1900

1900-01Τίτλος: 1900
Υπότιτλος: Οι περιπέτειες του Παύλου Κουντουριώτη στον πρώτο υπερατλαντικό πλου με το Εύδρομο "ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΜΙΑΟΥΛΗΣ"

Η άγνωστη ναυτική περιπέτεια που ενέπνευσε τον Γ. Σουρή να γράψει:
Γεια σας ένδοξα δελφίνια
Του Μιαούλη ναύται πρώτοι
Με τον Παύλο Κουντουριώτη

Πριν από λίγο καιρό, έπεσα τυχαία πάνω σε μία καταχώρηση του βιβλίου «1900». Το όνομα ενός εκ των δύο συγγραφέων, του Στέφανου Μίλεση, που μου ήταν αρκετά γνωστό από τις τεκμηριωμένες έρευνές του στο peiraiorama istoria, με έκανε να το αναζητήσω, γιατί ήταν σίγουρο ότι θα μάθαινα μέσα από την έρευνα, νέα και πολύ ενδιαφέροντα ιστορικά γεγονότα.

Η συνάντησή μου με τον έτερο των συγγραφέων, του τ. διοικητή ΠΝΜ Θ/Κ ΑΦΕΡΩΦ πλωτάρχη Παναγιώτη Τριπόντικα και η ολιγόλεπτη ανάπτυξη της ιστορίας με οδήγησε στην ανάγκη να εξερευνήσω τάχιστα την ιστορία του βιβλίου, αλλά και να σταθώ στην υπερπροσπάθεια ενός δημόσιου λειτουργού, που ξεπέρασε τα στενά όρια των καθηκόντων του, αλλά και τις πολλές δυσκολίες για να ερευνήσει, ανακαλύψει και να παρουσιάσει ένα εξαιρετικό βιβλίο, που έχει εκδοθεί από το Πλωτό Ναυτικό Μουσείο "Αβέρωφ" χορηγία της Υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού και τα έσοδα του οποίου πηγαίνουν στο ταμείο του «ΑΦΕΡΩΦ», για την συντήρησή του.

1900-02Μέσα, τόσο από τα επίσημα ημερολόγια του πλοίου όσο και από άλλα πέντε προσωπικά ημερολόγια αξιωματικών, που δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ», «ΤΟ ΑΣΤΥ», «ΕΜΠΡΟΣ», αλλά και το «Ναυτικόν Εγκόλπιον» και από δημοσιεύσεις στις εφημερίδες της εποχής στην Αμερική και την Ελλάδα, οι συγγραφείς συγκέντρωσαν τα απαιτούμενα στοιχεία για την συγγραφή ενός βιβλίου που διαβάζεται απνευστί.

Στοιχεία όπως το πάθος και το μεράκι του ερασιτέχνη, τη μεθοδικότητα του επιστήμονα και την εις βάθος έρευνα του παθιασμένου ερευνητή, είναι τα χαρακτηριστικά που έχουν οι δύο συγγραφείς. 

Από τον πρόλογο του βιβλίου
Όπως καταμαρτυρεί και ο τίτλος του βιβλίου, η ιστορία εξελίσσεται το έτος 1900. Η τότε Ελλάδα των δυόμιση περίπου εκατομμυρίων κατοίκων, μόλις είχε βγει ηττημένη από τον λεγόμενο "ατυχή πόλεμο του 1897". Μια χώρα λοιπόν κατεστραμμένη οικονομικά, έχοντας κηρύξει πτώχευση, με τον Διεθνή Οικονομικό έλεγχο να εποπτεύει πλήρως τις δαπάνες του κράτους, αποφασίζει στις δύσκολες εκείνες στιγμές να στηριχθεί στον άδολο πατριωτισμό της ομογένειας της Αμερικής.

1900-03Για την επίτευξη αυτού του σκοπού, διακόσιοι δεκαπέντε άνδρες που δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους, συναντιούνται για να εκτελέσουν το πρώτο θαλασσινό τόλμημα από ίδρυσης του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Να επιδείξουν την Ελληνική Σημαία, στους 60,000 Έλληνες ομογενείς της Αμερικής για πρώτη φορά.

Και επειδή ο Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος ύψωσε τότε εμπόδιο στην πραγματοποίησή του, με πρόσχημα τα περιττά έξοδα του διάπλου, οι ηρωικοί εκείνοι Αξιωματικοί αποφασίζουν να το πραγματοποιήσουν σχεδόν αδαπάνως για το κράτος, χρησιμοποιώντας στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής πανιά!

