Χωρίς αποτύπωμα

XORIS-APOTYPOMAΠρος το χάραμα, με πήρε ο ύπνος. Με ξύπνησε ο θρήνος μιας γυναίκας από το Πακιστάν. Η μικρή της κόρη είχε κρεμαστεί από ένα δέντρο κάποια στιγμή μέσα στη νύχτα. Το κορίτσι, μία βδομάδα πριν, το είχαν κακοποιήσει οι βιαστές, κι από τότε ούτε μιλούσε ούτε έτρωγε. Όταν είδα να κατεβάζουν το κορμάκι του απ' το δέντρο λες κι ήταν ο Ιούδας, μόνο που το κακόμοιρο δεν είχε προδώσει κανέναν, έχασα αρκετή από την πίστη μου στον Θεό. Εκείνη τη μέρα είχαμε μια κάποια αναστάτωση στον καταυλισμό.

Ήρθαν οι αστυνόμοι για ανακρίσεις. Με ρώτησαν κι εμένα. Έδωσα κατάθεση μπροστά στο αφεντικό, στον επιστάτη και σε δύο μπράβους. Δεν είπα κουβέντα για τους βιαστές. Αργότερα στο χωράφι, καθώς έσκυβα πάνω από τις φράουλες, έμεινα μόνος μου με τις σκέψεις μου, γέμισα τύψεις, ένιωσα αηδία για μένα τον ίδιο. Κατάλαβα πως έχασα όλη μου την πίστη στον εαυτό μου. Ακόμα και τα σκουλήκια, στα μάτια μου είχαν μεγαλύτερη αξία από μένα.

Η Αθήνα, η οποία δεν κατονομάζεται ρητά, προσφέρει τον καμβά πάνω στον οποίο εξυφαίνεται η σύγχρονη κοινωνική και πολιτική μας πραγματικότητα. Η διαφθορά του πολιτικού μας συστήματος και τα κοινωνικά μας προβλήματα αναδύονται με τρόπο δραματικό.Επιχειρηματίες, μέλη της κυβέρνησης και κρατικοί λειτουργοί σ' έναν αδυσώπητο αγώνα για εξουσία και χρήμα.

Μετανάστες και πρόσφυγες που βιώνουν τον ρατσισμό και το μίσος εναντίον τους. Δύο οι αφηγηματικοί πόλοι: ένας επιχειρηματίας του χώρου της γαλακτοβιομηχανίας, ο Σωτήρης, κι ένας ιδιωτικός αστυνομικός που παραμένει ανώνυμος. Πρόκειται για δύο άντρες των οποίων οι ζωές διασταυρώνονται. Για τον πρώτο είναι μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή, για τον δεύτερο αυτή που θα τον οδηγήσει σε μια συνολική επαναξιολόγηση της ζωής του.
(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)


LEYTERHS-MAYROPOYLOSΟ Λευτέρης Μαυρόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1962. Το 1984 πήρε το πτυχίο της Ελληνικής Φιλολογίας από τη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Από το 1990 διδάσκει σε σχολεία της δημόσιας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και κατοικεί στο Χρυσό Σερρών.
Η εμφάνισή του στα ελληνικά γράμματα έγινε το 1999 με το μυθιστόρημα Το πραγματικό παραμύθι που μας χώρεσε όλους (Ίνδικτος, Αθήνα 1999). Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα Ο κάλυκας (Αθήνα 2002), Ο θανατοναύτης (Αθήνα 2004) και Το άλλο μισό μου πορτοκάλι (Αθήνα 2007), όλα από τις εκδόσεις Ίνδικτος. Έχει συμμετάσχει στους εξής συλλογικούς τόμους: α) των εκδόσεων Μαγικό Κουτί με τίτλο Το βιβλίο του κακού (Αθήνα 2009), με το διήγημα «Η κληρονομιά του Μόμπυ Ντικ: μονόλογος μιας φάλαινας» και β) των εκδόσεων Κέδρος με τίτλο Ελληνικά ονόματα (Αθήνα 2010), με το διήγημα «Αριστείδης Παγκρατίδης, ο δράκος του Σέιχ Σου».
Το 2010 συνεργάστηκε με το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών και το έργο του με τίτλο «Δεν είμαστε καλά» παρουσιάστηκε στο Θεατρικό Αναλόγιο του θεάτρου.

Τίτλος: Χωρίς αποτύπωμα
Συγγραφέας: Λευτέρης Μαυρόπουλος
Επιμέλεια: Φιλία Μπουγιούκου
Εκδότης: Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων

logo-3d-small