ανατολή.

Στα ζοφερότερα χρόνια του Β΄ Παγκοσµίου Πολέµου, όταν τίποτα δεν έµοιαζε ικανό να σταµατήσει τα γερµανικά στρατεύµατα, ο Χίτλερ στρέφει την προσοχή του στην Κρήτη, ιδανική βάση για τη γερµανική κυριαρχία στη Μέση Ανατολή. Όµως η γερµανική διοίκηση δεν είχε υπολογίσει µία εκκεντρική οµάδα Βρετανών µυστικών πρακτόρων που θα στεκόταν εµπόδιο στα σχέδιά της, εκτελώντας τολµηρά σαµποτάζ (όπως η απαγωγή του Στρατηγού Χάινριχ Κράιπε που συγκλόνισε την κατεχόμενη Ευρώπη) στη σκιά των ναζιστικών δυνάµεων κατοχής.

Η Επιχείρηση «Αριάδνη» αφηγείται την εκπληκτική ιστορία αυτού του µυστικού πολέµου από την οπτική των ερασιτεχνών στρατιωτών –πανεπιστηµιακών, αρχαιολόγων, συγγραφέων– που βρέθηκαν να δρουν ως κατάσκοποι στην Κρήτη επειδή, όπως το έθεσε ένας από αυτούς, είχαν προχωρήσει στην «επιλογή του µαθήµατος των αρχαίων ελληνικών στο σχολείο»: του Πάτρικ Λη patrick leigh fermorΦέρµορ, µιας βυρωνικής µορφής και µετέπειτα διάσηµου ταξιδιωτικού συγγραφέα, ο οποίος ως έφηβος είχε διασχίσει µε τα πόδια την Ευρώπη την περίοδο της ανόδου του Χίτλερ στην εξουσία, του Τζον Πέντλµπερυ, ενός τολµηρού αρχαιολόγου µε γυάλινο µάτι και µπαστούνι µε λάµα ξίφους, του Ζαν Φίλντινγκ, ενός συγγραφέα που αργότερα θα µετέφραζε στα αγγλικά τη Γέφυρα του ποταµού Κβάι και τον Πλανήτη των πιθήκων και του Σάντυ Ρέντελ, ενός µετέπειτα ρεπόρτερ των Times που υπερηφανευόταν ότι η µεταµφίεσή του τον έκανε να δείχνει πιο σκληροτράχηλος από τους Κρητικούς ορεσίβιους δίπλα στους οποίους πολεµούσε.

Εισχωρώντας κρυφά στην κατεχόµενη Κρήτη, οι κατάσκοποι αυτοί ενώθηκαν µε τους Κρητικούς αντιστασιακούς, για να θέσουν σε εφαρµογή ένα πανούργο εγχείρηµα προκειµένου να αποτρέψουν τα σχέδια των Ναζί, µε αποκορύφωµα την τολµηρή και εξαιρετικά επικίνδυνη αποστολή της απαγωγής του Γερµανού διοικητή του νησιού Χάινριχ Κράιπε.

Έγραψαν:

«Το εξαιρετικό χρονικό του Wes Davis για τη µάχη στη γερµανοκρατούµενη Κρήτη είναι εξαιρετικά γλαφυρό στην περιγραφή των χαρακτήρων και των πολλαπλών κινδύνων στο πεδίο της µάχης. Η ιστορία που αφηγείται δείχνει πώς µερικοί ατρόµητοι Βρετανοί µε κλασική παιδεία συµµάχησαν µε τους ατίθασους ντόπιους προκειµένου να αναστατώσουν, να µπερδέψουν και τελικά να κατατροπώσουν τους Ναζί κατακτητές».
Robert Stone, συγγραφέας του Dog Soldiers

«Βασισµένη σε διεξοδική έρευνα και µε υπέροχη αφήγηση, η Επιχείρηση “Αριάδνη” εστιάζει στην τελευταία φουρνιά χαρισµατικών τολµηρών υπηκόων της Βρετανικής Aυτοκρατορίας».
Geoffrey Wolff, συγγραφέας του A Day at the Beach: Recollections

«Ακολουθώντας τη σπουδαία παράδοση του Τζον Λε Καρρέ, ο Wes Davis έχει δηµιουργήσει µία συναρπαστική ιστορία κατασκοπείας σε εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες. Mια συγκλονιστική ιστορία, µια συναρπαστική αφήγηση».
McKay Jenkins, συγγραφέας του The Last Ridge: The Epic Story of America’s First Mountain Soldiers and the Assault on Hitler’s Europe

Wes Davis


 

Ο Wes Davis εργάστηκε για δύο χρόνια ως βοηθός της υπεύθυνης ανασκαφών στο Καβούσι της ανατολικής Κρήτης, όχι μακρυά από το οροπέδιο όπου ο Πάτρικ Λη Φέρμορ έπεσε με αλεξίπτωτο στο νησί, στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Έχει διδακτορικό στη φιλολογία από το Πανεπιστήμιο Πρίνστον και είναι επίκουρος καθηγητής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Γέιλ.

Τίτλος: Επιχείρηση «Αριάδνη»
Υπότιτλος: Ο μυστικός πόλεμος για τη σωτηρία της Κρήτης από τους ναζί
Τίτλος πρωτοτύπου: The Ariadne Objective
Υπότίτλος πρωτοτύπου: The Underground War to Rescue Crete from the Nazis
Συγγραφέας: Wes Davis
Μετάφραση: Αντώνης Καλοκύρης
Εκδότης: Εκδόσεις Πατάκη

 

logo-3d-small