Δύο επιστολές για τη ρηχότητα του κακού

dyo-epistoles-gia-tin-rhxotita-tou-kakou"Σήμερα είμαι της άποψης πως το κακό δεν είναι ποτέ ριζικό, αλλά μονάχα ακραίο, και ότι δεν έχει ούτε βαθύτητα ούτε κάποια δαιμονική διάσταση. Το κακό δύναται να κατακυριεύει τα πάντα και να σαρώνει τον κόσμο ολόκληρο, ακριβώς γιατί διασπείρεται σαν μύκητας. [...] Εδώ έγκειται η ρηχότητά του ". (Χάννα Άρεντ)

"Μια Εβραία εναντίον των Εβραίων": Απλουστεύοντάς τη σε υπερβολικό βαθμό, και αυτό ακριβώς έπραξε μεγάλο τμήμα της διεθνούς εβραϊκής κοινότητας, κάπως έτσι θα μπορούσε να συνοψίσει κανείς την οξύτατη πολεμική που ξέσπασε στις αρχές της δεκαετίας του '60 με αφορμή την έκδοση του Eichmann in Jerusalem: A report on the Banality of Evil της Χάννα Άρεντ.

Ο παλαιός της φίλος Γκέρσομ Σόλεμ, στενός φίλος και συνεργάτης του Βάλτερ Μπένγιαμιν, σιωνιστής και μέγας ειδικός στην Kabbalah και την εβραϊκή παράδοση, αντέδρασε αμέσως με μία επιστολή οξείας κριτικής προς τη Χάννοα Άρεντ, και βεβαίως αυτή του απάντησε. Ο επιστολικός τους διάλογος είναι το αντικείμενο του παρόντος βιβλίου. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

hannah-arendtΗ Hannah Arendt γεννήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 1906 και ήταν Γερμανοαμερικανίδα εβραϊκής καταγωγής πολιτική επιστήμονας και φιλόσοφος.
Γεννήθηκε από κοσμική Γερμανοεβραϊκή οικογένεια στην πόλη Λίντεν (Linden, κοντά στο Αννόβερο) και μεγάλωσε στο Καίνιξμπεργκ και στο Βερολίνο.
Σπούδασε θεολογία, αρχαιοελληνική φιλολογία και φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ υπό τον Μάρτιν Χάιντεγκερ με τον οποίο είχε μια μακροχρόνια και θυελλώδη ρομαντική ερωτική σχέση, για την οποία αργότερα τής ασκήθηκε κριτική εξαιτίας της υποστήριξης του Χάιντεγκερ προς το ναζιστικό κόμμα ενόσω ήταν πρύτανης στο πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ.
Αργότερα μετέβη στην Χαϊδελβέργη όπου, υπό την επίβλεψη του υπαρξιστή φιλοσόφου Karl Jaspers, συνέγραψε την διατριβή της σχετικά με την έννοια της αγάπης στην σκέψη του Αγίου Αυγουστίνου.
Παντρεύτηκε τον Γκύντερ Στερν, μετέπειτα γνωστό ως Günther Anders, το 1929 στο Βερολίνο (χώρισαν το 1937), και αργότερα τον μαρξιστή Heirich Blücher, ο οποίος υπήρξε για πολλά χρόνια σύντροφός της και επηρέασε καταλυτικά τον πολιτικό της στοχασμό.
Με την άνοδο του Ναζισμού κατέφυγε στη Γαλλία και, μετά την εισβολή των Γερμανών στο Παρίσι, στη Νέα Υόρκη, όπου ασχολήθηκε με την πανεπιστημιακή διδασκαλία και την συγγραφή φιλοσοφικών δοκιμίων.
Έγραψε πολλά έργα πολιτικής φιλοσοφίας σχετικά με τον ολοκληρωτισμό και τον αντισημιτισμό καθώς και μελέτες για το εβραϊκό Ολοκαύτωμα, με γνωστότερο έργο το "The Origins of Totalitarianism".
Πέθανε το 1975 σε ηλικία 69 ετών.
Το 2012 κυκλοφόρησε η ταινία Hannah Arendt της Μαργκαρέτε φον Τρότα, που αναφέρεται στη ζωή της και την υποδύθηκε η Μπάρμπαρα Ζούκοβα.

gershom-scholemΟ Gerhard Scholem γεννήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 1897 στο Βερολίνο και ήταν ισραηλινός φιλόσοφος και ιστορικός. Μετά τη μετανάστευσή του από τη Γερμανία στο Ισραήλ , άλλαξε το όνομά του στο Gershom Scholem.
Το ενδιαφέρον του για την Ιουδαϊκή θρησκεία ήταν έντονα αντίθετο από τον πατέρα του, έναν τυπογράφο, αλλά, χάρη στην παρέμβαση της μητέρας του, του δόθηκε η δυνατότητα να μελετήσει το Ταλμούδ με ορθόδοξο ραβίνο.
Το 1915 ο Scholem εγγράφηκε στο Πανεπιστήμιο Frederick William στο Βερολίνο (Πανεπιστήμιο Humboldt) όπου σπούδασε μαθηματικά, φιλοσοφία και εβραϊκά και ήλθε σε επαφή με τον Martin Buber, τον Shmuel Yosef Agnon, τον Hayim Nahman Bialik, τον Ahad Ha'am και τον Zalman Shazar.
Θεωρείται ευρέως ως ο ιδρυτής της σύγχρονης ακαδημαϊκής μελέτης της Καμπάλα, καθιστώντας τον πρώτο Καθηγητή Εβραϊκού Μυστικισμού στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Στους στενούς φίλους του συμπεριλαμβάνονταν ο Walter Benjamin και ο Leo Strauss.
Ο Gershom Scholem πέθανε στις 21 Φεβρουαρίου 1982 στην Ιερουσαλήμ.

Τίτλος: Δύο επιστολές για τη ρηχότητα του κακού

Συγγραφείς: Gershom Scholem, Hannah Arendt
Εισαγωγή, μετάφραση και σημειώσεις: Παναγιώτης Τσιαμούρας
Επιμέλεια: Σταύρος Πετσόπουλος
Εκδότης: Εκδόσεις ΑΓΡΑ
Πηγή βιογραφιών: wikipedia.org

logo-3d-small