Εδώ έζησε Η ιστορία μιας έξωσης

edo-ezise«Oι περισσότεροι δεν καταλάβαιναν τι υπέγραφαν. Δεν ήξεραν ότι σε περίπτωση μη πληρωμής η τράπεζα μπορούσε να τους βγάλει σε πλειστηριασμό το διαμέρισμα στη μισή τιμή, ενώ αυτοί θα έμεναν με τα χρέη.»

«Εγώ αυτό το λέω απάτη. Και μιλάω ως δικηγόρος. Είναι ο ακριβής όρος. Απάτη.»

«Όταν η Κάρμεν μπήκε εγγυήτρια για τον γιο της, δεν φανταζόταν ποτέ πως θα έχανε τα πάντα.»

Ο χωρισμός των γονιών. Η αλλαγή σπιτιού. Η εφηβεία. Η Αλίθια προσπαθεί να αφήσει πίσω την παιδική της ηλικία και να προχωρήσει μπροστά, κάτι παράξενο όμως συμβαίνει στο καινούργιο της σπίτι: Εχθρικοί γείτονες, ένα κρυμμένο ημερολόγιο και μια απρόσμενη επίσκεψη. Στην προσπάθειά της να ισορροπήσει τη ζωή της και να κατανοήσει τι γίνεται γύρω της, η Αλίθια έρχεται αντιμέτωπη με την τραγωδία χιλιάδων οικογενειών που έχουν χάσει το σπίτι τους, αλλά και με τον αγώνα εκείνων που εναντιώνονται στις εξώσεις, στο σύστημα, στις πιέσεις, αναζητώντας τη δική τους χαμένη αξιοπρέπεια.

Το Εδώ έζησε, αιχμηρό και συγκινητικό, βαθιά τρυφερό, περιγράφει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον όχι μόνο της Ισπανίας αλλά όλων των χωρών του δυτικού κόσμου που βιώνουν ή θα βιώσουν τη σκληρότητα της επικράτησης της οικονομίας σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας των ανθρώπων.

Ρεαλιστικό, κυρίως όμως ελπιδοφόρο και ανθρώπινο, μέσα από τις ιστορίες των ηρώων του, οδηγεί τον αναγνώστη από την οργή και την απόγνωση στην αισιοδοξία που γεννά η αλληλεγγύη και η δύναμη των ανθρώπων όταν μαζί αντιστέκονται.

Isaac Rosa y Cristina Bueno-1Ο Ισαάκ Ρόσα (Isaac Rosa, 1974) είναι συγγραφέας από τη Σεβίλλη και ζει στη Μαδρίτη. Συνεργάζεται τακτικά με τη διαδικτυακή εφημερίδα Eldiario.es και τον κινηματικό ιστότοπο La marea. Έχει δημοσιεύσει τα μυθιστορήματα El vano ayer (Tο μάταιο χθες, Εκδόσεις Πόλις, βραβείο Romulo Gallegos 2005), Otra maldita novela sobre la guerra civil, Εl pais del miedo (βραβείο Fundacion Jose Manuel Lara 2009), La mano invisible y la habitacion oscura. Αρκετά βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε άλλες χώρες κι έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο. Έχει γράψει επίσης δυο συλλογές διηγημάτων: Compro oro και El puto jefe. Mε το παρόν βιβλίο κάνει το ντεμπούτο του ως συγγραφέας κόμικ.

H Κριστίνα Μπουένο (Cristina Bueno, 1983) γεννήθηκε στη Βαρκελώνη. Σπούδασε γραφικές τέχνες στη σχολή Joso. Δημοσίευσε το πρώτο της κόμικ Sostres χάρη σε μια υποτροφία. Έχει εκδώσει επίσης τα κόμικς Αusencias σε σενάριο του Ραμόν Ροδρίγκεθ (Ramon Rodriguez) και Las abuelas dan el golpe σε σενάριο της Ράκελ Φράνκο (Raquel Franco).

Τίτλος: Εδώ έζησε

Υπότιτλος: Η ιστορία μιας έξωσης
Τίτλος πρωτοτύπου: Aquí vivió. Historia de un desahucio
Συγγραφέας: Isaac Rosa Camacho
Εικονογράφηση: Cristina Bueno
Μετάφραση:  Κορίνα Βασιλοπούλου
Έκδοση:  Angelus Novus

logo-3d-small