Η Τζεμιλέ

CEMILE

Υπότιτλος: Το μυθιστόρημα του μικρού ανθρώπου ΙΙΙ

Το πατρικό μου, τα Χρόνια της Αλητείας, η Τζεμιλέ, η Παντρειά, τα Σφυρίγματα των φίλων είναι τα πέντε αυτόνομα μέρη που συγκροτούν το «Μυθιστόρημα του μικρού ανθρώπου», το δημοφιλέστερο σε όλο τον κόσμο, αυτοβιογραφικό έργο του κλασικού Τούρκου συγγραφέα Ορχάν Κεμάλ.

Η Τζεμιλέ, σε πρώτο πλάνο, είναι η ερωτική ιστορία της όμορφης Βόσνιας εργάτριας με τον χαμηλόμισθο γραφιά Νετζατί, και σε δεύτερο πλάνο είναι η ιστορία μιας εργατικής συνοικίας των Αδάνων του 1934 και της σκληρότητας του μεροκάματου στην υφαντουργία.

Και σ’ αυτό το μυθιστόρημα, ο Ορχάν Κεμάλ καθώς περιγράφει την καθημερινή, ταπεινή ζωή των ηρώων του με τον δικό του χαρακτηριστικό ρεαλιστικό τρόπο γραφής, δεν παραλείπει να υπογραμμίσει τη δύναμη της φιλίας και της αλληλεγγύης ως αντίδοτων στη φτώχια, την εχθρότητα, τη μνησικακία, αλλά και στα ηθικά και κοινωνικά αδιέξοδα των ανθρώπων.

orhan kemalΟ Ορχάν Κεμάλ, ψευδώνυμο του Τούρκου μυθιστοριογράφου Mehmet Raşit Öğütçü, γεννήθηκε στα Άδανα το 1914 και πέθανε στην Σόφια το 1970 και ήταν γιος του Abdülkadir Kemali Bey, ο οποίος ήταν μέλος του Κοινοβουλίου και υπουργός, και της Azime Hanım.

Οι αριστερές καταβολές της οικογένειάς του τον ανάγκασαν από μικρό να εξοριστεί στη Συρία και να ριχτεί στη βιοπάλη.
Το 1939, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας, καταδικάζεται σε πέντε χρόνια φυλάκιση γιατί διάβαζε τα έργα του Μαξίμ Γκόρκι και του Ναζίμ Χικμέτ που θεωρήθηκαν ως ανατρεπτική δράση.
Ο Ορχάν Κεμάλ είναι γνωστός για τα γεμάτα ρεαλισμό μυθιστορήματά του, που περιγράφουν τη ζωή των φτωχών στην Τουρκία και θεωρείται από τους σημαντικότερους Τούρκους συγγραφείς του εικοστού αιώνα. Σήμερα το εγκυρότερο λογοτεχνικό βραβείο της Τουρκίας φέρει το όνομά του.
Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν τα βιβλία Η παντρειά, 2007 και Τα χρόνια της αλητείας, 2006

Τίτλος: Η Τζεμιλέ
Υπότιτλος: Το μυθιστόρημα του μικρού ανθρώπου ΙΙΙ
Ξενόγλωσσος Τίτλος: CEMILE
Συγγραφέας: Orhan Kemal
Μετάφραση: Στέλλα Χρηστίδου
Εκδότης: ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ

 

logo-3d-small