Jinan. Σκλάβα του Ισλαμικού Κράτους

jinanΤο Νοέμβριο του 2014, η Τζινάν συναντάει τυχαία το Γάλλο δημοσιογράφο της εφημερίδας Le Figaro Thierry Oberle. Του διηγείται την ιστορία της δειλά, με αιδώ και ειλικρίνεια. Τα λόγια της, ακριβή και σταράτα, κρύβουν τη δυστυχία της.

Η Τζινάν έχει διασωθεί. Η αδύναμη φωνή της έρχεται σε αντίθεση με τη δύναμη του χαρακτήρα και την αποφασιστικότητά της. Τούτη η μαρτυρία θα βοηθήσει να γιατρευτούν οι πληγές οι δικές της, αλλά και όλων των γυναικών που είχαν την ίδια τύχη και κατάφεραν να επιζήσουν.

«Μπήκε το Ισλαμικό Κράτος στο χωριό! Μας επιτίθεται το Ισλαμικό Κράτος!»

Η Τζινάν το περίμενε ότι από μέρα σε μέρα θ’ αναγκαζόταν να φύγει άρον άρον. Ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού του 2014 είχε εξαπλωθεί στην περιοχή ένα αίσθημα επικείμενου κινδύνου και μαζί η τρομακτική αίσθηση ότι ένας κόσμος επρόκειτο να καταρρεύσει: ο δικός της, o κόσμος των Γεζίντι που ζούσαν στους πρόποδες του όρους Σιντζάρ, στο βόρειο τμήμα του Ιράκ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

«Μπήκε το Ισλαμικό Κράτος στο χωριό! Μας επιτίθεται το Ισλαμικό Κράτος!»

Η επίθεση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους είχε στόχο τις θρησκευτικές και εθνοτικές μειονότητες.

«Οι πιο όμορφες κοπέλες «κρατούνταν» για τα αφεντικά και τους πλούσιους πελάτες από τα έθνη του Κόλπου»…

Πού να φανταζόταν η Τζινάν ότι στις 4 Αυγούστου οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους θα έπιαναν αιχμαλώτους την ίδια και την οικογένειά της και ότι σύντομα θα τη χώριζαν από τους συγγενείς της, για να ζήσει τρεις μήνες στην κόλαση της δουλείας...

Η 18χρονη Κούρδισσα Γιαζίντι, που αιχμαλωτίστηκε από το ISIS τον Αύγουστο του 2014, κατάφερε να αποδράσει από τους τζιχαντιστές τρεις μήνες αργότερα. Με την βοήθεια του Γάλλου δημοσιογράφου της εφημερίδας Le Figaro Thierry Oberle, παρουσίασε τα όσα έζησε, είδε και άκουσε κατά την διάρκεια της αιχμαλωσίας της.

jinan-1Το Ισλαμικό Κράτος θεωρεί ότι το μόνο που αξίζει στις άπιστες είναι η σεξουαλική σκλαβιά, έτσι η Τζινάν πουλήθηκε σε έναν πρώην αστυνομικό και μουσουλμάνο Ιμάμη, ο οποίος τη βασάνιζε κάθε ημέρα και προσπαθούσε να την εξισλαμίσει.

Η 18χρονη Γιαζίντι κατάφερε να δραπετεύσει από τον τελευταίο ιδιοκτήτη της, κλέβοντας κάποια κλειδιά, για να επιστρέψει στη συνέχεια, στον σύζυγό της, σε καταυλισμό στο Κουρδιστάν...

«Μας βασάνισαν, προσπάθησαν με τη βία να μας κάνουν να αλλαξοπιστήσουμε. Αν αρνούμασταν, μας χτυπούσαν, μας αλυσόδεναν έξω στον ήλιο, μας ανάγκαζαν να πιούμε νερό με νεκρά ποντίκια μέσα. Μερικές φορές μας απειλούσαν ότι θα μας βασάνιζαν με ηλεκτρισμό» δήλωσε η 18χρονη πρώην σκλάβα του σεξ και εξηγεί: «Αυτοί οι άντρες δεν είναι άνθρωποι. Το μόνο που έχουν στο μυαλό τους είναι ο θάνατος και το πώς θα σκοτώσουν. Παίρνουν διαρκώς ναρκωτικά. Αναζητούν εκδίκηση για το οτιδήποτε. Λένε ότι μία μέρα το Ισλαμικό Κράτος θα κυριαρχήσει σε ολόκληρο τον κόσμο»...

Thierry-OberleΣτο σκλαβοπάζαρο «Οι μαχητές κυκλοφορούσαν ανάμεσά μας, γελώντας δυνατά και τσιμπώντας μας από πίσω». Η Τζινάν ανέφερε τα λόγια ενός άνδρα που επιθυμούσε να αγοράσει μια σκλάβα του σεξ: «Αυτή εδώ έχει μεγάλα στήθη. Αλλά θέλω μία Γιαζίντι με μπλε μάτια και ανοιχτό δέρμα. Αυτές είναι προφανώς οι καλύτερες. Διατίθεμαι να καταβάλω το αντίτιμο»

Η Τζινάν αναφέρει ότι οι τζιχαντιστές τις πουλούσαν στην αγορά, σαν τα σκλαβοπάζαρα του μεσαίωνα, για μερικές δεκάδες δολάρια.

«Ανταλλάζω το πιστόλι μπερέτα για μια μελαχρινή. Εάν προτιμάς να πληρώσεις με μετρητά, η τιμή της είναι 150 δολάρια», θυμάται έναν διάλογο μεταξύ δύο τζιχαντιστών για την πώληση μιας αιχμάλωτης Γιαζίντι.

Συγγραφέας: Τζινάν & Τιερί Ομπερλέ

Εκδότης: Εκδοτικός Οίκος Λιβάνη

logo-3d-small