Το χαμένο Νόμπελ - μια αληθινή ιστορία

to xameno nobelΤίτλος: Το χαμένο Νόμπελ
Υπότιτλος: Μια αληθινή ιστορία

Την άνοιξη του 1947, ενώ η Ελλάδα σπαράσσεται από τον Εμφύλιο, ο Νίκος Καζαντζάκης θέτει από κοινού υποψηφιότητα με τον Άγγελο Σικελιανό για το Νόμπελ λογοτεχνίας. Η υποψηφιότητά του συσπειρώνει το συντηρητικό κατεστημένο της εποχής, που βλέπει στο πρόσωπο του Κρητικού συγγραφέα έναν από τους μεγαλύτερούς του εχθρούς. Εναντίον του επιστρατεύονται όλα τα μέσα, θεμιτά και αθέμιτα, προκειμένου να αποφευχθεί η βράβευσή του. Από την άλλη, ο Καζαντζάκης προσπαθεί μόνος του για μια δεκαετία να κατακτήσει το Νόμπελ, αντιμετωπίζοντας θεούς και δαίμονες.

Οι οργανωμένες προσπάθειες του ελληνικού κράτους προκειμένου να μη βραβευτεί ο Καζαντζάκης με Νόμπελ Λογοτεχνίας μπορεί να αποτελούν τον βασικό καμβά του βιβλίου, ωστόσο από τις σελίδες του περνά ολόκληρη η εποχή και τα ιστορικοκοινωνικά συμφραζόμενά της.

kazantzakis-sikelianosΠερνούν σπουδαίοι Έλληνες και ξένοι λογοτέχνες, κυρίως όμως το άρωμα της γραφής του Κρητικού συγγραφέα που εξακολουθεί να γοητεύει αναγνώστες απ' όλο τον πλανήτη.

Προσωπικές μαρτυρίες, επιστολές, άρθρα, αποσπάσματα από βιβλία και έγγραφα-ντοκουμέντα συνθέτουν ένα πολύχρωμο παζλ, που θα μπορούσε να αποτελεί ένα ευφάνταστο μυθιστόρημα, αλλά δεν είναι παρά η ιστορική αλήθεια.

Στο βιβλίο αυτό συναντάμε προσωπικότητες όπως ο Παλαμάς, ο Καβάφης, ο Σεφέρης, ο Ελύτης και ο Ρίτσος, αλλά και διάσημους νομπελίστες όπως ο Έσσε, ο Ζιντ, ο Έλιοτ, ο Χέμινγουεϊ και ο Καμύ. Πάνω απ’ όλα, όμως, γινόμαστε μάρτυρες της οδύσσειας του πνευματικού και πολιτικού κόσμου της Ελλάδας στον 20ό αιώνα, που διήλθε μέσα από τις συμπληγάδες των αντιθέσεων και διαμόρφωσε τις συνθήκες των ημερών μας.

kostas-arkoudeasΟ Κώστας Αρκουδέας γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα, με τόπο καταγωγής την Πολιάνα, της μεσσηνιακής Μάνης. Μεγάλωσε στον Κόκκινο Μύλο, σ’ ένα πέτρινο σπίτι με φιστικιές. Ο πατέρας του και η αδερφή του έγραφαν, γεγονός που είχε σαν φυσικό επακόλουθο να στραφεί κι εκείνος στη συγγραφή.
Έκανε σύντομες καλοκαιρινές δουλειές στα νησιά και πιο μόνιμες αθηναϊκές. Μετά την επιστροφή του από τη Σαντορίνη, όπου έμεινε τέσσερα χρόνια, εργάστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ παράλληλα ήταν σύμβουλος σε εκπομπή βιβλίου στην κρατική τηλεόραση.
Δημοσίευσε για πρώτη φορά το 1986 τη συλλογή διηγημάτων "Άσ’ τον Μπομπ Μάρλεϋ να περιμένει". Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα "Η πόλη με τα χίλια πρόσωπα" (1987), "Το τραγούδι των τροπικών" (1988), "Το παλιό δέρμα του φιδιού" (1992), "Τα κατά Αιγαίον πάθη" (1994), "Ποτέ τον ίδιο δρόμο" (1999), "Ο πειρατής" (2003), "Ο Μεγαλέξανδρος και η σκιά του" (2004), "Ο αριθμός του Θεού" (2008). Ακόμα έχει εκδώσει τις νουβέλες "Και πρόσεχε να μην πετρώσεις" (1996), "Αναζητώντας την ιδανική γυναίκα" (2002), τη συλλογή διηγημάτων "Όλες οι μέρες Κυριακή" (2000), τη συλλογή μικρών κειμένων "Τα σιγκλάκια" (2010) και το παραμύθι "Η πολύχρωμη σβούρα" (2013).
Εξακολουθεί να εργάζεται στο Υπουργείο Πολιτισμού και είναι μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Συγγραφέων.

Τίτλος: Το χαμένο Νόμπελ
Υπότιτλος: Μια αληθινή ιστορία
Συγγραφέας: Κώστας Αρκουδέας
Επιμέλεια: Δημήτρης Λυμπερόπουλος
Εκδότης: Καστανιώτης
Μορφή: Έντυπη και ψηφιακή
Εξώφυλλο: Η εικόνα εξωφύλλου με τον Νίκο Καζαντζάκη προέρχεται από πίνακα του Παναγιώτη Γράββαλου.

logo-3d-small