Προς Πώληση

pros-polisiΣε ηλικία δεκατεσσάρων ετών η Μέγκαν Στίβενς επισκέφθηκε την Ελλάδα με τη μητέρα της για διακοπές∙ και ερωτεύτηκε. Με την αφέλεια και την αθωότητα της ηλικίας της, δε φανταζόταν ποτέ ότι ο άντρας που ορκιζόταν ότι την αγαπάει θα την πρόδιδε με τον χειρότερο τρόπο.

Όταν η μητέρα της επέστρεψε στην Αγγλία, εκείνη έμεινε πίσω στην Ελλάδα με τον Τζακ, ο οποίος υποτίθεται ότι θα της έβρισκε μια δουλειά σερβιτόρας, και μαζί θα ζούσαν για πάντα ευτυχισμένοι.

Η συμπεριφορά του, όμως, άλλαξε άρδην και, αντί να της βρει δουλειά, την έστειλε στο στόμα του λύκου. Επέτρεψε να τη βιάσουν και στο τέλος την πούλησε σε μαστροπό σαν να ήταν εμπόρευμα.

Η Μέγκαν εξαναγκάστηκε, με τη χρήση απειλών και βίας, να εργαστεί ως πόρνη. Παρέμεινε εγκλωβισμένη σε έναν κόσμο ωμότητας και κακοποίησης επί έξι χρόνια, αδυνατώντας να ζητήσει βοήθεια. Η τρομοκρατία και οι απειλές είχαν πετύχει το έργο τους. Στο τέλος, υπήρχε μόνο μία διέξοδος.

Η συγκλονιστική αληθινή ιστορία της Βρετανής Μέγκαν Στίβενς αποκαλύπτει την ανατριχιαστική πραγματικότητα του εμπορίου λευκής σαρκός και καταδεικνύει πώς ο φόβος μπορεί να φυλακίσει τα θύματά του πιο αποτελεσματικά από οποιοδήποτε κλουβί.

Πρόλογος

sophie hayes... «Μια από τις πτυχές στην ιστορία της Μέγκαν που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση –πέρα από τη γενναιότητά της και τη βιαιότητα της μεταχείρισης που υπέμενε επί τόσο καιρό– ήταν η εξήγηση που έδωσε για τον ψυχολογικό φόβο ο οποίος την απέτρεπε από το να προσπαθήσει να δραπετεύσει, ακόμα κι όταν προφανώς είχε τις ευκαιρίες να το κάνει.
Η παράλυση από τον φόβο και την πεποίθηση ότι, με κάποιον τρόπο, μας αξίζουν τα απαίσια πράγματα που μας κάνουν είναι κοινός παρονομαστής σε άτομα που έχουν πέσει θύματα εμπορίας και διακίνησης για σεξουαλική εκμετάλλευση. Γνωρίζω πως είναι μια πτυχή που μερικοί άνθρωποι βρίσκουν αδύνατο να κατανοήσουν. Ίσως δεν την είχα κατανοήσει ούτε κι εγώ προτού μου συμβεί.
Η αλήθεια είναι ότι, παρόλο που όλοι οι διακινητές είναι ανελέητοι εγκληματίες, οι περισσότεροι από αυτούς δεν είναι ηλίθιοι και δεν είναι καθαρά τυχαίο το γεγονός ότι επιλέγουν θύματα που είναι πιο πιθανό να είναι υποχωρητικά –και πολύ φοβισμένα– αναφορικά με την αντίδραση στη σωματική βία και στον ψυχολογικό εκφοβισμό. Αν η ανάγνωση της ιστορίας της Μέγκαν κάνει λίγους ακόμη ανθρώπους να το καταλάβουν αυτό, εκείνη θα έχει ωφελήσει πολύ άλλα θύματα και άτομα που επιβίωσαν από την εμπορία και διακίνηση.
Πριν από λίγο καιρό κανένας δε μιλούσε ανοιχτά για κακοποίηση παιδιών ή για οικογενειακή βία. Τότε ορισμένοι ιδιαίτερα γενναίοι άνθρωποι είπαν την ιστορία τους, και σταδιακά αρχίσαμε να κατανοούμε καλύτερα την αληθινή έκταση αυτών των εγκλημάτων και των ολέθριων συνεπειών στα θύματά τους. Τώρα πρέπει να κάνουμε το ίδιο σε σχέση με την εμπορία και διακίνηση ανθρώπων. Ενισχύοντας την ευαισθητοποίηση απέναντι σ’ ένα τρομερό έγκλημα που μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, άντρα ή γυναίκα, οποιασδήποτε ηλικίας, εθνικότητας, πνευματικής ικανότητας ή κοινωνικής προέλευσης, το βιβλίο της Μέγκαν μπορεί στην ουσία να σώσει ζωές.»…

Σόφι Χέις


Η Μέγκαν Στίβενς πέρασε έξι χρόνια αιχμάλωτη σε δίκτυο πορνείας. Σήμερα έχει επιστρέψει στην πατρίδα της, την Αγγλία, όπου προσπαθεί να συνεχίσει και να ολοκληρώσει την εκπαίδευση που διέκοψε τόσο πρόωρα κι απότομα.
Ξέρει ότι ποτέ δε θα ξεπεράσει εντελώς τον εφιάλτη που έζησε. Θέλει, όμως, η δική της πικρή εμπειρία να αποτελέσει αφορμή για αφύπνιση και ευαισθητοποίηση του κόσμου στο θέμα του εμπορίου λευκής σαρκός, και μάλιστα συνεργάζεται στενά για αυτό τον σκοπό με διάφορα φιλανθρωπικά ιδρύματα.
Για ευνόητους λόγους και πρωτίστως για την προστασία της συγγραφέως, το ΜΕΓΚΑΝ ΣΤΙΒΕΝΣ είναι ψευδώνυμο.

Η Σόφι Χέις είναι η συγγραφέας του Trafficked, της νούμερο ένα μπεστ σέλερ προσωπικής μαρτυρίας των Sunday Times για το 2012. Μετά την έκδοση του βιβλίου της η Σόφι ίδρυσε το Sophie Hayes Foundation (www.sophiehayesfoundation.org), μια φιλανθρωπική οργάνωση που δουλεύει ακούραστα για την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης αναφορικά με την εμπορία και διακίνηση ανθρώπων και την παροχή υποστήριξης στα θύματα. Τον Οκτώβριο του 2014 της απονεμήθηκε το Βραβείο Courage in Justice από την Crown Prosecution Association επειδή επέδειξε γενναιότητα, διορατικότητα και αντοχή απέναντι σε αντιξοότητες.

Τίτλος: Προς Πώληση
Τίτλος πρωτοτύπου: Bought & Sold
Συγγραφέας: Megan Stephens
Πρόλογος: Sophie Hayes
Μετάφραση: Κατερίνα Καπνίση
Επιμέλεια: Μαρία Σεβαστιάδου
Εκδότης: ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Μορφή: Έντυπη και e-book

logo-3d-small