Στου δρόμου τα μισά. Προκλήσεις και προοπτικές στη μέση ηλικία.


stoudromoutamisa
Είναι πολύ σημαντικό στη μέση ηλικία να αλλάξουμε τον προσανατολισμό από το μέλλον στο παρόν... γιατί το να συνεχίζεις ένα προσανατολισμό προς το μέλλον είναι σαν να κρατάς μιά ωρολογιακή βόμβα.

Αν ο άνθρωπος στη μέση ηλικία δεν εγκαταλείψει τις ναρκισσιστικές αξίες του πολιτισμού μας για επιτυχία, πλούτο, λάμψη και προβολή, με τις οποίες πορεύτηκε το πρώτο μισό της ζωής του, για να υιοθετήσει τις πνευματικότερες αξίες των σχέσεων, της κοινωνίας, της προσφοράς, της στροφής από το εγώ στο εμείς που παρέβλεψε στο πρώτο μισό της ζωής του, το μέλλον του θα είναι θλιβερό.

Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε όσους ανθρώπους θέλουν να αναπτυχθούν και να βελτιώσουν τη ζωή τους- ανεξάρτητα από το πόσο είναι ήδη καλή - για να κάνουν την εμπειρία της μέσης ηλικίας μία είσοδο σε ένα πιο ικανοποιητικό τρόπο ζωής, ακόμα και αν αυτή τη στιγμή δεν βιώνουν συνειδητά μία κρίση.

Σε μια δεύτερη πλέον εφηβεία, ανακαλύπτουμε απωθημένα της περασμένης νιότης που δεν απομακρύνθηκε από πάνω μας ή αποφεύγουμε συνειδητά να την αποχαιρετίσουμε γιατί η απώλειά της μάς αποδυναμώνει.
Αγνοώντας όμως τι έχει η ζωή στη συνέχεια να μάς προσφέρει αλλά κι εμείς οι ίδιοι σ' αυτήν και τους γύρω μας, στερούμαστε τη δημιουργικότητά μας, την αυτοπεποίθησή μας, την ομορφιά της μελαγχολίας και φυσικά την ίδια την πραγματικότητα. Αλήθεια, μήπως έτσι κατηγορούμε την αλήθεια;
Ο γνωστός σε όλους μας, π. Φιλόθεος Φάρος, συνεχίζοντας την πετυχημένη του πορεία στο γραπτό λόγο, μας προτρέπει να  περάσουμε σε μία άλλη στάση ζωής κατά την δεύτερη εφηβεία μας. Να αξιοποιήσουμε τη σοφία που αποκομίσαμε από τη ζωή για το προσεχές μέλλον.

Ο π. Φιλόθεος Φάρος γεννήθηκε το 1930 στον Πειραιά. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες, νομικά και θεολογία. Έγινε κληρικός το 1962 και συνέχισε σπουδές στην ποιμαντική ψυχολογία και την ποιμαντική συμβουλευτική στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης στις ΗΠΑ.

Δίδαξε ποιμαντική ψυχολογία στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη και εργάσθηκε ως Pastoral Counselor και Family Therapy Supervisor στην πρότυπη ψυχιατρική θεραπευτική κοινότητα Human Resource Institute της Βοστώνης, όπου απέκτησε μια σημαντική ψυχοθεραπευτική εμπειρία κάνοντας ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία και κυρίως εργαζόμενος με οικογένειες και ζευγάρια.

Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα επεχείρησε να θέσει στην υπηρεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος την εμπειρία του, οργανώνοντας ένα πρόγραμμα ποιμαντικής κλινικής εξασκήσεως για κληρικούς σ' ένα νοσοκομείο της Αθήνας.

Ταυτόχρονα οργάνωσε ένα κέντρο νεότητος για την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, όπου καλλιεργείται και προάγεται η κοινοτική ζωή. Έχει γράψει πολλά άρθρα, μελέτες και δεκατρία βιβλία που διαπραγματεύονται άμεσα και καίρια για τη ζωή του ανθρώπου θέματα, όπως είναι το πένθος, ο γάμος, η ανατροφή των παιδιών, ο έρωτας κτλ.

Τίτλος: Στου δρόμου τα μισά. Προκλήσεις και προοπτικές στη μέση ηλικία.
Συγγραφέας: π. Φιλόθεος Φάρος
Εκδότης: Αρμός

logo-3d-small