Σούπερκραχ

supercrashΤίτλος: Σούπερκραχ
Υπότιτλος: Το Μεγάλο Κόλπο Με Τη Διεθνή Οικονομία

Τι κάνουμε όταν δεν θέλουμε να μιλήσουμε ή όταν προτιμάμε να μιλήσουμε με διαφορετικό τρόπο; Να μιλήσουμε σκληρά και ονειρικά μαζί, όπως ίσως κάνουν τα παιδιά με τις απόκοσμες πολλές φορές ζωγραφιές τους για τα πράγματα που τους προκαλούν φόβο, αμηχανία και θυμό; Που όμως θέλουμε να τα ξορκίσουμε και να διεκδικήσουμε απαντήσεις;

O καλλιτέχνης Darryl Cunningham είναι καλός δάσκαλος σε αυτό, καθώς με το πρόσφατο graphic novel του μας ταξιδεύει στα άδυτα της πολιτικής του δυτικού κόσμου και της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ανιχνεύοντας τις ρίζες της οικονομικής κατάρρευσης στις πολιτικές των συντηρητικών κυβερνήσεων και στους ανθρώπους που τις δημιούργησαν.

Σχεδιάζει μάλιστα ένα συναρπαστικό πορτραίτο της Νέας Αμερικανικής Δεξιάς και της χαρισματικής φιλελευθερίστριας Άιν Ραντ, που υπήρξε μέντορας του Άλαν Γκρίνσπαν στα νεανικά του χρόνια. Δείχνει πώς οι Νεο-Συντηρητικοί σφετερίστηκαν τη δημόσια συζήτηση περί οικονομίας οδηγώντας τον κόσμο σε ένα καθεστώς κυριαρχίας των μη ρυθμισμένων αγορών, όπου οι φτωχοί, όπως πάντα, πληρώνουν για τα λάθη των πλουσίων – με καταστροφικά αποτελέσματα.

supercrash-1Ο Ντάριλ Κάνινγκχαμ στο Σούπερκραχ εξηγεί με απλό και ευσύνοπτο τρόπο τα μυστικά και τα ψέματα της λειτουργίας της Οικονομίας. Και προτείνει άμεσες λύσεις.

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Το Σούπερκραχ είναι γραμμένο με πάθος και έχει στόχο να διαβαστεί ανάλογα.
Popaganda

Με απλό γεωμετρικό σχέδιο, σαφή παραστατικό λόγο και καθαρή τεκμηριωμένη σκέψη, ο αφιερωμένος στην εικονογραφική δημοσιογραφία Cunningham παραθέτει το χρονικό της χρηματοοικονομικής κρίσης σ’ έναν τόμο κόμικς.
Η Καθημερινή

Καταπιάνεται με κάποια από τα πιο καίρια ζητήματα της επιστήμης μέσα από τις εικόνες, τα μπαλονάκια και τα καρέ των κόμικς… διαχωρίζοντας τους μύθους από τις αλήθειες και παρουσιάζοντάς μας τις πιο περίπλοκες πληροφορίες με τον πλέον άμεσο τρόπο.
Observer

supercrash darryl cunninghamΟ Darryl Cunningham γεννήθηκε το 1960 και σπούδασε στο Leeds College of Art. Ζει στο Γιορκσάιρ της Αγγλίας όπου εργάζεται ως σκιτσογράφος.
Η εργασιακή του εμπειρία στον τομέα της ψυχιατρικής ήταν η αφορμή για τη συγγραφή του πρώτου του βιβλίου Psychiatric Tales (2010). Το δεύτερο βιβλίο του, Science Tales (2012), συμπεριλήφθηκε στη βραχεία λίστα των British Comics Awards 2012.
Την κυκλοφορία του πρόσφατου βιβλίου του, Σούπερκραχ, το 2014, ακολούθησαν πολλές διακρίσεις: καλύτερο graphic novel, κόμικ του μήνα, ανάμεσα στα καλύτερα κόμικ της χρονιάς, καλύτερου συγγραφέα. Το 2015 βρέθηκε στα best seller των New York Times και στις βραχείες λίστες των AOI World Illustration Awards και British Book Design and Production Awards.
Εκτός από την ελληνική του έκδοση, μεταφράζεται και θα κυκλοφορήσει στα γαλλικά, τα γερμανικά, τα κορεάτικα και τα τουρκικά.
Επίσης, είναι ένας από τους τριάντα καλλιτέχνες παγκοσμίως που προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν στο The Art of Saving a Life, μια διαδικτυακή καμπάνια που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2015 για την προώθηση του εμβολιασμού, αποτυπώνοντας με τη ματιά τους στιγμές από όλη αυτή την προσπάθεια.

Τίτλος: Σούπερκραχ
Υπότιτλος: Το Μεγάλο Κόλπο Με Τη Διεθνή Οικονομία
Τίτλος πρωτοτύπου: Supercrash: How to Hijack the Global Economy
Συγγραφέας: Darryl Cunningham
Μετάφραση: Αβραάμ Κάουα
Επιμέλεια: Κατερίνα Κορώνη
Εκδότης: Εκδόσεις ΚΡΙΤΙΚΗ

logo-3d-small