Η γέννηση μιας νέας φυσικής

i-gennisi-mias-neas-fysikisΗ Γη δεν στέκεται ακίνητη. Εκτελεί μία περιφορά γύρω από τον  Ήλιο κάθε χρόνο, και μία περιστροφή γύρω από τον άξονά της κάθε 24 ώρες. Η κίνηση της Γης είναι τόσο βασική στην αντίληψή μας για τον κόσμο, που τη θεωρούμε σήμερα δεδομένη. Τον 17ο αιώνα όμως, τέτοιες έννοιες ήταν επαναστατικές, αιρετικές, ακόμη και επικίνδυνες γι’ αυτούς που τις διαμόρφωσαν. Επί χιλιετίες, η κουλτούρα, η θρησκεία και η επιστήμη, συμπλεκόμενες μεταξύ τους, είχαν δημιουργήσει μία κοσμοαντίληψη που βασιζόταν σε μία ακίνητη Γη. Διότι, αν η Γη κινούνταν, δεν θα έπρεπε άραγε να παρασύρονται τα πουλιά μακριά από τα δένδρα, και να προσγειώνεται σε μεγάλη απόσταση ένα αντικείμενο που εκτοξεύεται κατευθείαν προς τα πάνω;

Μετά ήρθε η Αναγέννηση, και μαζί με αυτή ο Κοπέρνικος, ο Γαλιλαίος, ο Κέπλερ, ο Huygens και ο Νεύτωνας: γίγαντες που αναδόμησαν θαρραλέα τον κόσμο σε μια Γη που στην πραγματικότητα κινείται με περίπου 31.000 μέτρα το δευτερόλεπτο, ενώ περιστρέφεται με περίπου 1700 χιλιόμετρα την ώρα καθώς περιφέρεται γύρω από ένα αντικείμενο που απέχει 150.000.000 χιλιόµετρα. Ωστόσο, τα πουλιά κουρνιάζουν ατάραχα, και αν αφήσουμε ένα μήλο θα πέσει κατευθείαν προς τα κάτω.

Όλα αυτά νομίζουμε πως τα ξέρουμε. Πόσο καλά τα ξέρουμε όμως; Η γέννηση μιας νέας φυσικής είναι ένα έργο κλασικό στην ιστορία της επιστήμης, που δεν προσφέρει μόνο την καλύτερη δυνατή περιγραφή της μεγαλύτερης επιστημονικής επανάστασης, αλλά μας εξηγεί επίσης πώς μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι ζούμε σε ένα δυναμικό σύμπαν.

bernard cohenΟ Ierome Bernard Cohen (1914-2003) ήταν ομότιμος καθηγητής ιστορίας της επιστήμης στην έδρα Victor S. Thomas του Πανεπιστημίου Harvard, όπου δίδαξε από το 1942 έως το 1984. Ήταν ο πρώτος Αμερικανός που έλαβε διδακτορικό δίπλωμα στην ιστορία της επιστήμης.

Έγραψε πολλά βιβλία μεταξύ των οποίων Science and the Founding Fathers: Science in the Political Thought of Thomas Jefferson, Benjamin Franklin, John Adams, and James Madison,  The Science of Benjamin Franklin, Revolution in Science, The Newtonian Revolution, The Birth of a New Physics, και, μαζί με την Anne Whitman, Isaac Newton's Principia: A New Translation of Newton's Mathematical Principles of Natural Philosophy.
Επιμελήθηκε πολλές σειρές έργων, μεταξύ των οποίων οι Harvard Monographs in the History of Science, Three Centuries of Science in America, και η εν εξελίξει Studies & Texts in the History of Computing.  
Ήταν μέλος της American Academy of Arts and Sciences, της American Association for the Advancement of Science, της Royal Astronomical Society, της British Academy, και της Accademia Nazionale dei Lincei.

Τίτλος: Η γέννηση μιας νέας φυσικής

Τίτλος πρωτότυπου: A Birth of a New Physics by I. Bernard Cohen, Revised and Updated (1985)
Συγγραφέας: Bernard I. Cohen
Επιμέλεια: Νίκος Αποστολόπουλος, Ιωάννης Παπαδόγγονας
Μετάφραση: Μανόλης Καρτσωνάκης
Επίμετρο: Δημήτρης Πετάκος
Εκδότης: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

logo-3d-small