Αυτοί ήταν οι Έλληνες του 1900 που έδειξαν σε όλο τον κόσμο την ελληνική ναυτοσύνη, την θαλασσινή ψυχή ενός Έθνους, που αντίθετα από τις έξωθεν εντολές, αποφασίζουν τον περίπλου του Ατλαντικού ωκεανού όχι από την συντομότερη διαδρομή, αλλά από εκείνη που είχε χαράξει ο μέγας θαλασσοπόρος Χριστόφορος Κολόμβος, με ένα επισφαλές ιστιοφόρο το "Ναύαρχος Μιαούλης".

1900-04Ανάμεσά τους ο Αντιπλοίαρχος Παύλος Κουντουριώτης, κυβερνήτης και αρχηγός της αποστολής και άλλοι 23 Αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίοι ηγούνται της προσπάθειας αυτής και που αργότερα όλοι αυτοί οι αξιωματικοί θα μεγαλουργήσουν ως ήρωες πολέμου, ως μαχητές των Βαλκανικών μετώπων, αλλά και αργότερα τον καιρό της ειρήνης να πρωτοστατήσουν στην ανάπτυξη και την πνευματική ανόρθωση του Ελληνικού κράτους, ως ιδρυτές ή διοικητές μεγάλων οργανισμών.

Το ταξίδι αυτό πέρα από τον εθιμοτυπικό του χαρακτήρα είχε στόχο την εκπαίδευση των αξιωματικών. Ήταν το ταξίδι που έδωσε στον τότε Υποπλοίαρχο Ματθαίο Ματθαιόπουλο το ερέθισμα να στραφεί στην συστηματική σπουδή των θαλασσίων ρευμάτων και φαινομένων και να ιδρύσει το 1919 την Υδρογραφική υπηρεσία του Π.Ν.

Εκείνο το ταξίδι στην Αμερική κατέρριψε όλες τις πρωτιές του τότε Ελληνικού κράτους. Ένα πλοίο που εκπροσωπεί έναν λαό, ένα Έθνος, διαπλέει με ιστία τον ωκεανό και φέρνει για πρώτη φορά την Σημαία στο Νέο Κόσμο.

1900-13Την δυσκολία άλλωστε του εγχειρήματος του "Μιαούλη" απεικονίζουν και οι αναρίθμητες δημοσιεύσεις των ξένων εφημερίδων της  εποχής. Μέσα σε ένα διάστημα πέντε μηνών δημοσιεύονται εκατοντάδες άρθρα σε αμερικανικές εφημερίδες.

Δεν ήταν τυχαίο και το γεγονός πως τους Έλληνες Αξιωματικούς υποδέχθηκε ο ίδιος ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. Ουίλιαμ Μακίνλεϋ στον Λευκό Οίκο και άλλα τεράστια ονόματα της εποχής εκείνης όπως ο πατέρας του ηλεκτρισμού Θωμάς Έντισον!

Το ταξίδι του «Μιαούλη» άνοιξε τον δρόμο και στους αντίστοιχους πλόες επιβατικών καραβιών, με πρώτο το υπερωκεάνιο «Μωραΐτης», που στις 23 Ιουνίου του 1907, ξεκίνησε από τον Πειραιά με προορισμό την Αμερική.

1900-10

Οι συγγραφείς
1900-11Ο Πλωτάρχης Π.Ν Παναγιώτης Τριπόντικας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 18 Μαρτίου 1972 και κατάγεται από την Λακωνία. Αποφοίτησε από την Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και έχει υπηρετήσει σε διάφορες ναυτικές μονάδες και υπηρεσίες ξηράς.

Από την 23η Ιουλίου 2013 έως 28 Απριλίου 2015 ανέλαβε καθήκοντα Διευθυντού στα Πλωτά Ναυτικά Μουσεία Θωρηκτό Γ. ΑΒΕΡΩΦ και Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα Α/Τ ΒΕΛΟΣ. Εκεί οργάνωσε και πραγματοποίησε πάντα με τις οδηγίες και κατευθύνσεις του ΓΕΝ, πλήθος πολιτιστικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων (Συνεργασία με την Metropolitan Symphony Orchestra of Athens, Υποδοχή Αυγουστιάτικης Πανσελήνου 2014, Ευρωπαϊκή γιορτή μουσικής, έκθεση με τους Ιστορικούς χάρτες της Υδρογραφικής Υπηρεσίας ΠΝ, Υπογραφή μνημονίων με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη).
Επί θητείας του αυξήθηκε η επισκεψιμότητα στα Πλωτά Ναυτικά Μουσεία σε επίπεδα ρεκόρ από συστάσεως τους, ενώ εξέδωσε τα εξής βιβλία :
Μια ημέρα στο θωρηκτό Αβέρωφ : Εκπαιδευτικό φυλλάδιο για παιδιά Α΄-Γ- δημοτικού. Το Θωρηκτό Αβέρωφ και η ιστορία του στον χρόνο: Εκπαιδευτικό φυλλάδιο για παιδιά Δ΄-ΣΤ- δημοτικού  1900 : Οι περιπέτειες του Παύλου Κουντουριώτη στον πρώτο υπερατλαντικό πλου με το Εύδρομο “ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΜΙΑΟΥΛΗΣ”
Έχει τιμηθεί με τα Παράσημα και Μετάλλια που αντιστοιχούν στο βαθμό του. Ομιλεί την Αγγλική.
Ο Πλωτάρχης Π.Ν Παναγιώτης Τριπόντικας είναι παντρεμένος με τη Νομικό Ηρακλεία Σχοινά και έχουν ένα υιό, τον Γιάννη.

