Σύντομος οδηγός πολιτικής διαφθοράς.


SYNTOMOS-ODHGOS-POLITIKHS-DIAFUORAS
Το ερέθισμά των πολιτικών είναι η «μεγάλη καρέκλα» ή αυτή αποτελεί το μέσο για την διαφθορά? Τι αγαπάνε τελικά πιότερο? Την φήμη ή το χρήμα? Είναι απλώς ματαιόδοξοι ή φιλοχρήματοι?

Όταν ο Venalis politicus (διεφθαρμένος πολιτικός) μιλάει για το κράτος μήπως εννοεί την συναλλαγή? Μια διαρκή συναλλαγή που έχει όλα τα χαρακτηριστικά του κράτους και την κάλυψη των νόμων που οι ίδιοι ψήφισαν!

Υπάρχουν κανόνες καλής συμπεριφοράς και στη μίζα;

Για κάθε μαθητευόμενο διεφθαρμένο πολιτικό, έτοιμο να αγωνιστεί για την ανάπτυξη του τόπου και του τραπεζικού του λογαριασμού, για κάθε απογοητευμένο πολίτη που το μόνο που βλέπει να αλλάζει στην πολιτική ζωή είναι ο κατάλογος των σκανδάλων, ο Brice de Tours γνωρίζει όλα τα μυστικά και παρουσιάζει όλες τις συνταγές της πολιτικής διαφθοράς, γιατί πίσω από το ψευδώνυμο του άσωτου μοναχού του πέμπτου αιώνα, κρύβεται σημαίνον στέλεχος της γαλλικής πολιτικής ζωής.

Με σαρδόνιο χιούμορ και γλαφυρά παραδείγματα από το μικρόκοσμο του πολιτικού βίου αποκαλύπτει μεταξύ άλλων:

• τις χαρές της υπουργοποίησης και τις παγίδες των συνεργατών που απειλούν να τα «ξεράσουν όλα».
• την αξία του «the» συνεργάτη, του έμπιστου μυστικοσύμβουλου που θα αναλάβει να διεκπεραιώσει διακριτικά και αξιόπιστα κάθε παρανομία του πολιτικού άντρα.
800px-World_Map_Index_of_perception_of_corruption
• την επιλογή των ατόμων από τα οποία θα ζητηθεί μια «εξυπηρέτηση» σε ρευστό ή σε είδος, και την επιχείρηση εντυπωσιασμού τους.
• πού θα λάβει χώρα ο «μυστικός δείπνος», πότε το deal θα πέσει στο τραπέζι.
• πώς θα οργανωθεί η συναλλαγή.
• γιατί οι καλές σχέσεις με τα ΜΜΕ αποδεικνύονται σωτήριες σε περίπτωση σκανδάλου.
• πειστικές δικαιολογίες για τη Μέρα της Κρίσης και την άσκηση δίωξης από την Υπηρεσία Οικονομικού Εγκλήματος.

Στον πολιτικό βίο η διαφθορά υπονομεύει τη δημοκρατία και την καλή και σωστή διακυβέρνηση. Είναι πιθανό ακόμα να περιφρονούνται ή και να υπονομεύονται επίσημες διαδικασίες.

Η διαφθορά είναι μια μορφή θανάτου που οι λίγοι οδηγούν τους πολλούς και μας αγγίζει καθημερινά, είτε το θέλουμε είτε όχι. Ένας θάνατος αργός που υπάρχει παντού. Στην καθημερινότητά μας, στις φοβίες μας, στην καταβαράθρωση των αξιών μας.

Τίτλος: Σύντομος οδηγός πολιτικής διαφθοράς.
Συγγραφέας: Brice de Tours (ψευδώνυμο)
Μεταφραστής: Μάκης Μαλαφέκας
Εκδότης: Κέδρος
Σελίδες: 128
Εξώφυλλο: Μαλακό εξώφυλλο

logo-3d-small