Μέσα από παλιό καθρέφτη

MESA APO PALIO KATHREPTHΟ Δημήτρης Βερωτής βιώνει την οδυνηρή κρίση στην Ελλάδα όπως όλοι, ή μάλλον κάπως καλύτερα. Πενηντάρης πετυχημένος δικηγόρος από καλή οικογένεια και με γερή προίκα, τον έχει τον τρόπο του. Επιπλέον κληρονομεί αναπάντεχα από κάποιο θείο ένα... παλαιοπωλείο! Άραγε, θα του αποφέρει τούτη η απρόσμενη κληρονομιά κάποια έσοδα ή μήπως αντίθετα τον μπλέξει σε περιπέτειες που θα τον συγκλονίσουν και θα ανατρέψουν άρδην τη βολεμένη του ζωή;

Το σκάλισμα στους θησαυρούς του παλαιοπωλείου αλλά και οι μαρτυρίες των φίλων του θείου-παλαιοπώλη θα οδηγήσουν τον Βερωτή σε μια επώδυνη βουτιά στο παρελθόν της οικογένειάς του και στην ταραγμένη νεότερη ιστορία του τόπου.

Σαν αποτέλεσμα, θα αναδυθεί εφιαλτικά ένα δράμα που αντικατοπτρίζει την τραγωδία του ευρύτερου εθνικού μας "παλαιοπωλείου", του οποίου αποτελούμε ασήμαντα εκθέματα προς πώληση ή ακόμα και προς εξαφάνιση, μέσα από τη ραγδαία καθημερινή απαξίωση των πάντων.

Αλήθεια, ποιος είναι τελικά ο Δημήτρης Βερωτής και ποιοι όλοι εμείς;

Ο συγγραφέας σε συνέντευξή του στην Αλεξία Νταμπίκη λέει πως μια τυχαία συγκυρία και μια απλή κληρονομιά, πιθανότατα να μην αλλάζει και πολλά πράγματα στη ζωή κανενός, αλλά στην προκειμένη περίπτωση η «τυχαία» κληρονομιά, που μόνο τυχαία δεν είναι όπως τελικά αποδεικνύεται, αποτελεί μονάχα το κλειδί για να ανοίξει μια τρομακτική πόρτα στο χθες όχι μόνο του πρωταγωνιστή αλλά και σε επώδυνες αλήθειες για την οικογένειά του, τις ρίζες του, την ελληνική κοινωνία, ίσως και την Ιστορία του έθνους μας ολόκληρου μέσα στον τελευταίο ταραγμένο αιώνα. Οι συνθήκες και οι αλήθειες που αποκαλύπτονται στον ήρωα μας κάτω από τις συγκεκριμένες προσωπικές περιστάσεις και ειδικά στην ιδιάζουσα περίοδο που ολόκληρη η κοινωνία διανύει, ασφαλώς είναι δυνατόν να τον κάνουν να δει την πορεία τη δική του και την πορεία αυτού του τόπου με μάτι εντελώς διαφορετικό. Η κατάληξη της απόφασής του αυτής πάντως να τα αλλάξει όλα, θα μπορούσε όντως να καταστεί καταλυτική ή και μοιραία…


Spiros LabridisΟ Σπύρος Λαμπρίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στα τέλη της δεκαετίας του '50. Τον τράβηξε γρήγορα η "μυθική", - τουλάχιστον στα μάτια ενός εφήβου του εβδομήντα - ζωή του διπλωμάτη.
Μέσα από το Υπουργείο Εξωτερικών ρίχτηκε σε μια σειρά από, αν όχι "μυθικές", σίγουρα μυθιστορηματικές περιπέτειες: Ισραήλ, Σκόπια, Βρυξέλλες, και Γενεύη, Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, δύο πολεμικές αναμετρήσεις και ατελείωτες σκληρές διαπραγματεύσεις, ακόμα και η ενεργός συμμετοχή του στην οργάνωση της Ολυμπιάδας της Αθήνας, αποτέλεσαν κομβικά σημεία μιας ταραχώδους πορείας στον χρόνο.
Οι εμπειρίες του τον ώθησαν να ασχοληθεί με τη συγγραφή ιστορικών μυθιστορημάτων.

Τίτλος: Μέσα από παλιό καθρέφτη
Συγγραφέας: Σπύρος Λαμπρίδης
Εκδότης: Δίαυλος
Πηγή: vakxikon.gr

 

logo-3d-small