1900-12Ο Στέφανος Παν. Μίλεσης, γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά στον οποίο μένει μέχρι και σήμερα. Ασχολείται με την έρευνα της Πειραϊκής Ιστορίας και είναι μέλος του Ινστιτούτου Πειραϊκών Μελετών, της Φιλολογικής Στέγης Πειραιά και Γενικός Γραμματέας της. Από το 2009 δημιουργός και διαχειριστής του κοστολογίου «Πειραιόραμα για την Ιστορία και τον Πολιτισμό» με σκοπό την αποκλειστική μελέτη της τοπικής ιστορίας του Πειραιά.
Είναι συνεργάτης της εβδομαδιαίας πειραϊκής εφημερίδας «Η Φωνή των Πειραιωτών» με μόνιμη στήλη επί θεμάτων ιστορικού ενδιαφέροντος. Πάνω από 500 άρθρα ιστορίας έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά και άλλα τόσα έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο.
Έχει χρησιμοποιηθεί σε τηλεοπτικές παραγωγές ως ιστορικός ερευνητής, τόσο από την δημόσια τηλεόραση (Τα Στέκια – ΝΕΡΙΤ), όσο και από ανεξάρτητες κινηματογραφικές παραγωγές (Portolanos Films). Έντονη επίσης είναι και η παρουσία του σε ραδιοφωνικές εκπομπές.
Το 2013 σε συνεργασία με τον δημοσιογράφο και ιστορικό Δημήτρη Κρασονικολάκη προχώρησαν από κοινού στην έκδοση εφημερίδας με τίτλο “Πειραιόραμα” που αποτελεί και την πρώτη εφημερίδα στον Πειραιά που ασχολείται αποκλειστικά με θέματα τοπικής ιστορίας.
Ο Στέφανος Μίλεσης, ασχολείται και με την συγγραφή ιστορικών διηγημάτων και βιογραφιών αλλά και με θέματα ηθογραφικά, αστικής λαογραφίας και λογοτεχνίας.
Το 2015 το Πλωτό Μουσείο Θ/Κ ΑΒΕΡΩΦ, εξέδωσε το βιβλίο με τίτλο “1900” προϊόν πνευματικής εργασίας του ιδίου και του Παναγιώτη Τριπόντικα, χορηγία της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού. Το βιβλίο “1900” αποτέλεσε για το Πλωτό Μουσείο, την πρώτη έκδοση ναυτικού ιστορικού διηγήματος από την ίδρυσή του.
Έχει ασχοληθεί χρόνια με τον Προσκοπισμό. Εκτός από πρόσκοπος ο ίδιος, διετέλεσε Μέλος και Πρόεδρος Επιτροπών Κοινωνικής Συμπαράστασης ενώ σήμερα είναι Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Νέου Φαλήρου. Έχει τιμηθεί με τα μετάλλια ευδόκιμης υπηρεσίας, Χάλκινο Μετάλλιο Ερυθρού Σταυρού και με το Μετάλλιο Παλαιού Προσκόπου.
Είναι έγγαμος με την Εύα Μπογιατζή-Μίλεση και έχει δύο παιδιά την Ελευθερία και τον Παναγιώτη.

Τίτλος: 1900
Υπότιτλος: Οι περιπέτειες του Παύλου Κουντουριώτη στον πρώτο υπερατλαντικό πλου με το Εύδρομο "ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΜΙΑΟΥΛΗΣ"
Συγγραφείς:  Στέφανος Μίλεσης, Παναγιώτης Τριπόντικας

Εικονογράφηση: Γεράσιμος Θωμάς
Επιμέλεια: Δημήτριος Κρασονικολάκης


Εκδότης: ΓΕΝ, ΠΝΜ Θωρηκτό Γ. ΑΒΕΡΩΦ

logo-3d-small