Η εικόνα της Ελλάδας στα ΜΜΕ

i-eikona-tis-elladas-sta-mmeΤίτλος: Η εικόνα της Ελλάδας στα ΜΜΕ
Υπότιτλος: Πολιτισμική περιφάνεια και προκατάληψη

Πυρήνας του βιβλίου αυτού είναι η έρευνα "Η Εικόνα της Ελλάδας σε ξένα και ελληνικά ΜΜΕ για τα έτη 2010-2013" που πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Τεχνών και Πολιτιστικής Διαχείρισης του Τμήματος ΕΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με την χορηγία του τέως πρύτανη Μιχάλη Σταθόπουλου, υπό την διεύθυνση της καθηγήτριας Πέπης Ρηγόπουλου, και την συμβολή της καθηγήτριας Μυρτώς Ρήγου. Η ερευνητική ομάδα αποτελούνταν από τους μεταπτυχιακούς ερευνητές και διδάκτορες: Αρχοντούλα Βαρβάκη, Μαίρη Μελανίτη, Δημήτρη Παπαχαραλάμπους, Παναγιώτη Σωτήρη και Θωμά Τσακαλάκη. Η έρευνα αυτή αφορούσε στην στερεοτυπική εικόνα που προωθούσαν γερμανικά κυρίως και αγγλικά ΜΜΕ, και όχι μόνον, σχετικά με την Ελλάδα των δανειακών συμβάσεων και των μνημονίων, καθώς και στην υποδοχή -και απόρριψη ή ενσωμάτωση- της εικόνας αυτής από ελληνικά Μέσα. Σε μια πρώτη μορφή παρουσιάστηκε στο συνέδριο "Η εικόνα της Ελλάδας: Πολιτισμός και ΜΜΕ", που διοργάνωσε το Εργαστήριο Τεχνών και Πολιτιστικής Διαχείρισης τον Μάιο του 2015.

Εδώ παρουσιάζεται η ολοκληρωμένη μορφή της έρευνας αυτής, που επεκτείνεται μέχρι το 2015-16, περιλαμβάνοντας την περίοδο μετά την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, το δημοψήφισμα και το προσφυγικό φαινόμενο, που έφτασε το 2015 σε εκρηκτικό σημείο.

Το βιβλίο αυτό επιχειρεί να απαντήσει σε μία σειρά από ερωτήματα: Ποια εικόνα της Ελλάδας κατασκεύασαν και πρόβαλαν γερμανικά κυρίως ΜΜΕ και όχι μόνο; Πώς τα ελληνικά Μέσα υποδέχθηκαν, ενσωμάτωσαν ή απέρριψαν την εικόνα αυτή; Και, ακόμη, ποια είναι η σχέση της εικόνας αυτής με τον πολιτικό και τον οικονομικό παράγοντα, τις ρητορικές και τις πράξεις των κυβερνήσεων και των κοινωνιών της Ευρώπης;

Η επίμονη τάση να τσακιστεί η περηφάνια ενός λαού που έπρεπε να υποκύψει στους ισχυρούς εταίρους, η προκατάληψη που έκανε αρκετά -αν και όχι όλα- τα ξένα Μέσα να επιτίθενται κατά της χώρας διαμορφώνοντας πολιτισμικά στερεότυπα -όπως η περίφημη Αφροδίτη στο εξώφυλλο του Focus- και παραποιώντας ιστορικά δεδομένα είναι βασικά σημεία όπου επικεντρώνεται η έρευνα αυτή.

Τα ξένα Μέσα που ερευνήθηκαν -αρχικά για την περίοδο 2010-2013 και στην ολοκληρωμένη μορφή του βιβλίου για μία σειρά από γεγονότα της περιόδου 2015-2016- ήταν κυρίως -αλλά όχι μόνον- γερμανικές εφημερίδες διαφορετικών τάσεων, ενώ από τις χίλιες πεντακόσιες γελοιογραφίες που έχουν μελετηθεί, δημοσιεύονται εδώ εκατόν πενήντα.

Περιλαμβάνονται ακόμη ο πρόλογος του Νάνου Βαλαωρίτη, η εκτενής εισαγωγή της Πέπης Ρηγόπουλου και η σχετική με το προσφυγικό μαρτυρία της Έφης Λατσούδη, βραβευμένης για τη δράση της στην Λέσβο. Δημοσιεύονται επίσης, εκτός από το φωτογραφικό υλικό τεκμηρίωσης, εκατόν πενήντα γελοιογραφίες από ένα σύνολο δέκα καταγεγραμμένων χιλιάδων και την ανάλυση χιλίων πεντακοσίων απ' όλον τον κόσμο.

Το μέρος της έρευνας που είχε να κάνει με τα αγγλικά Μέσα έχει δημοσιευτεί ήδη στο βιβλίο "Έλληνες, διεφθαρμένοι, τεμπέληδες και απείθαρχοι", από τον Θωμά Τσακαλάκη.

peri-rigopoulouΗ Πέπη (Καλλιόπη) Ρηγοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Χημεία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Ιστορία της Τέχνης στη Σορβόννη όπου υποστήριξε την διατριβή της με θέμα Η σκηνή στον Paul Klee.
Δίδαξε στο Πολυτεχνείο Κρήτης, στην Φιλοσοφική Αθηνών και είναι σήμερα καθηγήτρια στο Τμήμα ΕΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου διδάσκει Αισθητική, Επικοινωνία, Ανάλυση Λόγου και Εικόνας, Μύθο, Ψυχανάλυση κ.λ.π., ενώ παράλληλα έχει διοργανώσει συνέδρια, έρευνες και ημερίδες για τον Πολιτισμό στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Τεχνών και Πολιτιστικής Διαχείρισης που διευθύνει.
Έχει γράψει μια σειρά από βιβλία, όπως Αυτοματοποιητική, ένας λόγος για την Τέχνη και την Τεχνολογία (1988), Ο Νάρκισσος, στα ίχνη του Μύθου και της Εικόνας( 1994), Το σώμα: Ικεσία και Απειλή (2003), Ο τρελός Πρόεδρος και η γυναικεία ηδονή (2008), Ζητήματα Ιστορίας του Πολιτισμού –σε συνεργασία με τον Γιάγκο Ανδρεάδη– (2010), Θάλαμος Ανανήψεως (2014), δοκίμια, ανακοινώσεις, άρθρα κ.λ.π. Ασχολείται με την ζωγραφική, το βίντεο και το θέατρο και αρθρογραφεί στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Τίτλος: Η εικόνα της Ελλάδας στα ΜΜΕ

Υπότιτλος: Πολιτισμική περιφάνεια και προκατάληψη
Πρόλογος: Νάνος Βαλαωρίτης
Επιμελητής: Πέπη Ρηγοπούλου, Αλίκη Σαλίμπα
Εκδότης:  Εκδόσεις Ι. Σιδέρης

logo-3d-small