Μια πολύτιμη γλυπτοθήκη. Το Α' Νεκροταφείο Αθηνών

mia-polytimi-glyptothiki-to-a-nekrotafeio-athinonΠέρασαν 35 χρόνια από την πρώτη έκδοση του βιβλίου για το Α' Νεκροταφείο της Αθήνας και τα γλυπτά που το κοσμούν. Μια δεύτερη έκδοση κρίθηκε αναγκαία από το Ίδρυμα Παναγιώτη και Έφης Μιχελή όχι μόνο γιατί εξαντλήθηκαν τα βιβλία της πρώτης, αλλά και επειδή, με συμπληρώσεις κειμένου και εικόνων, μια νέα έκδοση θα μπορούσε να είναι περισσότερο ολοκληρωμένη.

Μεταξύ άλλων έγινε προσπάθεια, στην παρούσα επανέκδοση, να επεκταθεί η φωτογραφική τεκμηρίωση με την παράθεση μιας αναφοράς των μοτίβων, τα οποία αξιοποιούνται από τους γλύπτες στο Α' Νεκροταφείο και ή έχουν καλλιεργηθεί και στη Δύση, ή παραλλάσσονται σε άλλα ελληνικά νεκροταφεία.

Οι συσχετίσεις άλλωστε με τα πρότυπα της Αρχαιότητας έχουν τονιστεί ιδιαίτερα, αφού ο γλυπτικός διάκοσμος του Α' Νεκροταφείου συνεχίζει, ουσιαστικά, τύπους, μοτίβα και ιδέες που χρησιμοποιήθηκαν και ολοκληρώθηκαν αισθητικά ήδη στον Κεραμεικό, το Νεκροταφείο της Αρχαίας Αθήνας.

Ευχαριστώ το Ίδρυμα Μιχελή και τους παράγοντες που συνέβαλαν στην έκδοση αυτή, και ιδιαίτερα τους Γιάννη Δρίβα και Γιάννη Καραλίβανο, που συμπλήρωσαν τις παλιότερες φωτογραφικές μου λήψεις.

Στέλιος Λυδάκης
Αθήνα 2017


koimomeniΟ Στέλιος Λυδάκης σπούδασε Ιστορία της Τέχνης και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας, όπου ανακηρύχθηκε διδάκτωρ με τη διατριβή: "Die greichische handschaft in der europaischen Malerei". Ακολούθησε δίχρονη υποτροφία του Ιδρύματος Alexander von Humboldt.

Κυριότερα έργα: "Geschichte der griechischen Malerei des 19. Jhts.", Munchen 1972• "Η εικονογραφία του μνημείου του Λυσικράτους", Αρχαιολογικό Δελτίο 21 (1966), 163-183• "Ιστορία της νεοελληνικής ζωγραφικής", Αθήνα 1977• "Λεξικό των Ελλήνων ζωγράφων και χαρακτών", Αθήνα 1976• "Νεοελληνική γλυπτική, ιστορία, τυπολογία, λεξικό γλυπτών", Αθήνα 1981• "Τα γλυπτά του Α΄ νεκροταφείου Αθηνών", Αθήνα 1981• "Οι Έλληνες ναΐφ ζωγράφοι", Αθήνα 1987• "Κωνσταντίνος Βολανάκης", Αθήνα 1997• "Ανδρέας Γεωργιάδης", Αθήνα 1999. Πλήθος άρθρων σε εφημερίδες και περιοδικά. Πολλές μονογραφίες καλλιτεχνών.
Από το 1993 καθηγητής της ευρωπαϊκής τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.


Τίτλος
: Μια πολύτιμη γλυπτοθήκη. Το Α' Νεκροταφείο Αθηνών
Συγγραφέας: Στέλιος Λυδάκης

Φωτογράφος: Στέλιος Λυδάκης
Εκδότης: Ίδρυμα Παναγιώτη & Έφης Μιχελή

logo-3d-small